Джакарта - най-бързо потъващият град в света

Наука OFFNews 15 август 2018 в 07:59 11574 1

Джакарта - най-бързо потъващият град в света

Индонезийската столица Джакарта, която е дом на близо 10 млн. души е един от най-бързо потъващите градове в света, съобщава Наука OFFNews. Учени предупреждават, че ако този проблем не бъде решен навреме, части от мегаполиса вероятно ще останат завинаги под водата до 2050 година.

Наводненията в града са чести и това не е изненада, тъй като градът е разположен върху блатист терен, граничи с Яванско море и през него преминават 13 реки. Но причините за потъването на града и постоянното му наводняване се крият и в друго - използването на подпочвените води за битови нужди без за това да има строга регулация.

Проучванията показват, че с намаляване на количеството на водите под земята, тя започва да сляга, което води до потъването на сгради и невъзможност на дъждовните води да се оттичат в океана. 

Северна Джакарта е потънала с 2.5 м за 10 години и продължава да пропада със средно 25 см за година, което е с два пъти повече от средните стойности на потъване на големите крайбрежни мегаградове.

Правителството смята да въведе по-строг лицензионен режим за ползването на вода. Друга мярка, която властите предприемат, е изграждането на крайбрежна стена. Тя е дълга 32 км и обхваща крайбрежието на залива Джакарта, а към нея са изградени и 17 изкуствени острова. Цената на съоръжението възлиза на 40 млрд. долара. То се поддържа от холандското и южнокорейското правителство и засега спомага оттичането на водите на града, особено при обилни дъждове.

Повече четете на Наука OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови