Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Res LVIII: Неострия, бсп и любовта

Ивайло Цветков 08 май 2019 в 07:45 19492 0

Ивайло Цветков

Le mauvais goût. Т.е. нечовешки лош политически и всякакъв вкус, превзел нашето живеене. Дори кривата на Поасон няма как да го опише, ако позволите тази “математическа” шега.

***

Един дрон ми разказа, че има цял квартал от “къщи за гости” в Банкя, чиито собственици до един са адепти на Борисов, по една случайност. Възможно ли е и Борисов да е корумпиран, още от самото начало на политическото си съществуване? Как мислите, гледайки как се опитва конвулсивно да се отърси от другите корумпирани?

***

Папа Франциск благо изказал характерните любезности за духовни мостове, пътища и т.н., но нашият имбецил вика, ма той ме поздрави за магистралите и мостовете. Докога ще се примирявате с този тотален инепт? Духовен асфалт?

***

Франциск каза ли и коя точно фирма трябва да ги строи, или си замълча?

***

Btw, Цветанов държи всички компромати в това отношение – и заради блестящата си физкултурна неострота може да ги изкара на светло. Щот ако ГЕПП са втори на евроизборите, ще обвинят тъкмо него. А той, в политическата си агония, ше ги “нарЕди” - всички от собствената му (вече все по-бивша) клиентела. “Империята” Цветанов отвръща на удара - като ранена в сърцето пантера, дет вика недовъзпятият гений Вапцаров.

***

Meanwhile: ДПС-далаверите в земеделието (и къщите за гости) са от близо 20 години. Пример: подобрения на горската инфраструктура. Но там никой не пипва нищо, просто гепят кинтите – идете вие да проследите дали горските пътища са ремонтирани.

***

Бенторнато, синьоре Доган.

***

Цялата държава е разпределена между най-различни мафии, и тъкмо това е моделът “ГЕПП-бсп-ДПС”. Зърнената (латифундисти, заради които се затриват цели други отрасли като лозарството и зеленчукопроизводството), строителната, еврофондовата (поръчките) etc.

***

И малкият бизнес не може да диша, освен ако не стане клиентела на властта. Същото, и още по-грозно, ще наблюдаваме и при евентуалното ново управление на бсп-ДПС, God forbid.

***

Посочена икономика: pointed еconomy, има го още при Тинберген. Неострият главен феодал Буци те посочва: ти взимаш това (примерно Кирчо ще вземе милиард за две фрегати, щот е голям традиционен корабостроител на натовски съдове, и връща), друг взима онова (ремонта на Графа, и връща), трети дебел взима медиите, четвърти – червеният Гергов, да речем – му се сервират 43 млн. и т.н. Не сме го измислили ние, но при нас достигна крайни нива, стрелката е в червеното, в абсолютния цинобър.

***

Сливането на трите де факто управляващи партии в общ крадлив октопод (добре, трипод) е особен вид наш партиен икуменизъм. Или, ако позволите тази игра на думи, особен вид “икомунизъм”.

***

За сведение на Неострия: магистралите, мостовете и въобще грижата за инфраструктурата е рутинна работа за всяко правителство, навсякъде по света, а не лично легендирано достижение на въпросния неостър и неговото “ ма аз ви направих тва и другото”. Това е все едно даден чиновник всекидневно да се хвали в стил, “ма кви хубави документи ви разпечатах, ей, добре, че съм аз”.

***

Борисов Неострия: подозирам, че дори личната му клиентела вече е наточила сецеспита-та за всички човекоподобни в топ-мениджмънта на ГЕПП, и само чакат палачинката да се обърне.

***

ГЕПП-ДПС или бсп-ДПС? Това е като да избираш между чума и холера, както каза някой, забравих кой.

***

И още: кой ще спечели вече почти сигурните предсрочни парламентарни избори? Guess what – никой. Всички ще загубим, освен ако няма сравнително малка, но непримирима опозиция в следващия парламент.

***

Не подценявайте инволюцията на ГЕПП – нещо като партия, която е близо до крайната фаза на своя политически цикъл. Тази инволюция наистина ще доведе до предсрочни парламентарни избори.

***

Папа Франциск, интелигентен, дълбок човек (макар и фен на “Сан Лоренсо”), ни го каза в едно изречение: създайте условия младите да не емигрират. Това е послание от калибъра на “урби ет орби” – и особено към родната банда крадци на бъдеще, чийто главатар му целуваше ръцете (абоминация!), трагикомичен като воленовото “свирене” на барабани или “английския” на Мария Габриел.

***

Ако аз бях премиер, да пази Господ, щях поне да питам Франциск (в краткия дружески разговор) какво мисли лично той за оная работа с “филиокве”-то. Ей така, неканонично. И щях да се позова на Св. Йоан Богослов. На италиански език.

***

Спасението може да дойде единствено от хора, които правят разлика между Томас Улф и Том Улф. Засега не ги виждам като критична маса, но продължавам да вярвам сляпо.

***

Към Неострия: не ни трябва (икономическа) стабилност, а (икономическо) развитие, муньо.

***

“Екваторията на Черно море”, цитирам премиера. Господи, сърдит съм ти. Ти определено не си българин.

***

То бива, бива да си прост и отдавна да си достигнал тавана си на некомпетентност, но Неострия е скандален. Скандално неук – и съответно опасен. Защото трагичното невежество в личния живот може дори да е забавно, но в политиката засяга самата българска съдба.

***

Псалм 91, забравили сте част от него – че защото, ето, Твоите врагове, Господи, загиват, и се пръсват всички, които вършат беззаконие.

***

Можете да се надявате на този псалм. А можете и да се вдигнете и да изметете ГЕПП-бсп-ДПС боклука.

***

Като казах “Графа”: познавам човек, който е облицовал с най-добрия тик вилата си за около 100 лева на квадрат. Докато плочките на “Графа” са за около 600 лева, пак на квадрат, от Джи Пи-нещо си. Ерго, може би трябваше да облицоваме целия център на София с тик. Щеше да изглежда куул, пък и тикът държи на какви ли не природни проблеми.

***

Остава ни само Galgenhumor.

***

Твърде дълго живяхме в лесни времена. Без война, без големи сътресения, и не го ценим, смятаме го за даденост. А почитта към предните български поколения – освен определено ниво на култура – изисква да си даваме сметка за техните мъки и беднотия, заради днешния мир и относителното благоденствие. Основно благодарение на влизането ни в Европейския съюз.

***

Уви, само трудните времена предизвикват същностните промени. Те създават хората с критична рефлексия спрямо статуквото, а не крадливи да-не-казвам-какви като Цуци и Буци. Първите запалват колективното въображение, те променят остатъците от примитивно племмено съзнание, те надмогват трибализма. Единият ми чичо-прадядо се е бил при Драва – “куфарът” на гърба му е пръснат от нацистки куршуми, и целият му свят се е свел до това да оживее и да се върне (за щастие, да) и да си гледа челядта и разрушената столична кооперация. До самия си край не подозираше, че всъщност не се е бил за нищо - благодарение на чудовището Сталин (и Чърчил) не получаваме статут на съвоюваща държава.

***

Но има и културологична рамка, която всъщност е най-трудна за надмогване. Ще я обобщя със стария руски лаф – “восток – дело тонкое”. И с една италианска поговорка – “Quando finisce la partita, il re ed il pedone finiscono nella stessa scatola.”

***

Това с тиковата облицовка го предлагам сериозно – хем ще е гъзарско, хем ще е 6 пъти по-евтино от сегашните плочки на “Джи Пи” и каквото там правят фандъковите престъпници.

***

Разбира се, големият въпрос винаги е относно икономическата среда, и в изкривяването на родния пазар на труда. Щот в 90% от отраслите работната ръка е прогонена навън, и в мисловната парадигма на простата текезесарка Нинова това не присъства. Тя не схваща, че се намира в sliding doors moment. И дори Иво Христов, с цялата му културологична подготовка, няма да помогне. (Моралният въпрос как ставаш кандидат от квотата на исторически престъпници няма да коментирам.)

***

Туризмът ще е 30% надолу това лято, щот турците и егитпяните не дремат, а гърците са в Космоса в това отношение. Обслужването, Ангелкова и бордът за туризма, обслужването! Пак ще се вихри само електоратът на бивши местни феодали като Рейзи, плюс некви от Стара Загора, които през зимата не е ясно какво ядат.

***

Сега някой ще се светне ли най-сетне, че корупцията поражда бедност? Освен за държавните феодали, включително по места? Anyone?

***

бсп, тези непокаяли се изроди: да кандидатстваш за европозиция от името на партия, чиято цел е закриването на ЕС! The horror, the horror.

***

Политически педерастлък и гьонсуратлък, да ме прощава посредствената Нинова и нейните полуобразовани мирмидонци - и Истанбулската конвенция, no less. Трети пол няма, г-жо слабоумна.

***

И бсп последно: митинг на милионери, които застават на страната на “белите роби на труда”?! Чудовищна абоминация.

***

Вселената явно се разширява много по-бързо, отколкото трябва.

***

Имаме генерален проблем: mostly opinion, not knowledge. Рьопке, Хюм, Ерхард и стотици други мислители биха били възмутени.

***

Същото се отнася, mutatis mutandis, и за цялата сегашна власт у нас, която е мылный пузирь.

***

ГЕПП няма да сдадат властта, дори да са втори на 26 май – но те така или иначе попадат в нещо като зенонова апория. Т.е. няма да сдадат, преди да са си опекли работата на местните избори, където е голямата лапаница, плюс атавистичния страх от служебно правителство на Радев; но, от друга страна, ако останат, дори фризьорките ще се отвратят от ГЕПП и партията ще пострада на местните. Lose-lose situation, дет би казал колегата-любител на парадоксите Зенон от Елеа.

***

Не подценявайте псевдопатриотите и ДПС. Те са част от една и съща двоична клиентелистка система, която учи младите, че чрез националистическите говна могат да се оправят в живота, досущ като псевдоинтелигента-патридиот-cum-инепт Джамбазки. И Шиши, който, разбира се, никога не е живял в Дубай през последните 6 месеца.

***

Сегашният модел за успех, който се прожектира на по-младите: крадене от държавата и еврофондовете, чалготеката, охраните, апартаментите, къщите “за гости”, новият партиен феодализъм. Повтарят късния комунизъм, но дори онези не бяха толкова нагли.

***

И, разбира се, симбиоза на новите държавни олигарси със старите живи мутри – пашите на прехода.

***

Един професор от Йейл, Харълд Блум, ни предложи своята теория за anxiety of influence. Т.е. че ти си това, което са твоите влияния, и че имаш вид културологичен Едипов комплекс от тях. Убиваш не само вътрешния си Лай, но и убиваш и идолите си, душевно. Milton, for instance, he argued he could truly excel as a poet only after he had symbolically murdered his great idol Edmund Spenser; Blake, likewise, had to cast off Milton.

***

Буци Неострия: “В момента сме най-добре в ЕС”, в цялата тая тютюмаха. Как беше по Айн Ранд (за нас, наблюдателите): деперсонифицирано, почти метафизическо смущение от факта, че си станал свидетел на толкова недостолепно поведение на представител на човешкия род. Да го преведа на уличен език: тоо е толко тъп и нагъл, че, бате, не е истина, срамуваме се. Вижте го само как седи разкрачен като на войнишко изпращане, слушайки молитвата за мир на Франциск.

***

Но Неострия, като образование, вкус, такт etc. – това сте вие, да не се лъжем.

***

Костов: имаше едни предприсъединетелни критерии, които трябваше да се покриват, според които трябваше спешна приватизация и ликвидиране на държавната помощ за предприятията. Не мразете Костов – с всичките му далавери, това е човекът, който ви заведе, kicking and screaming, into the Century of the Fruitbat (по Пратчет), т.е. в Европа. За съжаление, след него дойде още по-крупният крадец Сакскобурготски.

***

Без Костов, впрочем, сега щяхте да сте Молдова и да се чудите откъде хляб и салам. Хегелов “гещалт”, дет викат у Пернишко.

***

ГЕПП-глупаците: да бъдеш светъл и безличен, сред многоликата тълпа, да бъдеш шарка от миража на делнична съдба?

***

Не искам да бъда doom merchant (поне не през цялото време), но и до днес, за всички правителства на “прехода”, да се позовем на героя на Хашек. “Какво направихте? Едно голямо лайно направихте.”

***

И ще продължи. Хорошее говно на дороге не валяется.

***

Инстинктивната мегалотюмИя на Борисов ще му изяде неострата пожарникарска глава. Защото край него няма и един полумозък, който познава историята и да го посъветва да “слезе, за да се качи” (по Сартър за Де Гол).

***

Съгласен съм с Цветанов, по изключение - “столицата е огледало на цялата страна”. Няма такава крадливо управлявана кочина, както при Фандъкова, тази трагическа кокошка, при която на нашия град му ебаха майката, без извинение.

***

Откакто Руми не му шушне, Буци съвсем се превърна в Неострия, какъвто всъщност е априори.

***

Ще има все повече flammis acribus addictis. Казано на преводен език, дет вика Буцко.

***

Глупаците във властта отдавна са пояснени – и от Юнг преди почти век, и от съвременните ни Джон Ар Андерсън, и от Елиът Арънсън. Но само аз тук настоявам, че Борисов, заедно с бсп и ДПС, е виновен за всички български злочестини напоследък. Словесно агресивните му модели в дискурсивните практики (не че знае какво е това, използва само продълговатия си мозък) вече дори не действат; защото цялата му клиентела по места сръбва ракийка и вече го дебне как ще сдаде властта, за да се врътнат за секунди към следващата.

***

Не се притеснявайте, ще дойдат други. Но и те ще са “ne t’en fais pas, ça ira”, докато изсмукват финансовата кръв на България. Помнете ми думата.

***

С всичките им там minutiae.

***

Quando finisce la patrtita, il re ed il pedone finiscono nella stessa scatola. Проблемът е, че Буци е “pedone”, а не “re”, киснат в дебело невежество (дет вика Захарий Стоянов).

***

On another note, в коя друга страна от бившия Източен блок комунистическата наследническа партия все още е фактор в политическия живот?

***

Ето нашия днешен живот в едно изречение – на мнозинството не му трябва демокрация, а господар. То не може да си представи как живее в хоризонтална власт. Свързано е с вертикалния тип източна власт, която може да бъде проследена чак до Източната Римска империя.

***

Това на трите партии не е управление на държава – това е икономически и олигархичен атентат срещу нея. Hut ab, евалла – и вие ги преизбирате.

***

Пусть силнее трянет буря. Рано или късно ще си го получите.

***

Има предвидимост, не стабилност – че с всички тези ще става още по-зле, в тази цървулиада.

***

Булгарбаши. Трагично прост и неподготвен за нищо премиер, изтикан напред от вечните ДС-“генерали”; Нинова е същата. Остава ни единствено Доган, чудесен Фуше или Ришельо в сянка. Искате ли да живеете в държавата на Доган?

***

“Апартаментгейт”, който стигна дори до FT – проблемът не е в данъчните оценки, а в това, че никой от замесените не може да докаже произхода на парите. И в чудовищната разлика между официални доходи и цената на имота. Ерго, оставките (и излизането в отпуск) препотвърждават моралното престъпление – ако ще давате оставки, като Цветанов и другите там цийгенфикери, това отменя ли престъпното придобиване? Има ли изобщо прокуратура?

***

“Европа ни чува”?! Не, Европа ги “отчува” (тия престъпници), дет викаше шопската ми баба.

***

Дрънкането на тулупа-премиер: все повече звучи като Стратега от Мировяне, но не с неговата симпачитна полу-дислексия, а с някак забавна политическа наглост. Ти си се насрал до уши, свел си тая държава до дъното в ЕС, неостър си за петима, но бодро дрънкаш квот ти хрумне на момента, включително и че има растеж. Барахло е това, отнюдь. Аре, аре, махай се.

***

Живеете в полуавтократична държава, в която – Heaven forfend! – нищо не е наред.

***

Но да не забравяме, докато се палим на тема “бъдещето на децата ни” и за тия кретени: крайната “сметка” е любовта.

***

Всичко друго са утешителни награди.


Oще на facebook.com/ivailo.noisy.tsvetkov
NB! Адвокатът на OFFNews.bg напомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става само с изрично писмено разрешение от OFFNews.bg и автора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews