Валери Божинов заплаши със съд Нова тв и "Биг Брадър"

OFFNews Последна промяна на 18 август 2015 в 07:21 18611 6

Футболистът Валери Божинов заплаши със съд Нова тв и продуцентите на стартиралия снощи формат "Биг Брадър". Това стана ясно от разпространено изявление на адвоката му Георги Градев. 

Причината са думите на участника в шоуто Кристиян Стойков: "Нимфоман съм направо - много обичам секса и мога да го правя с часове. Спал съм с много известни хора - Валери Божинов, който е доста палав в леглото. Бил съм и с Китаеца."

Ето пълния текст на изявлението на Георги Градев:

Във връзка с изявление на лицето Кристиян Стойков в ефира на Нова телевизия в предаването „Биг брадър“, излъчено на 17.08.2015 г. (http://bigbrother.novatv.bg/videos/view/22/Кристиян-Стойков/), по отношение на моя клиент Валери Божинов, упълномощен съм от последния да заявя, че направените фактически твърдения за интимни отношения с въпросното лице са неверни и позорят Валери Божинов, което ангажира отговорността на споменатото лице.

Освен това с изготвянето и излъчването на въпросния материал Нова телевизия е разгласила неверни, позорящи и уронващи честта на Божинов обстоятелства. Съдебната практика категорично е възприела, че когато журналист разпространява определени твърдения за другиго, ако те имат позорящ характер, преди да ги публикува трябва да се убеди в тяхната истинност. Това задължение произтича от правилата, заложени в Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи (ратифицирана със закон и в сила за Република България от 7 септември 1992 г.), където в чл. 10 е отразено, че всеки има право свободно да изразява мнение и да разпространява информация (т. 1), а в т. 2 на сочения текст изрично е предвидена възможност законът да ограничи правото по т. 1 с оглед необходимостта в едно демократично общество да се защитят репутацията и правата на другите.

Нормата не дава право да се разпространяват неверни факти, нито да се засяга достойнството на други лица. Безспорно пред правото на свободно изразяване и разпространяване на информация следва да се даде приоритет на правото на закрила срещу накърняване на доброто име на личността в обществото.
В съответствие с цитираните норми за Нова телевизия е било налице задължение да извърши задълбочена проверка преди да излъчи позорящия материал. Няма данни такова проучване да е направено от телевизията, съгласно установената журналистическа практика и фактически правила в бранша, които са в съответствие и с нормите на чл. 39 - 41 от Конституцията на Република България, установяващи изисквания и ограничения при упражняване на изброените в тях права. При отсъствието на проведено добросъвестно журналистическо проучване, излъченият материал ангажира отговорността на Нова телевизия.

При тези обстоятелства Валери Божинов настоява за незабавно публично извинение от страна на лицето Кристиян Стойков и на Нова телевизия, както и за незабавното опровергаване на неверните и позорящи фактически твърдения направени от лицето Стойков и излъчени от Нова телевизия в предаването „Биг брадър“ на 17.08.2015 г. 

В противен случай Валери Божинов ще се обърне към българския съд, за да получи обезщетение за претърпените вреди, както и към Комисията за журналистическа етика", пише в изявлението на Градев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.08 2015 в 22:52

Толкова много е пропаднал Валери Божинов, че педераслъка му е най-малкия проблем.

18.08 2015 в 11:49

В България е станало практика от близо 100 години, да се дава трибуна и да се толерират най-невежите, прости и безгръбначни селяни, както и педали. Защо?! Защото имаме традиции, както казах. Въпреки всичко закона си е закон и напук на дебилните коментари, педалчето трябва да си плати...със сигурност ще плаща още дълго и по много начини защото аквариумът в Холандия не е улицата в България и ние тук не допускаме чак толкова, деградиралото разложение на лицемерните холандци да ни обземе.

18.08 2015 в 10:54

Bai Tanas, време е всичките български телевизии, които пускат подобни кенефи като Big Brother и довършват без друго сриналата се морално нация да почнат да си плащат за тази щета която нанасят.

18.08 2015 в 10:49

Николери и Мики не а гейове...

18.08 2015 в 09:42

адвоката малко се е пообъркал или само блъфира много левашки за да защити имиджа на клиента си.
това е реалити шоу а не журналистика, тоест ако играч в реалити шоуто твърди нещо за което телевизията няма информация дали е вярно или не - това не е проблем на реалити шоуто защото 90% от нещата които се говорят в тоя кенеф "Биг брадър" са лъжи.

18.08 2015 в 09:34

Не че има нещо, ама щом не е завел дело, значи го е шубе, че ще излезнат факти ако го направи.