България отбелязва Деня на народните будители

OFFNews 01 ноември 2021 в 05:11 1131 0

България отбелязва Деня на народните будители.

Празникът ознаменува делото на българските просветители, книжовници и революционери — будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност. Той се отбелязва ежегодно с факелни шествия и е неучебен.

Датата 1 ноември е определена от правителството на Александър Стамболийски през 1922 г. Предложението внася министърът на народното просвещение Стоян Омарчевски по инициативата на Станимир Станимиров, Александър Радославов, Димитър Лазов, проф. Беньо Цонев, Иван Вазов, проф. Любомир Милетич, д-р Михаил Арнаудов, д-р Фил. Манолов, Христо Цанков — Дерижан, проф. Иван Георгов, Стилиян Чилингиров, Адриана Будевска и Елена Снежина. (При установяването на Григорианския календар като държавен през 1916 г. 19 октомври — денят, в който се чества св. Иван Рилски Чудотворец, става 1 ноември.)

На 28 юли 1922 г. Министерството на народното просвещение излиза с окръжно № 17743, според което 1 ноември е определен за „празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България“. На 31 октомври 1922 г. излиза постановление на Министерския съвет за обявяване на празника.

През 1945 г. честването на празника е отменено от комунистическия режим. В много селища на България денят се отбелязва неофициално.

Честването се възобновява през 1992 г. с промяна в Кодекса на труда. Инициативата е на професор Петър Константинов — председател на Общонародното сдружение „Мати Болгария“. От 2002 г. се изпълнява ритуал по издигане на националното знаме пред парадния вход на Президентската администрация и извършване на тържествена смяна на караула.

Днес

Българската академия на науките и Съюзът на учените в България ще отбележат Деня на народните будители с тържествено събрание, което ще се излъчва на живо от 11:00 ч на www.bas.bg. (https://youtu.be/FTblj9-skkI)

Празнично слово ще произнесе доц. д-р Елка Трайкова, научен секретар на БАН в направление „Културно-историческо наследство и национална идентичност“. Академично слово на тема „Жените в науката“ ще представи проф. Румяна Прешленова, директор на Института за балканистика с Център по тракология на БАН.

По време на тържественото събрание ще се състои церемония по връчване на награди на Съюза на учените в България (СУБ). Отличията за значими научни постижения в докторски дисертации – учени до 35 год. и за високи научни постижения 2021 г. ще обяви проф. Диана Петкова, председател на СУБ.

В Деня на народните будители Централната библиотека на БАН ще представи изложба от поредицата „Периодика и литература“ – първи опит за цялостно научно изследване на литературния периодичен печат от Освобождението до 1944 г. Изданието е богат източник на непознати факти от българската културна история.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!