"Репортери без граници" обявиха кампания "Сочи 2014: Сразяващите игри"

Мая Младенова 23 ноември 2013 в 17:59 3967 8

Сочи 2014 - Смразяващите игри - кампания за свободата на словото в Русия на
Сочи 2014 - Смразяващите игри - кампания за свободата на словото в Русия на "Репортери без граници"

 

Международната правозащитна организация "Репортери без граници" обяви, че започва информационна кампания в защита на свободната журналистика в Русия по повод наближаващата Олимпиада в Сочи.

Кампанията е озаглавена "Сочи 2014: Смразящите игри" и има за цел покрай зимната олимпиада да насочи вниманието на света върху потъпкването на свободата на словото в путинска Русия и многото случаи на убити заради работата си журналисти.

 "След по-малко от три месеца ще бъдат открити Зимните олимпийски игри в Сочи. Тези Игри са уникални. Ще се проведат в страна, която не прилича на никоя друга по света", пише организацията в анонс за кампанията. тя припомня, че от месец май 2012 г., когато Владимир Путин отново става президент на страната, в Русия са приети серия репресивни закони, задушаващи свободата на изразяване и информиране. 30 журналисти са загинали в Русия от 2000 година досега, като смъртта им има пряка връзка с работата им, припомнят "Репортери без граници". Последният случай е убийството на журналиста от седмичника "Новое дело" Ахмеднаби Ахмеднабиев, застрелян на слизане от автомобила си в село в Кавказ на 9 юли 2013 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!