Quantcast

"Репортери без граници" обявиха кампания "Сочи 2014: Сразяващите игри"

Мая Младенова Последна промяна на 23 ноември 2013 в 17:59 3389 8

Сочи 2014 - Смразяващите игри - кампания за свободата на словото в Русия на
Сочи 2014 - Смразяващите игри - кампания за свободата на словото в Русия на "Репортери без граници"

 

Международната правозащитна организация "Репортери без граници" обяви, че започва информационна кампания в защита на свободната журналистика в Русия по повод наближаващата Олимпиада в Сочи.

Кампанията е озаглавена "Сочи 2014: Смразящите игри" и има за цел покрай зимната олимпиада да насочи вниманието на света върху потъпкването на свободата на словото в путинска Русия и многото случаи на убити заради работата си журналисти.

 "След по-малко от три месеца ще бъдат открити Зимните олимпийски игри в Сочи. Тези Игри са уникални. Ще се проведат в страна, която не прилича на никоя друга по света", пише организацията в анонс за кампанията. тя припомня, че от месец май 2012 г., когато Владимир Путин отново става президент на страната, в Русия са приети серия репресивни закони, задушаващи свободата на изразяване и информиране. 30 журналисти са загинали в Русия от 2000 година досега, като смъртта им има пряка връзка с работата им, припомнят "Репортери без граници". Последният случай е убийството на журналиста от седмичника "Новое дело" Ахмеднаби Ахмеднабиев, застрелян на слизане от автомобила си в село в Кавказ на 9 юли 2013 г.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.11 2013 в 15:48

Ами боза е новината или анализа горе. То всяка власт налага цензура по някакъв начин. Внушението тук е, че руската просто избива критикуващите. Оставя такова впечатление. Но факта с който се доказва тезата не е свързан.

Това е като един популярен монтаж за засилване на внушението ползван от телевизиите. Например говорим как Германия продава оръжие в Босна. На кадъра първо показваме германски камиони, по възможност някакви паравоенен тип. След това някакъв планински пейзаж с минаре в него. След това един склад с оръжие или как то се разтоварва някъде.

Е тук е същото, но в текстов вариант.

28.11 2013 в 16:41

Ахмеднаби Ахмеднабиев....Нищо лично, но какво общо им Дагестан, където е убит журналиста / Бог, да го прости/ с Русия? Той е застрелян на 9 юли 2013 года, рано сутринта близо до гр. Махачкали, село Семендер, на излизане от дома си. Работел е в седмичен вестник «Новое дело»,също така е бил корреспондент в интернет-портала «Кавказский узел» Ахмеднаби Ахмеднабиев.

28.11 2013 в 13:03

ганю пак се исказа. Прав си ганю- руснаците са богати, нямат просяци, бездомни деца, глад в сибир, що да не напраат една олимпиадка, да има къде да се покажат мутресите на олигархията, че да имат повод и да се върнат в русия за малко, че иначе не им се живее в тая отвратна мизерия.

28.11 2013 в 13:00

хора, за които да убиваш други хора е някаква боза, са без души. те са само маски, напълнени с боза. ама много вкиснала.....

26.11 2013 в 22:13

Ти сериозно ли?

25.11 2013 в 16:17

Ох, ох... това ви е слабото место на българските националисти - Мат Рус. Не дай боже някой да каже лоша дума за Русия. А, като е станало въпрос, малкия фюрер с бяла коса много говори за колонизатори, ама нищо не е казал за Лукойл. Що като е толко ербап не поиска да се одържави Лукойл, а? Колко ли милиони изтичат от България в посока Русия по тази линия...

24.11 2013 в 11:10

Харесвам този готин, тарикатски, подход. Започва се с това как властите потискат свободата на словото. След това леко и небрежно се преминава как е убит един журналист. Ама убийството да не би да е извършено от властите? А може би властите не са предотвратили убийството? А от къде да знаят че някой се кани да убива точно този журналист? Въобще бозата която ни се поднася даже не е разбъркана добре за да прилича на напитка.

23.11 2013 в 23:26

Ами западняците да се бяха бръкан те по-дълбоко в джоба, и да си бяха организирали зимната Олимпиада при тях, ама не искат - сега хем разходите са за сметка на Русия, хем ще имат повод за евтина антируска пропаганда.