Кварталните комунисти от ГЕРБ

Евгений Дайнов 25 октомври 2017 в 17:10 22048 7

Когато властта не е политическа, политическият анализ бързо опира в своите ограничения. Например: когато някой власт-имащ очевидно не действа под подтика на разума, тогава става неприложима любимата на политолозите концепция за „рационален избор”. Какъв рационален избор там, където отсъства рацио?

В подобни ситуации някакъв психологически или културно-семиотичен подход дава по-добри резултати. В случая с бурното развитие на управлението на ГЕРБ към текезесарско-милиционерски тип диктатура – културно-семиотичният.

Та, на 22 септември, деня на Независимостта, съм застанал – невидим – леко встрани от главния вход на търновската черква "Св. 40 мъченици". Гледам заедно с група телевизионни оператори идващите с тежка крачка официални гости.

Задава се чичко с номенклатурен корем, номенклатурна прическа, номенклатурна стойка и лъскав костюм – от ония, дето ги носеше Тодор Живков в края на 80-те. Чичкото изглежда, ама досущ, като окръжен секретар на БКП от, примерно, Горна Оряховица отпреди 35 години.

-Какъв точно началник е този? – питам местен оператор.

Оказа се – да, началник; и да – от местен калибър.

Малко след него се появиха гостите от столицата. Мъжете гербери – в лъскави бай-тошовски костюмчета. За по-голяма прилика с едновремешната номенклатура са си сложили ръцете отзад, върху задниците. Около тях кръжат лелки-герберки, одрали кожите на партийни секретарки на АПК от края на 80-те.

Не се минаха и 30 години – а тия са си пак тук и са си пак същите.

„Гледай, викам си (на акъля, както казват местните), тия колко бързо стигнаха древните комунистически модели. Кога беше, когато започнаха да мислят и говорят като дребна номенклатура на БКП – и кога започнаха да изглеждат като такава?”.

Чак се сетих за презрителната реплика на Каренин към жена си Ана: „Вашият начин на живот се е отразил на вашия начин на мислене”. Само че при герберските началници процесът е обратен: първо – мислене като секретар на АПК, а после – възприемане на образа на секретар на АПК.

Защо говоря за „дребна”, т.е. дълбоко провинциална (също така – квартална) номенклатура? Защото едно време имаше и „висша” такава, като Андрей Луканов, например, с когото съм се закачал, на руски и английски едновременно, по философията на Хегел.

Хайде сега си го представете: с кой днешен номенклатурчик на ГЕРБ бих могъл да се закачам по философията на Хегел, камо ли – на два чужди езика?

Да ви помогна с представите. Цв. Цветанов? Цв. Караянчева? Це. Цачева? Бо. Борисов? Да поддържат закачки по повод Хегел? На чужди езици?

Do me a favour…

Дребна, ситна, квартална, обслужваща номенклатура – това е нивото. Личи, впрочем, и по начина, по който – съвсем неосъзнато – герберите се опитват да възпроизведат изолацията на Изтока от Запада, само че – в мащабите на София.

Откак те са на власт, наесен посрещаме началото на всяка трудова година в една София, разделена на Изток и Запад. Всичките им ремонти са разположени така, че между двете да има минимални възможности за преминаване.

Да огледаме положението към днешна дата. Отрязани са основните транспортни връзки между Изтока и Запада: Каблешков на Овча купел, Гоце Делчев на Красно село; Пенчо Славейков на кръстовището с Прага е на практика непроходим. В тази част на двумилионния град проходими са единствено Околовръстното и Гешов, само че и до тях е трудно да се стигне, тъй като този трафик се очаква да бъде поет от кварталните улици. А след като успееш да влезеш в тези пътни артерии – съвсем преставаш да пътуваш.

Блокажът е пълен. Разстояние, което вземам с велосипед за 26 минути, с автомобил отива към 56. Което, на свой ред, е близо до пешеходното време, което съм засичал зимъс (т.е. по снега и леда) – 65 минути.

Всички тези „ремонти”, разбира се, отдавна трябваше да са завършени. Не са. И никой не може да ти каже – кога ще са. Защото – внимание! – при управлението на ГЕРБ изпълнителят диктува на поръчителя, а не – обратното. Защо? Защото изпълнителят винаги се оказва по-корпулентен – и откъм телесност, и откъм власт – от поръчителя. Който, както вече казахме, е ситна, квартална и обслужваща номенклатура. Мисли като такава, изглежда като такава, говори като такава.

А една птица, ако ходи като патка, кряка като патка и плува като патка – значи е патка (английска поговорка).

Добре, че още не са се сетили да издигнат Берлинска – пардон, Софийска – стена между столичния Изток и столичния Запад. Само за момент си представете какви пари биха паднали от рушвети! Може и да се сетят, всъщност, ако започнат да правят точно тия сметки...

Ама били „антикомунисти”.

Лапшу на уши вешают...

Всъщност, огромно количество българи няма нищо против да бъде управлявано от ситна, квартална номенклатура. Така са свикнали, това познават. А ако тази номенклатурка си нарисува отгоре образа на „антикомунист” – и гласоподавателите й са доволни. Гледат се в огледалото, колко са прогресивни, като гласуват за „антикомунисти”...

Такива са, прочее, резултатите от прилагането на културно-семиотичния анализ към власт-имащите. Ако приложим други подходи – криминологичен, да речем, токсикологичен или методите на клиничната психология – резултатите може би ще бъдат още по-интересни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

10

SC

26.10 2017 в 22:10

И нито една дума за висшите добродетели на „Зелените“? Направо съм изумен.

10571

8

Hissarion

26.10 2017 в 09:34

Комонисти, момонисти, на номенклатурното чедо Дайнов му било мъчно за старата номенклатура - колко образована била. Ами Дайно, вече всички са технократи - много тесни специалисти, както изисква прославения от теб неолиберализъм.

11800

4

limlim

25.10 2017 в 19:19

С огромна благодарност и без никаква привързаност към описаните персонажи, искам все пак да задам два културно-семиотични въпроса:
1. Женя, тейко ти у Лъндън с бермуди ли одеше?
2. Къде остана Аристотел? Ся чак на Хегел ни фърляш? На руски и английски?
Баси...

20699

2

Новак

25.10 2017 в 17:32

#1, разширеното равенство е ГЕРБ=БСП=БКП.
Най-тъжното заключение е, че мат’ряла явнос и харесва да бъде газен.
Доказателство за изводите в тази статия са думите на Борисов за летците - комунизъм с марка 50-те години. Липсва му само каскета.
 
X

Да помогнем на украинските деца!