Кошлуков уволни кореспондента на БНТ в Германия

Мая Младенова 30 септември 2019 в 15:38 13279 1

Снимка OFFNews

Мария Стоянова

Кореспондентката на БНТ в Германия Мария Стоянова е била внезапно съкратена от новия шеф на телевизията Емил Кошлуков.

Че БНТ се кани да я отзове от Берлин, се заговори по-рано този месец. Днес новината обяви другият български кореспондент в Германия Капка Тодорова - сега автор на "Клуб З", а доскоро дългогодишен кореспондент на "24 часа".

Пред OFFNews Мария Стоянова също потвърди, че ѝ предстои до дни да се върне в България.

Съобщението от София дошло внезапно миналата седмица и на журналистката са дадени само шест работни дни, за да приключи работата си в кореспондентския пункт и да подготви връщането си у нас. Освен че няма да е кореспондент, тя изобщо няма да работи за БНТ.

"За мен решението дойде изненадващо, но не и неочаквано. С генералния директор на телевизията съм имала само една среща - в СЕМ, по време на конкурса за избор на генерален директор на БНТ през 2017 г.", бе единственият коментар на Стоянова.

Думите ѝ препращат към вероятната причина за внезапното прекратяване на договора ѝ. През 2017 г. тя все още е член на СЕМ - органът, който избира шефовете на БНТ, а настоящият директор Емил Кошлуков се явява за пръв път като кандидат. Той не получава нито един глас от членовете на съвета, а някои от тях, сред които Мария Стоянова, публично заявяват, че не одобряват кандидатурата му заради смущаваща част от биографията му. В нея бе записано, че част от нужния за конкурса управленски стаж в медия е придобил като програмен директор на партийната телевизия "Атака" - "Алфа". В крайна сметка СЕМ избра Константин Каменаров. Малко след това мандатът на Стоянова изтече и тя се върна на работа в БНТ, откъдето бе излязла в неплатен отпуск по време на мандата си в медийния регулатор. 

През 2018 г, точно преди година, Стоянова замина за Берлин като кореспондент, връщайки се там след шестгодишно отсъствие. 

Запознати коментират, че освен в този период (2012-2018) БНТ никога не е оставала без кореспондент в Германия. Толкова внезапно отзоваване на журналист от държавна обществена медия също е необичайно и обикновено, за да се случи, трябва да е предшествано от голям скандал или форсмажорни обстоятелства. 

Омбудсманът на телевизията Иван Такев заяви пред OFFNews, че договорът не е прекратен внезапно, а е изтекъл на 1 октомври. Бил е едногодишен и няма да бъде подновен по икономически причини - поддръжката на кореспондентския пункт излизала скъпо на телевизията.

Междувременно Капка Тодорова описва в публикация за "Клуб З", че неочакваното изтегляне на Мария Стоянова от Берлин е предизвикало загриженост и сред другите чуждестранни кореспонденти в Германия. "Има само един подобен случай в над стогодишната история на кореспондентската организация в страната – с полския журналист Марчин Антошиевич. И той беше изтеглен неочаквано, след като партия “Право и справедливост” сложи свой човек начело на полската обществена телевизия. Тогава обаче се намеси полската редакция на „Дойче веле“, която нае Антошиевич, а по-късно и кореспондентът на полската информационна агенция ПАП, пак бе уволнен по същите причини", припомня Тодорова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4245

1

rrr11

30.09 2019 в 22:41

Какъв е смисълът от толкова кореспонденти... това са много пари от данъкоплатците. Вече много лесно може да се намери информация и без да имаш кореспондент на място, ако има нужда може да се командироват журналисти при различни събития, но не и да стоят постоянно с квартири, командировъчни и т.н.