СЕМ не видя нарушение на Волгин за дезинформацията за българския кораб

Мая Младенова 15 април 2022 в 14:09 2976 3

Снимка Ани Петрова / facebook.com/politicheskiNEkorektno

Петър Волгин

Съветът за електронни медии (СЕМ) не видя нарушение и няма да санкционира БНР заради дезинформацията в предаването "Политически НЕкоректно" с водещ Петър Волгин, стана ясно на днешното заседание на медийния регулатор.

Съветът е извършил мониторинг на програмите на БНТ и БНР на тема войната в Украйна и специално е прослушвал предаването на Волгин от 10 април, където се тиражира фалшива информация за завладяване на кораба "Царевна" от украинския батальон "Азов".

Според мониторинга няма нарушение на Закона за радиото и телевизията, нарушен е само Етичният кодекс на българските медии и Правилникът за редакционната дейност на БНР. Това означава, че СЕМ няма на какво основание да глоби радиото. Самото БНР вече обяви вътрешното си решение - дисциплинарно наказание на водещия. По кодекса на труда то се изразява в мъмрене или (ако е поредно) - в предупреждение за уволнение.

Изводите от мониторинга на СЕМ бяха приети с четири гласа "за" и един "против". Против бе съветничката Розита Еленова, която настоява за по-строг мониторинг срещу дезинформацията - по време на пандемията и във военната ситуация сега.

На заседанието присъства и генералният директор на БНР Милен Митев.

"Г-н Митев, трябва да имате повече кураж и да свалите журналиста временно от ефир", обърна се към него Еленова. Тя добави, че "тази история ще бъде изписана с кървави букви в историята на общественото радио в момент, в който ЕС и целият свят изолират информационно агресора, а в БНР се цитира информация на информационната агенция на агресора".

"В такъв момент трябва да се вземат предвид и близките и семействата на моряците. Ако, не дай, боже, корабът е превзет, те не трябва да научат това от ефира", коментира след заседанието Еленова пред OFFNews. Тя припомни, че в БНР такава практика съществува - при смъртта на бившия генерален директор Радослав Янкулов новината е задържана от редколегията, докато не бъде уведомена неговата майка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12130

3

borisboris

15.04 2022 в 15:04

Зле е Волгин и по-добре няма да става. В името на нетрадиционната гледна точка е готов на всичко, дори да я измисли.

10298

1

AntiZ

15.04 2022 в 14:32

Веднъж само го гледах (и слушах), и си дадох сметка какво зомби е туй българския слушател (и зрител). Видях го по хилядите "положителни" коментари и всички с по едно късо изречение. Някои бяха copy-paste. Трола толкова може. Моят коментар беше в сексуален контекст, както обичаше да казва д-р Тони Филипов, лека му пръст!

 
X

Подкастът на OFFNews