Гледайте безплатно филмите, избрани за наградата Лукс в Дом на киното

OFFNews 03 декември 2014 в 18:58 3780 0

"Ида".

Трите филма финалисти за наградата Лукс на Европейския парламент ще бъдат показани от 9 до 11 декември в Дома на киното в София в партньорство с Международния филмов фестивал София Филм Фест.

Входът за събитието е безплатен, а лентите ще бъдат показани във всички 28 европейски страни със субтитри на 24-те официални езика на Европейския съюз преди обявяването на победителя на 17 декември.

Официалното откриване ще бъде преди началото на първата прожекция, а след последната прожекция ще бъде организирана дискусия.

На 9.12.2014 г., 19:00 часа след откривнето на прожекциите ще видим дебютния филм на Рок Бичек. "Врагът на класа", навлиза в микрокосмоса на гимназиален клас, сблъскал се с особено строг нов учител.


На 10.12.2014 г. от 19:00 часа Селин Сиама и нейният трети филм "Банда момичета" ще отразят връзката между юношите и властта, като изведена преден план един различен тип женственост, описвайки банда шестнадесетгодишни момичета в парижките предградия.

Последният филм от наградите Лукс - "Ида", ще бъде излъчен на 11.12.2014 г. от 19:00 часа. (След прожекцията каним публиката на дискусия)

с "Ида" Павел Павликовски насочва вниманието към миналото на Европа и обрисува портрета на осиротяло младо полско момиче в началото на 60-те, изправено пред проблема за своята идентичност. Организаторите напомнят, че след прожекцията ще има дискусия с публиката.


Тези три забележителни филма отразяват богатството, дълбочината и красотата на европейското кино. Ситуациите, обрисувани от трите състезаващи се филма, са твърде многостранни, но обединени от водещата тема за младежта.

Наградата Лукс се връчва от Европейския парламент от 2007 г. насам. Тя има две основни цели: да даде публичност на дебата за Европа и да подпомага разпространението на европейски копродукции в рамките на ЕС. Несъмнено дистрибуцията е „ахилесовата пета“ на европейското кино, за което допринасят и езиковите бариери.

Филмите са избрани от представители на филмовата индустрия, които заедно образуват журито. Трите номинирани филма са резултат от техния избор. Филмът, който печели наградата, се избира от членовете на Европейския парламент. Тази година наградата ще бъде връчена на 17 декември в Страсбург.

Приканваме публиката също да изразява и споделя гледните си точки с други европейци и да гласува за предпочитания си филм на www.luxprize.eu

Резултатите от гласуването на публиката се обявяват по време на Международния филмов фестивал в Карлови Вари. Избира се на случаен принцип един от гласувалите, който получава покана да присъства на фестивала. Обявяването 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови