Из делниците на един луд (30 юни – 4 юли)

Тони Филипов, д-р 07 юли 2014 в 09:35 18988 13

Понеделник, 30 юни

Данчо Ментата вика в „Панорама”: „Сигурен ли е някой, че от Делян Пеевски нямаше да излезе перфектен шеф на ДАНС?”

Да, аз съм сигурен. Този човек няма нито обща, нито специализирана култура за този пост. Не отричам, че има некои таланти, например правенето на пари. Той, както казваше Остап Бендер, има „четиристотин честни начина за отнемане на пари”. Но за разлика от Остап, има и още толкова нечестни, при него и грабежът фигурира. Но нали шефът на ДАНС не е длъжен да умее да бичи кинти? Или бъркам?

Пък Антон Кютев вика, че ДАНС било само първата крачка, Пеевски имал мерак за вътрешен министър и вицепремиер. Нормално, апетитът, дето казват, идва с яденето и си отива с бой през ръцете…

„Вчера, вика Кютев, изчислявах, че месечната издръжка на охраната на Пеевски е повече от средната доживотна пенсия на един български пенсионер...”

Защо чак вчера?! Сигурно щото оня ден е наел охраната, пък ти едва вчера си я видял... Да, да…

Кютев лично не вярвал в катарзисите, но гласувал за назначаването на Пеевски в ДАНС, защото това било общо решение на парламентарната група.

Ами сега се хванете цялата парламентарна група за ръчички, намерете един голям камък и блъскайте, блъскайте… Доде ви доде акълът. Ако не се счупи камъкът, де…

А Борисов вика: „Готов съм веднага да стана премиер - първо на служебно правителство, а след това и на редовно."

Вярвам му, готов е. Управлява му се, та две не види. Както се казваше в един роман на Дейвид Лодж, истинският мъж иска всичко. И после още… Ако бях на безопасно място бих се забавлявал да го гледам още един мандат как се учи да управлява държава. Ама не съм. Добрата новина е, че поне Цецерон нема да е в кабинета: „Категорично не и това съм го обявил още преди една година. Цветанов има място в партията, той е прекрасен началник предизборен щаб, справя се прекрасно с организационната работа. И дотук.” С една дума, неговата работа е да ми спечели изборите, но не му е работа да управлява.

Умее да бъде благодарен, дума да няма…

Лидерът на ДСБ Радан Кънев пише в профила си във Фейсбук: "Неприятна изненада: Бойко Борисов в хора на врачките, създаващи паника. Приказките за 5-6 милиарда заем от МВФ подклаждат паниката сред гражданите и са лишени от всякаква финансова логика. Или някой в ГЕРБ си представя, че смут и предизборни опашки пред банките ще дадат по-лесна победа на "силната ръка"?

Комплексно е, Радане! Ние го наричаме злонамерена глупост. Едва се отървахме от мародерите от МВФ, сега сами да ги вкараме в кошарата. И да ни карат да правим глупост след глупост. Сякаш нашият вътрешен подтик към такова поведение не стига.

Когато избрахме Бойко за премиер, колегата Сотиров писа: „На малко нещо се надявахме, голямо нищо получаваме…” Сега нямаме право дори да се надяваме.

Бареков се изметна като чамова дъска: "Всеки в ТВ7, който вземе страната на Цветан Василев срещу мен, изпълнява неговата поръчка!... Аз спасих тази телевизия да не бъде на Пеевски и Василев… Василев научи от телевизията, че ще влизам в политиката…”

Много е благодатен Бареков за политологично наблюдение. Прилича на политическото животно на Аристотел, ама без да е политическо…

Василев научил от телевизията и му се обадил веднага и му предложил тлъст бонус и финансиране за шоуто на Смешка Робева, с което Бареков обяви на България метаморфозата си от изпълнител на мокри журналистически поръчки в изпълнител на мокри политически…

Имаше един виц, не го помня целия, но завършваше така: „Плувай, плувай, лайно зелено…”

Още едно зелено плува… Изобщо, да ви кажа, напълнило се е със зеленички. Миро Найденов, дето се отдели и направи заедно с други цепеняци партия БАСТА, вика, че застава изцяло зад ГЕРБ. "Въпрос на реализъм… ГЕРБ победи безапелационно на тези избори, ГЕРБ е лидерът вдясно…”

Дето викат македонците, педали има, пари нема…

И накрая една скръбна вест. НДСВ се спомина. Тихо, в съня си се спомина. Без болка, с поп и нотариус… Тия дни ще обявят акта на смъртта публично. Прието е да се смята, че една кучешка година е равна на седем човешки. В този смисъл един управленски мандат у нас се равнява на 50 човешки години. Тъй, че НДСВ е дърта, поживяла си е, както се казва. При това си поживя в най-добрите години и за Европа и за света като цяло. Та не тъжете.

Вторник, 1 юли

„Откриха най-старото неандерталско изпражнение”, радва се „Новинар”. На 50 000 г. било и археолозите го „изчоплили” край Аликанте от древен лагерен огън. Не бих ви занимавал с л… Всъщност, преносно погледнато, аз само с това ви занимавам. Затова днес поне за Бареков нищо няма да пиша … Та не бих ви занимавал, но в него има поука. Във всяко нещо на тоя свят има поука. Изследователите го анализирали и установили, че и преди 50 000 г. хората не са яли само месо, а са хапвали също плодове и зеленчуци. Пенсиите, зелените джанки не се броят!

До днес нямахме предпочитание кой да ръководи ЕК. Днес обаче заявяваме, че ще подкрепяме изцяло и безрезервно Жан-Клод Юнкер. Тоя се оказа голям пич! Пиел и пушел като българин. И англичаните използват тия достойни качества, за да го препънат. Английският „Телеграф” цитира анонимен депутат от ЕП, който бил рекъл: „Темата за консумацията на алкохол на Юнкер е била повдигната от няколко европейски лидери още по време на изборите за ЕП”. И като е повдигана, та какво? Зер темата за Миков не е повдигана? Ако обърнахте внимание на кадрите от срещата при президента в неделя, на Миков направо му излизаха винарки от ушите. И само Миков ли? А темата за Петканов, за Петков, за Доган не е ли повдигана? И безславно е сваляна. Повдигана била… А да е забелязан Юнкер да пикае в някой брюкселски или люксембургски фонтан? Да са го изнасяли отнякъде на тарга? Да е водил заседание на парламента на чалтик? Да е подарявал на деца телевизор, за да „гледат порно”? Я оставете човека на мира! Имал бил навик да пие ром на закуска. Ами на закуска ще го пие, кога да го пие?! Ромът се поема с малко чай.


Добрата новина е, че и Юнкер е добър приятел на Бойко. И като стане шеф на ЕК, пък Бойко премиер… Направо ще извадим терца майорна!

Та призовавам и вас, братя! Да подкрепим тоя истински мъж Юнкер! Стига вече разни лигльовци, дето консумират алкохолните напитки с пипетка, са ни давали тон в живота.

Сряда, 2 юли

Никола Саркози е задържан за разпит по обвинение в превишаване на правомощията и търговия с влияние. Това е вторият приятел на Бойко, който попада под ударите на закона. Както сме ви информирал своевременно, Берлускони в момента сменя памперси и мие подлоги в един старчески дом. Остава му само Меркел, макар че за нея не съм сигурен дали знае, че му е приятел. Щото съм забелязал, че при Бойко приятелствата са малко ала Фейсбук. Но за Саркози допускам, че му е приятел. Помня как през 2008 г. каза на разградчани: „Вие в Разград не сте по-прости от парижани, 85% от които гласуваха за моя приятел Саркози…”

Ама как се остави Саркози така да го сгащят, бе?! Тоя е адвокат по професия и евреин по произход. Може да беше и обратно, да не ви излъжа... Пък актьорът Рупърт Еверет твърдеше пред сп. Воаси", че бил и гей. Но ние не го вярваме, не може чак пък такъв късмет накуп...

Може пък да е бил прав баща му на Сарко, като казва: „Никола беше най-глупавият от всички Саркози”. Бащите най-добре познават синовете си. В тая връзка се сещам, че бащата на Делян Пеевски казва, че младежът му откраднал $10 хил. Не точно ги откраднал, а не ги върнал. Което явно е устойчива черта в характера му – мрази да връща.

Пък нашият експрезидент Гоце вика: «Колко е силен Делян Пеевски си личи от това, че може да събори една банка с всички принадлежащи й дружества.»

Стига глупости! Толкова е силен, колкото е силен повелителят му. Сам по себе си Пеевски е blivid, а може дори да е blivit. Обяснявал съм какво значи това и няма пак да обяснявам. Който иска да знае, може да иде на urbandictionary.com и да прочете за каква торба и колко лайна в нея става дума…

Веждито е малко по-точен: «Защо медиите не питат кой е собственикът на "Булгартабак", къде са яхтите на Ахмед Доган в Анталия? Пред един хотел са, но никой не отива да ги снима...»

Като ще си даваме акъл кой какво да пита, ние пък съветваме Веждито да пита кой даде БТ на Доган. Не, че не е известно, де… Единственото неизвестно все още е „цената на сделката”. Тайнственият начин, по който тя се направи, подсказва някои отговори, но за нито един от тях прилагателното безкористно не е приложимо.

Изобщо Веждито се прави на ела ме ритни… «Датата 5 октомври е един подарък за ДПС... идват 100 000 да си целунат роднините. Сега вместо 50 лв., ще раздават кочове на празника за изборите...» И тук няма да питаме кой. Бойко вече обясни (на принципа гузен негонен бяга): "Разумната дата беше 14 септември. ДПС казаха или 5 или 12 октомври. Казах, че приемам датата на ДПС, за да успокоим хората, че си отиват..."

Много го бива да си мисли, че го бива да успокоява хората. "Аз, вика, спасих банковата криза, с всичките си експерти...”

Предполагам ще ми повярвате, че знам много думи. Но това ме затрудни. Не мога да намеря подходящата. Хрумват ми наглост, безочие, тъпагьозлук... Но са слаби. Още ще мисля. Не може богат език като българския да има дума за всичко, само за Бойко да няма. Един приятел, Стефан Димитров, има дума "контра-пич". Ще го питам дали няма да ми я даде за малко. 

Освен всичко друго, Борисов е и страхлив. Съдя по това, което оня ден Бареков каза пред Хекимян: «Искам, както сте към мене, като дойде Борисов тука, да не му треперите! Примерно аз, като седна до Борисов, той се успокоява и млъква...»

Да имаше едно хубаво, па Бареков да не се отделя от Борисов... Колко глупости щяха да ни се спестят. Па и си отиват двамата.

Войчех Яновски, почетен консул на Полша в Монако, убил тъща си, милионерката Елен Пастор. По-точно платил да я гръмнат. При ареста направил пълни самопризнания. Явно не е закоравял престъпник... Дано да случи на съдия, който да му влезе в положението. А то никак не е трудно. Войчех е на 64 г., всеки на негово място би се изнервил. Щото една 77-годишна бабетка с милиони, които не прехвърля на зетя, е като куче на сено – ни го яде, ни на другите дава. Помислете върху това, братя от последната възраст, не изнервяйте децата. Разделете им милионите докато още могат да ги похарчат смислено.

Пък в Сопот 75-годишна госпожа убила с бастуна 81-годишния си съпруг. Ама тя не за пари го убила, той нямал нищо друго, освен скромна пенсия. По чисто човешки подбуди го ликвидирала.

Сложно нещо са семейните взаимоотношения. Сега като се връщам години назад си давам сметка, че хич и не съм разбрал кога Сватбеният марш е преминал в Марш да изхвърлиш боклука, Марш да измиеш чиниите, Марш…

Депутатът от БСП Милко Багдасаров вика: «Станишев е една от най-ярките политически фигури в Европа. Станишев не е капитал само на БСП, той е национален капитал и трябва да го използваме в бъдеще време.»

За съжаление българите и главно социалистите обичат да изнасят капиталите навън, особено националните капитали.
Членът на ДКЕВР Еленко Божков вика: «Промяната в цената на тока е незначителна. Сега ако сме плащали 40 лева, сметката ни ще скочи с 1,30 лева.”

Еленко, чувал ли си за Камилко? Дето го товарили, товарили и накрая една сламка му пречупила гръбнака?
Хасково, евала ви правим за Григор! Чак не мога да повярвам, че вий сте го родили. Направи Мъри да си говори сам! Пък във Фейсбук един Иван вика, че всъщност Бойко спрял Мъри, но аз не вярвам.

Четвъртък, 3 юли

Орешарски вика, че щял да подбере удобен момент да подаде оставка към края на месеца. Но бил много притеснен дали ще се събере кворум в НС, за да му я приеме. Няма друг начин да разберем, освен да я подаде. Всеки момент е удобен за оставка. Даже бих казал, че много удобни моменти се пропуснаха.

Как ми се ще да се зарадвам, че му се видя краят на тоя кабинет. Обаче имам кофти предчувствие.
В кулоарите на НС Борисов пак обяснява как е спасил банките. Разправя как управителят на БНБ Искров му звънял, но той не му дигнал: "Искров ме беше търсил и аз не вдигам, защото не исках да се забърквам. Станишев ми написа есемес: "Моля те да се чуеш с Искров". И аз ги набрах..."

«Не исках да се забърквам...» Думи на Спасител!

Борисов повтори, че е изпратил своите експерти - Менда, Делян, Московски и Горанов, за да помагат в справянето с банковата криза. В „Стандарт” обаче Менда деликатно признава, че Бойко лъже: «Изявлението на Борисов вероятно е извадено от контекста. Нашите експерти участваха в две срещи, но това беше, преди да започне кризата с ПИБ. Беше в периода, когато КТБ мина под специалния режим на БНБ…”

Патологичен лъжец! Напълно сме съгласен с колегите от «Сега», че това, дето светът бил голям и спасение дебнело отвсякъде, тука не важи. «Тук дебнат спасители, не спасение.”

Германският бизнес всекидневник "Ханделсблат" пише: "Добре информирани кръгове предполагат, че атаката над ПИБ е дело на противниците на Пеевски, тъй като той имал големи суми там…"

Бахмааму... Значи цялото спасение пак е било заради парите на Пеевски? И ние, дето се правехме на курназ, та че призовавахме и другите ... сме спасявали милионите на Пеевски? Вече по нужда да иде човек, трябва да се замисли дали не прави услуга на Пеевски и Доган. Ако си мислите, че преувеличаваме, ето ви едно заглавие от 2007 г. в „24 часа”: „Доган учи как се правят от фекалии 200 000 евро годишно.”

ГЕРБ, както вероятно сте се информирали, напусна парламента. Няма да се връща, освен, за да гласува оставката на Олигарски. И Атака напусна вчера. И сега парламентът изпадна в капиталова неадекватност, както е модерно да се казва напоследък.

Според журналиста от „Дума” и кандидат за евродепутат Сашо Симов, на срещата на ПГ на ГЕРБ Бойко популярно описал ситуацията: "Ще сме като мъдете - няма да влизаме!" Доколкото познаваме Борисов, не е невъзможно да го е казал. Една госпожа от ДПС, сега зам.-министър, се кълнеше, че на един купон някой запитал Борисов: «Много добре изглеждаш, как го постигаш?» А той отговорил: «Тайната е много проста – колкото пъти ям, толкова пъти с...» И за двата случая не се кълна, че са действителни. Знаете как става. Като се каже за някой, че е простак и му се приписва и бивало, и небивало...

Петък, 4 юли

Посланиците на 11 държави подкрепили в нарочна декларация "София Прайд 2014", манифестацията на ЛГБТИ общността, която ще се проведе на 5 юли. Съвместното изявление на посланиците завършва така: «Пожелаваме на всички мирно и щастливо отбелязване на празника."

Еми щом е празник, ще празнуваме. Нямам спомен за друг дипломатически демарш, подкрепен от цели 11 посланици. За съжаление повече не мога да кажа защото рискувам да се окажа в идеологическа близост с Путин, а не ми се ще.
Като стана дума, та се сещам, че днес четох за един афроамериканец хомосексуалист Клинтън Тъкър от Ню Джърси, който съди бившия си работодател, производител на боя за обувки, че кръстил два вида кафява боя на него: „Клинтън Браун” и „Тъкър чоклит”. Много ми е интересно той какво е очаквал, да му кръстят бяла боя ли? Вместо да е доволен, че не са му кръстили черна...

Учените били на една пряка от откритието на лекарство срещу затлъстяването, пише «Новинар». Модифицирали някаква бактерия, която сигнализира мозъка, кога трябва да спрем да ядем. Засега лекарството е пробвано на мишки и дало резултат.

Много усилия се хвърлят напоследък в тази област. Във Фейсбук прочетох, че е измислена и лепенка срещу затлъстяването. Най-обикновена лепенка, като тези, дето си лепят пушачите. Само че се лепи на устата.


Разбира се, жена с лепенка на устата няма да може да се усмихва. А усмивката е второто най-хубаво нещо, което една жена може да направи с уста. Всъщност, с лепенка и първото става проблематично. Не ли?

Ако напоследък усещате известни колебания в писанията ни, уважаеми читатели, трябва да ви призная, че в момента ние сме в процес на смяна на аудиторията. Или поне на сериозни сътресения. Понеже нали тези си отиват, та ние все повече насочваме микроскопа към новите. По тази причина тези, които ни харесваха, когато пишехме срещу БСП, сега ни се мръщят. И обратно, тези които ни се мръщеха през изминалата година и половина, сега ни се радват. Това внася известен смут в душите ни, затруднява ни в избора на най-правилния тон. Но ще се справим, имайте ни доверие. Ние сме на този пазар от 2002 г. и досега винаги сме успявали.

Надяваме се, че ще оцените откровеността ни. Забелязал сме, че повечето ни читатели са интелигентни. А останалите са интересни…

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!