Кристалната нощ: началото на Холокоста

OFFNews 10 ноември 2022 в 00:56 7722 0

Снимка Архив на БНР

В нощта на 9 срещу 10 ноември 1938 година започва вълна от погроми срещу евреи в Германия и Австрия, поставили началото на Холокоста в Европа. Името Кристална нощ е дадено заради звука от потрошените стъкла на хиляди витрини на над 750 магазини, собственост на евреи. Опустошени са синагоги. Разграбена е и е унищожена друга еврейска собственост. 30 000 евреи са арестувани и изпратени в съществуващите вече концлагери, а 91 евреи са убити. Зад набезите стои паравоенната организация на управляващата Националсоциалистическа германска работническа партия и е извършена по инициатива на нейния водач Адолф Хитлер, припомня Организацията на евреите в България "Шалом" в навечерието на 82-рата година от Кристалната нощ.

По време на Холокоста са убити приблизително 6 милиона евреи, а също цигани, хомосексуални, представители на Свидетели на Йехова, съветски военнопленници, инвалиди.

Тази година еврейската общност и посолството на Германия у нас си подават ръка, за да отбележат заедно навършването на 82 г. от Кристалната нощ.

"В нощта на 9-ти срещу 10-ти ноември 1938 година, с Кристалната нощ, започва едно от най-чудовищните престъпления в човешката история, Холокоста... Това никога не трябва да се забравя!", пише по повод мрачната дата председателят на ОЕБ "Шалом" доц. д-р Александър Оскар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови