Оливие Базил от "Репортери без граници": Вие сте в бедствена ситуация

31 януари 2013 в 13:33 3034 3

Оливие Базил
Оливие Базил

Като "бедствена" определи ситуацията с медиите в България директорът на брюкселския клон на организацията "Репортери без граници" Оливие Базил.

В интервю за БНР Базил каза, че мнението му е формирано и от разговори с български журналисти, а той лично е бил три пъти в страната ни.

Познавам хора, на които имам доверие и те ми казват: „Ако проговоря, си затварям пазара”. И мисля, че това трябва да бъде разбрано за един изключително сложен пазар за журналистите, какъвто е българският. Много журналисти работят без договори, при изключително сложни икономически условия и където е изключително трудно да се намери работа. И днес в България има журналисти, които са в черния списък не защото са лоши - тъкмо обратното, а защото са станали „опасни”. Журналистите ми казват: „Искам да продължа да работя, да упражнявам професията си, да защитавам семейството си, да плащам сметките си, но ви го казвам, за да разберете в каква страна се развивам”, казва Базил.

Той коментира и механизма, по който се назначават шефовете на обществените медии у нас, като каза, че въпросът е актуален и в други страни като например Франция. "Най-вече как се прави това, какъв е процесът, на кого се дължат тези номинации и как те се отразяват на редакционната политика на тези медии. Не казвам, че няма професионалисти в обществените медии - има много, много добри и смели журналисти в България. Големият проблем е, че те са много изолирани. Много от добрите журналисти бяха уволнени и то не по икономически причини в обществените медии. И някак при тях не се стига до нещо мощно и организирано. Има граници на свободата, които се затварят много бързо в зависимост от обстоятелствата", каза още представителят на организацията.

На 30 януари "Репортери без граници" представиха годишната си класация за свободата на словото по света, а България бе класирана на незавидната 87-ма позиция. Това е придвижване със 7 места надолу в сравнение с предната година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!