Черният заек

Николай Фенерски 10 януари 2017 в 13:50 11614 0

Завесите се вдигат и на сцената излиза Илюзионистът. „Сега ме виждате, а сега не“ - прави кратък пирует той. Сам решава кога да ни се покаже и какво да ни покаже. Ние просто седим и блеем. Илюзионистът не ни е оставил голям избор. Напоследък номерът му със заека е най-популярен. На главата си обикновено носи черен цилиндър, но за да има контраст, този път цилиндърът е бял.

- Дами и господа, добре дошли на нашето шоу. Знаете, че форматът на шоуто вече държи като опаковка всички наши обществени дейности – избори за президент в САЩ, снегонавявания на магистрала „Тракия“, взривове на гара Хитрино. Лет ми ентартейн ю, оставете се в моите лапи, ще ви забавлявам до побъркване. Шоуто от мен, овчите усмивки от вас.

Ще ви покажа сега един много банален и изтъркан трик. Свалям си цилиндъра и ще бръкна вътре в него. Какво ще извадя? Заек, много ясно. Обичам зайците, всякак ги обичам, с чесън и сини сливи много ми допадат. Толкова зайци съм наизвадил от шапката си, че вкъщи е цял зайчарник. А и те бързо се размножават. Затова почнах да ги назначавам на различни позиции – журналисти, политици, кметове. Един заек дори го включих в президентските избори на една голяма държава. Защото зайците са мили създания, невинни, страхливи, но да преминем към действия.

И хоп, след тази встъпителна реч Илюзионистът извади от цилиндъра си поредното зайче. Сладко, пухкаво зайче с черен цвят, заради контраста с цилиндъра, нали ви казах.

- Какъв цвят е заекът днес?
- Черен.
- Не, не е черен. Бял е, но вие сте субективни и расистки настроени, затова твърдите, че е черен. Призовавам ви да си мерите думите, защото ще сезирам организацията за защита на животните, КЗД, фемен, жени без граници и лъгъбътъ комитетите. Така. Още веднъж, какъв е цветът на заека?
- Бял. Бял.
- Ето, виждате ли, че можете, когато искате. И на черното казахте бяло. Шегувам се с вас, разбира се, заекът е много черен, но първо ще ме чуете аз да го казвам, а след това вие, за да не правите езикови фалове. И освен това се въздържайте от квалификации, защото в тази дума „черен“ долових леко презрителен и ксенофобски тон. Ами ако заекът ми се обиди? Тогава всички вие ще влезете в затвора за обида. Препоръчвам ви да го наричате „черничък“ или „тъмничък“, езикът кости няма, но кости троши, скъпи мои зрители.

Илюзионистът вдигна черния заек за ушите и го целуна по муцунката. След което продължи:

- Този заек не е типичен за нашата страна. Ние до днес бяхме свикнали да виждаме единствено бели зайци. Но това са предразсъдъци. Традициите се променят, навиците също, аз вас така ще ви дресирам, че след моето шоу ще говорите единствено правилни неща. А ако някой се осмели да споделя в чуждоезични сайтове на отдалечен сървър някакви непристойни коментари, да знаете, че ви следя много строго. Назначил съм по един заек да наблюдава всеки един от вас и да ми докладва. Или вие ще се простите с предразсъдъците си, или ние ще се простим с вас. Средно положение няма. И за да облекча вашия вътрешен конфликт, сега ще проведем една игра.

Този тъмен заек пристигна в нашата северна страна неотдавна. Ние му предоставихме всички условия, за да се чувства комфортно. Но това не е достатъчно. Необходимо е да прекрачим всички ваши вътрешни граници и да заживеете по нов начин. За децата ви ще бъде лесно, те ще са свикнали от малки. По-трудно ще бъде вие да се пренастроите. Но не е невъзможно. И така, днес задачата е следната: изваждам ви от цилиндъра още няколко заека. За целта на играта ни те всички са бели, ето така.

Илюзионистът нареди край черния заек няколко бели заека, които също извади от цилиндъра, много ясно. Той от там вади, каквото си поиска. От нас се иска единствено да зяпаме.

- Хайде сега, мили мои. Кажете ми коя от тези зайкини пред вас на сцената ще изберем за Мис 2017? Искате ли помощ?
- Не е честно... - обади се някой.
- Кое не е честно? - попита Илюзионистът. - И отново намесвате понятия от различен порядък. Аз ви говоря за тенденциите, които се очаква да следвате. А вие пак с вашите предразсъдъци и неразбираеми думички. Чест?
- Не е честно черната зайкиня да е само една. Поне две да бяха. И освен това е пристигнала от Африка миналата година и не може да говори северен език. Да изберем догодина дъщеря й, те бързо се размножават. А нашите бели зайкини как ще се почувстват, ако изберем нея? Ще ревнуват най-малкото.
- Ето, за това говорим, мили мои. - Илюзионистът се усмихваше широко. - За вашите чувства говорим. Те трябва да бъдат преодоляни, надмогнати, надскочени. Какво значи ревност? И какво като не говори северен език? А за нейните чувства помислихте ли? А за моите инструкции сещате ли се? Една е зайкинята, защото трябва да ви заболи повече, защото без болка няма промяна. Сега вие ще изберете тъмната зайкиня за Мис 2017 и после няма да ми мрънкате, защото това ще си е лично вашият избор! Вие сами ще си я изберете! Аз на никого нищо не налагам, само ви съветвам. Правя фокуси и ви помагам да станете по-добри!
- Това са зайци, не са хора, как ще изберем заек в конкурс за човек?
- Аа, драги, тук вече вие преминахте границите. Смятате ли, че е от толкова голямо значение, че съществото пред вас е от друг биологичен вид? Толкова дребнави ли сте? Не проявявате ли поне малко емпатия? Всичко очаквах от вас, бях се приготвил да спорим за цвета и произхода на зайкинята, но с този коментар ме изненадахте. Звучи шокиращо и много злобно да разделяте живите същества по признак видова принадлежност. Започвам да се разстройвам. Ние с вас май няма да се разберем. Вместо да мислим как да станем едно цяло, как да се обединим, вие за разделение ми говорите. Но нищо. Ще свикнете. Фемен ще заведе няколко дела и тогава ще разберете по трудния начин може ли черната зайкиня да стане Мис 2017 или не може.
- Фемен не трябва ли да протестира срещу конкурсите за красота изобщо? Не са ли самите конкурси унизителни за жените?
- Охрана, изведете този човек от залата. После ще си поговоря с него на четири очи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови