Български учени с ключово откритие за борбата с рака: разбраха как протеините поправят ДНК (видео)

НаукаOFFNews 20 март 2018 в 13:16 10526 1

Снимка Stoynov/IMB-BAS (Институт по молекулярна биология към БАН )

Възстановяване на два протеина в местата на увреждане на ДНК, генерирано от лазерно микрооблъчване.

Български учени и техни колеги от Германия, Великобритания и САЩ успяха да проследят как действат 70 протеина, участващи в поправката на ДНК. Тяхното откритие предоставя метод за фундаментални изследвания на процеса и за оценка на действието на противораковите препарати, съобщава сайтът на БАН.

Международният екип включва изследователи от Института по молекулярна биология към БАН (ИМБ-БАН), СУ "Св. Климент Охридски", Обществото "Макс Планк" - Институт по молекулярна клетъчна биология и генетика (MPI-CBG), Биотехнологичния център и Медицинския факултет на Техническия Университет в Дрезден, Института по ракови изследвания в Лондон и Департамента по математика към Университета на Пенсилвания.

През целия живот на човека ДНК непрекъснато претърпява увреждания, заради всякакви външни и вътрешни фактори. Тези повреди в генома водят до мутации, геномна нестабилност и развитието на ракови заболявания. Самият човешки организъм има механизъм за ремонт на повредената ДНК. Това се извършва от множество протеини, които се организират в определени пътища за поправка, организирани в пространството и във времето.

„В една клетка над 10 000 повреди стават за 24 часа. Като имате предвид, че имате 1 милиард клетки, може да си представите, колко в момента стотици хиляди комплекси действат и се борят вашата ДНК да остане да е чиста от мутации", обяснява за БНТ доц. Стойно Стойнев от Института по молекулярна биология към БАН.

Досега беше неясно как действат тези протеини по различните пътища за ремонт при сложни увреждания на ДНК. А това е важно, тъй като много противоракови лекарства или увреждат ДНК, или потискат функцията на определени протеини, участващи в поправката ѝ.

Екипът успя да измери, групира и моделира динамиката на действието на 70 ключови протеини, участващи във възстановяването на ДНК.

Проследяването на тези процеси бе постигнато с конструиран от изследователите лазерен микроскоп, като протеините, представляващи интерес, са белязани с флуоресцентни протеини на медуза.

Мишената са линия от "безсмъртни" ракови клетки, използвани в различни научни изследвания. Те се наричат ​​"безсмъртни", защото могат да се делят неограничен брой пъти, за разлика от обикновените клетки.

Учените откриват, че протеините, които поправят ДНК, се натрупват по различно време - протеините, които ремонтират без грешки ДНК, се натрупват в първите 30 секунди, а протеините, които правят същото, но с грешки, се натрупват минута по-късно.

Първо клетките се мъчат много прецизно да поправят ДНК и ако не успеят, тогава се включва авариен механизъм който е бърз, който ще спаси клетката, но на цената на това, че се натрупват нови мутации, заяви водещият автор на проучването доц. Стойно Стойнев пред БНТ.

Изследователите проверяват и действието на някои противоракови лекарства и откриват, че те пречат на работата на протеините, които правилно възстановяват повредената ДНК като ги забавят. 

Това важно проучване има значение не само за молекулярната биология. То ще намери много нови приложения в борбата с рака.

Изследването е публикувано в последния брой на престижното научно списание Molecular Cell.

Още информация за постижението на нашите учени може да намерите в статията на НаукаOFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови