Музикаутор със сигнал до СЕМ: Шефът на БНР бездейства

OFFNews 30 януари 2017 в 12:20 2987 0

Ръководството на Музикаутор изпрати до СЕМ обширен сигнал, касаещ нарушения на директора на БНР Александър Велев, съобщиха от пресофиса на Сдружението за колективно управление на авторските права.

В случай че се установят нередности или нарушения, Музикаутор апелира регулаторът да предприеме съответните действия съобразно предоставените му от закона правомощия, пишат от Музикаутор.

Сигналът до СЕМ се състои от няколко точки. Музикаутор твърдят, че генералният директор на БНР не е информирал СЕМ за проблема с Музикаутор и възможните последствия. Според Сдружението това е нарушение на чл. 15 от договора за управление на Радиото.

Според Музикаутор, проблемът с авторските права прави БНР нарушител на Закона за радиото и телевизията, Закона за авторското право и сродните му права, Устава на EBU (European Broadcasting Union), програмните лицензи на БНР и концепцията на самия Велев за развитие на Радиото.

От Музикаутор обвиняват Велев и че публично изказва неверни твърдения, "които уронват престижа на институцията". Като пример се цитира интервю на Велев за "24 часа", в което директорът на БНР казва, че има право да излъчва песните от "Евровизия". Писмо на Музикаутор до EBU, които държат правата за конкурса, показва обратното.

На 27 януари Музикаутор изнесоха пресконференция, на която съобщиха, че искът на БНР срещу Музикаутор е паднал в съда. На събитието беше представена и декларация в подкрепа на Сдружението, подписана от близо 180 известни автори и певци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови