Epic Drama: Операция 'Бъфало' и балканската следа в нея - Бояна Новакович

OFFNews Последна промяна на 04 юни 2021 в 00:50 1597 0

На 17 юни по Epic Drama дебютира „Операция „Бъфало“. Минисериал, заснет в Австралия от Porchlight Films, известни като създатели на блестящи ТВ продукции като Animal Kingdom. „Операция „Бъфало“, например, е продуциран от Таня Феган, която е работила по филми като „Записки по един скандал“ и „Последният крал на Шотландия“.

Поредицата в шест части се случва през 1956 г., във военна база в Маралинга, в сърцето на южноавстралийската пустош. При атомните опити, провеждани от британците в разгара на Студената война, човешкият капацитет за лоялност и предателство са поставени на изпитания постоянно.

Майор Лео Кармайкъл (Юън Лесли) е отличен военен инженер, натоварен със задачата да проектира и супервизира кулите за атомни тестове в Маралинга. Рапортуващ само на коменданта Генерал Канкфорд (в ролята Джеймс Кромуел), наричан Кранки, който обаче не е в състояние да изпълнява задълженията си, Лео се оказва отговорен за ежедневното функциониране и логистика на лагера Маралинга, позиция, която му дава неограничено влияние и власт.

Още в първия епизод зрителят е хвърлен в центъра на драматичните събития, когато майор Лео Кармайкъл е събуден от новината, че една от резидентните компаньонки, докарани в лагера (което впрочем никак не е по устав), е изчезнала и никой не може да я открие. Лео нарежда на другите момичета за удоволствие - Моли (Бояна Новакович), Ивон (Луси Велик) и Лидия (Кристина Шанкира) - да не излизат от квартирата си, като ги поставя под наблюдение и праща други двама войници да търсят Кармен в пустинята.

“Идеята за сериала се зароди от вълнението ми да разкажа история, която не е разказвана досега” – казва Таня Феган, която научава, че дори австралийците не знаят много за атомните тестове в Маралинга. И тъй като историята трябва да отразява и австралийската култура, и универсални ценности, трябва да намерят сценарист и режисьор, който да придаде на случката по действителни събития и драматизъм, но и сатиричен привкус.

Режисьорът Питър Дънкън с актрисата Бояна Новакович – Моли в „Опрерация „Бъфало“

Този сценарист и режисьор е Питър Дънкън, който не крие, че в „Операция „Бъфало“ го привличат както темите за Студената война и надпреварата за въоръжаване, така и темата за шпионите. Той намира историята за комплексна и смята, че е причинила невидима, но дълбока рана в сърцето на Австралия, засегнала мнозина – армията, политиците, шпионите, местното население.

В „Операция „Бъфало“ има 92-ма герои с реплики, което е почти прецедент за австралийска продукция. За ролята на главния герой в сериала – майор Лео Кармайкъл, който е отговорен за провеждането на тестовете в Маралинга, екипът търси истински лидер, когото намира в лицето на Юън Лесли, най-известен с изпълнението си в Top of the Lake и филма Sleeping Beauty. Лесли също е привлечен най-много от факта, че историята е останала неизвестна досега, както и това, че сатирата, напомняща на „Параграф 22“, добива все по-мрачни украски с развитието на събитията.Актрисата Джесика ДеГоу и актьорът Юън Лесли в „Операция „Бъфало“ по Epic Drama

Неговият герой намира своя половинка в лицето на Ева, олицетворена от Джесика де Гоу, която пристига в базата в ролята на метеоролог, но тайно има съвсем други намерения. Де Гоу, която зрителите на Epic Drama помнят от „Кръв във Виена“, харесва ролята на Ева, тъй като смята, че тя е хамелеон – може да се приспособи към всяка ситуация и да я манипулира. За ролята актрисата трябва да научи руски, за което много й помага каскадьор от актьорския състав на снимачната площадка.
Най-известното лице за международните зрители е това на Джеймс Кромуел, който е в ролята на генерал Кранкфорд.

Кромуел е номиниран за Оскар за ролята си в Babe, но е разпознаваем и от L.A. Confidential и сериала Six Feet Under. Героят му Кранкфорд е формално на чело на базата, въпреки че деменцията му все по-сериозно го възпрепятства да изпълнява задълженията си. Неловко!

Кромуел оприличава героя си на Крал Лир, който не знае кой е всъщност. Същевременно смята, че „Операция „Бъфало“ отразява поне толкова американската история, колкото австралийската, предвид атомните тестове, проведени в САЩ, които застрашават местното индианско население.

„Операция „Бъфало“ има и нещо много близко до нас – актрисата и писател Бояна Новакович. Родена на 17 ноември 1981 г. в Белград, Бояна се премества в Автралия на 7-годишна възраст. Наскоро тя се появи сериала Instinct и във филма на Warner Brothers Birds Of Prey с Марго Роби, редом до която участва и в I, Tonya. Бояна има роли в сериала Shameless на Showtime, както и в Westworld на HBО.

Бояна е основател и творчески директор на независимата театрална компания Ride On Theatre, където продуцира, пише, превежда, играе и режисира в над 13 продукции, включително режисьорския й дебют Fake Porno.„Операция „Бъфало“ дебютира по Epic Drama на 17 юни и ще се излъчва всеки четвъртък в 22:00 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови