Наивността да вярваш

Юрий Йорданов Последна промяна на 04 април 2014 в 15:31 6174 9

По моите дългогодишни наблюдения над живота, след книгите, грешките, загубите и малките победи, научих нещо много просто – всички разумни хора по целия свят искат да живеят живота си просто, защото не са “прости”, а разумни и рационални. Трупайки камък върху камък историите и традициите си. Отделяйки повече време за себе си, оценявайки се като ценност – през времето, което отдават на себе си и през радостта от стореното лично от тях – за себе си, но ценено и от другите. Защото смисълът на живота са другите – през техните огледала проглеждаме за себе си колко “струваме”.

Времето, през което България живя социализма и комунизма, а в по-ново време и “демокрацията” бе отрязък от нашата история, в който “малкият човек”, анонимната “мравка” бе мачкана, презирана и тикана в нищото. Душата й бе оставена да оживява сама. “Средата” мразеше “мравката”. И мравката заживя като жертва. Вживя се в ролята и “преуспя”.

Днес преуспялата в своето драматургично развитие на жертва “мравка” сме мнозинството Българи. Дълбоко взряли се в страданието, потънали в кладенците на своите мисли и виждащи света и слънцето като една монета – от дъното на своя личен кладенец. А горе, на повърхността, животът продължава, но нас ни няма – ние сме там където ни бе “предписано” – вече доброволни жертви, отписани от духа си, ценящи малкото материално, което си мислим, че имаме – в последната връзка с живота – предметите и ефимерната, хлъзгава слава.

Задавайки си въпроса защо се стигна до тук – вероятните причини са много. Едни от главните и определящите бе загубата на Православната вяра (традиционната религия за мнозинството Българи) и превръщането на мюсюлманите и тяхната вяра във врагове на религията “комунизъм”.

Едва в последните години мъчително прозрях защо комунизмът мразеше религията. И защо комунизмът и мракобесието мразят конкуренцията във всичко. Защото в “състезанието” за душите вярата в Бог е конкурент на “вярата в комунизма”. И тъй като това състазание е предварително загубено - заради безсилието и безчуствеността на комунизма, религията и нейните “пратеници” или бяха купени, или по-силните и неконформистите – просто изтрити от земята. А Човекът, личността, душата – пратени в нищото на ефимерната вяра в светлото бъдеще. Каквото и това да значи.

Падането на Берлинската стена в Източна Европа промени света. И тук се случи нещо. Но инерцията на купените и зависими “пълномощници” на Бога продължи. И на спомената мравка, тоест на нас, бе предложена “нова преспектива” – “капитализмът” в неговата частична, бета версия – борбата за материалното щастие и компенсирането на “пропуснатото” при комунизма. А на тези, които много придиряха с умовете и предприемчивостта, пратиха наказателните отряди на “българската демокрация” – застрахователите с дебели вратове. За да няма много госпожи и господа – президенти на фирми. Хора, независими от майката-държава, която с нищо не се промени и си остана майката-мащеха за всички.

И за да е пълна погнусата от демокрацията, пратиха, инсталираха, наложиха и конструираха система от конформистки настроени партии, лидери, коалиции – за да се тупка топката, а мравките да се занимават с оживяването си, наречено “свободен пазар”. И разбира се, конкуренция - каквато истински тук никога не имало, освен на най-малкия, мравешкия пазар и бизнес, където няма големи печалби и на “демиурзите” не им е интересно.

И да се върна пак в началото на текста – ако всичко изписано до тук и осъзнато от повече хора и ако всички, кълнящи се в осъзнаването, са толкова много, колкото го разказват, пишат и шумно говорят – защо сякаш нищо не се случва?

Моят отговор е сравнително прост и непретендиращ за изчерпателност или оригиналност.

Осъзнаването е все още на равнището на думите и декларациите.
Искрено вярващите са не много на брой, но растат.
Буфосинхронистите на демокрацията са повече от истинските герои.
Пропитата от комунизъм и искрено, дълбоко безсилие Българска душа се очиства трудно.
Готовите да се променят и да променят средата млади Българи напуснаха страната – останаха окопалите се, конформистите, вживялите се в себе си мравки.
Оживяването на телата ни, материалното, подмени липсващата религия.
Българската църква остана непроменена, застинала в себе си от първите десетилетия след преврата на комунистите.
Всички възможни разделителни линии, които пропагандата успя да всели в душите ни, не са си тръгнали. Дори, за разкош, създадоха нови.
И последното, може би най-перфидното – има много медии, но няма истинска свобода на словото. Глътката въздух душите я няма. Има я парелната реалност и лъжата.
Има я новата виртуална реалност – Интернет, през която душите на будните и полу-будните полу-дишат. Но я има и ролята на този канал пълзящо расте.
И най-накрая – ние имаме много съчуствие към “жертвата” дедо Иван, а него за България не го е еня – продава си газта по есклузивната тръба и петрола по борсови цени, а ние го обичаме, отдадени.

Този текст не е възхвала на глупостта и на безсилието ни, не е и възхвала “такъв ни е материалът”. Българите са по-лоши от другите народи. Българите могат, но някой трябва да им помогне, за да си повярват, че могат – като на всички деца в първи клас, които сричат и се притесняват. Всички сме сричали, а сега дори четем. Колкото можем да поемем.

Просто ни чака дълъг път, в който важният трябва да бъде можещият, способният - този, дето може да защити идеите си открито, в конкуренция със света. За да влезе през конкуренцията модерността – откриването на световните стандарти и нормалните неща не трябва да е знамение или чудо.

И последно – трябват ни млади по душа хора, а не старци с лица на младежи и устройство на света конформистко, примирило се.

И вяра, че Можем. Както могат всички по света. България не може и не трябва да бъде вечно последна в Европа и в дъното на всички класации по щастие, свобода на словото и стандарти на живот. Оплакващите се и оплаквачките не трябва да слушаме, гледаме или четем. Те ни връщат там, откъдето искаме да избягаме. Тяхната присъда е “Игнорирани!”. Всяка минута в повече, посветена на лъжата, е част от доброволното ни само-отдаване за злото, което това чака и ни съблазнява с дебнеща “прилежност” и “жертвоготовност”. Обсебвайки ни.

Животът на вечни роби не е наша съдба. Лъжата ни трови, убива ни.

P.S. Текстът е писан от борещ се да не застарее наивник по днешните (ни) “стандарти”. Все си мисля, че въобще не съм сам. Напротив, армията на “наивниците” расте.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.04 2014 в 19:05

@Мунчо,
от все сърце се надявам да си прав.
Нищо против човека, но това, което съм усетил от писанието - това съм и написал. Не мога да знам житието и битието на всеки списващ из пространството.
Колкото за книгите прочетени, ако на кило се мерят - става, но все си мисля, че по-важното е колко от тях си усетил и разбрал.
Оставам си тъп, но невинен... и продължавам да си мисля, че материала на Юриййййй е нефелен, най-малкото.

08.04 2014 в 18:48

@mechok
И представа си нямаш колко си грешен - Юри Йорданов си е човек с професия и достатъчно пари. Има си семейство и успяла жена, а дъщеря му учи в Лондон. И НЕ е мрънкач ... и не е трол ;-)
И е чел толкова, колкото ти в следващите си 10 живота няма да прочетеш ... и продължава.
И изобщо не е мрачен, напротив - продължава да вярва, че "наивниците" като него се увеличиват ...
Но ти едва ли ще разбереш, нали ?

06.04 2014 в 03:10

Минусите не означават нищо, освен броя на заблудените души.

Навремето Джордано Бруно и Галилео Галилей са ги изгорили на клада, защото са казали, че земята е кръгла. Професор Балкански данък "обществено мнение" не плаща.

Самият Нострадамус е предсказал, че "жълтата раса ще завладее света". Засега предсказанието му се сбъдва. Поднебесната Империя ще измести Четвъртия хилядолетен Райх.

05.04 2014 в 22:23

Бълхански,като гледам минусите май сам ще си ръшкаш из комунизма!?Няма нито един желаещ,а?

05.04 2014 в 06:21

Естествено, че ще се върне комунизмът. Той дори не си е отивал, нито в местен, нито в международен мащаб.

Бъдещият световен лидер, свръхдържавата Китай си е чисто комунистическа, както и ядрената сила Северна Корея, също Виетнам и т.н.

А в страните от Източна Европа навсякъде управляват бивши комунистически партии, които временно от тактически съображения се правят на хрисими. Нато наближат китайците, изведнъж всичко ще си дойде на място. Ще се окаже, че комунизмът само е бил консервиран.

Балкански и социализма, и комунизма и капитализма ги е изкръшкал. Квото и да дойде, пак сме тука...Да му мислят западняците, щото за тях ще е нещо ново, трудно ще свикнат, хахаха...

05.04 2014 в 05:44

Бе това за комунизма го разбрахме. НО може ли всичко да се оправдава с това?! Ами четете Дойче веле да видите колко бедни и гладуващи има в САЩ. Нали има интернет, защо някои не чуват и не виждат бунтовете и ранените в Брюксел вчера?! А и в Испания преди дни....?! Стига сте оправдавали безобразията в света с нещо, което си е отишло преди 25 години!!!!!!!! Докато гледате назад, светът има нови проблеми и ние пак спим за тях. ЕС се занимава с Украйна и Путин, вместо да решава проблемите на членките си и живущите в тях. Кой измества дневния ред???????? КОЙ????? Докога ще приспивате гладните с приказки за лошия вълк/комунизма? Май сериозно ви е страх да не се върне? Да, може и да се случи, ако световната олигархия продължава да трупа пачки за сметка на 99% от населението, което живее в мизерия. Докато мислят за яхти, вместо за работни места. Ние не знаем какво ще дойде утре. Знаем само, че така не може да продължава. И че управляващите и у нас, и в света не правят нищо, за да ни решат проблемите. Журналистите в Бг участват във войните на олигарсите и на партиите, вместо да работят за обществото.

04.04 2014 в 22:40

mechok,надявам се че всички които са ти сложили минуси не са ти прочели поста,иначе ще е страшно.

04.04 2014 в 19:04

@българин,
това е поредния мърляч, пишещ за стотинки, който се опитва да сгъсти тъмните бои на общата картина.
Той не познава млади хора. Сигурно няма и деца(и дано не), на които да даде нещо стойностно и нематериално.
Не вярвам да е от идеолозите, които са измислили и прокарват тази мрачна линия. Просто е некадърен, умрял от глад драскач, усетил как да ползва тънката струна и да стане(евентуално), трол на постоянна заплата.

04.04 2014 в 18:48

Може да има много истини в тази и подобни статии. Но не спира да се полага, налага, впива и увива лъжата, че !О Боже цялата ни младеж, която става за нещо, отдавна била емигрирала.....

А ние тук, какво сме? Вие с какви очи говорите подобни /ще се цензурирам/.

Искам да Ви, кажа ясно и точно, че емигриралите българи, са именно тези негодни за създаването на мислещо общество.

Няма ли да спрете да ми лансирате момчета и момичета, които заминават да работят, като сервитьори, чистачи или общи работници, като "Избягалата Българска Надежда"?

Били сме последни, нещастни, бедни, мравки-жертви.
Знате ли що е то бумеранг?
 
X