Репортери без граници: Новият шеф на ДАНС да е "чист"

OFFNews 25 юни 2013 в 08:05 2254 1

Изявление на
Изявление на "Репортери без граници".

"Новият ръководител на ДАНС трябва да бъде извън всякакво съмнение и не бива да има преки или косвени връзки със случаи на шпиониране на журналисти, които тежко подкопаха доверието към тази агенция", пише в специално изявление на "Репортери без граници".

Международната медийна организация призовава българското правителство и парламент да обсъдят възможно най-подробно предложените кандидати за ръководител на агенция за национална сигурност. 

Организацията напомня за свой доклад от 2009 г., в който е разкрита практиката на агенцията незаконно да подслушва телефони на журналисти в опит да бъдат разкрити източниците им.

"Заплахите от февруари на бившия премиер Бойко Борисов, че ще отвори "досиетата" на журналисти, са поредното свидетелство - ако изобщо има необходимост от такова - за мащабите на задачите, които очакват новото ръководство на ДАНС, ако то иска да се възстанови доверието между журналисти и държавни институции", пише в изявлението на "Репортери без граници".

Те настояват също премиерът Пламен Орешарски най-накрая да направи публично достояние подслушването от ДАНС по т.нар. операция "Галерия".

"Тази информация е нужна, защото е важно спокойно да бъдат анализирани всички аспекти на този случай. Двете предходни правителства обещаха да разсекретят записите, но така и не го направиха", напомниха от организацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!