Quantcast

ЕК не е искала демонтиране на микрофоните за журналисти в МС, но не е искала и журналистически въпроси към Фон дер Лайен

Официалният мотив, разбира се, не е цензура - нямало време

OFFNews Последна промяна на 03 септември 2019 в 15:05 4200 2

„Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен никога не би поискала отстраняването на техническото оборудване на журналисти”, заяви главният говорител на Комисията Мина Андреева в отговор на въпрос на Асоциацията на европейските журналисти в България.

Запитването е отправено по повод демонтирането на микрофоните в залата за пресконференции на Министерския съвет за тъй наречената пресконференция на премиера Бойко Борисов и Фон дер Лайен. На практика след срещата им на 29 август имаше само изявления, а възможността на журналистите да питат бе отнета. 

Отстраняването на микрофоните предизвика недоволството на журналистическата гилдия и легитимни притеснения, че правото им да изпълняват професионалното си задължение да задават въпроси е било умишлено ограничено, напомня АЕЖ.

В отговора си до асоциацията Андреева пояснява, че "срещата с журналисти у нас е преминала в същия формат, както и предишните визити на все още невстъпилия в длъжност председател на ЕК във Франция, Италия и Испания, а именно кратки изявления без въпроси и отговори". От ЕК обясняват това с ограниченото време по време на визитите и факта, че все още няма официално взети решения относно състава на новата Комисия".

"Когато избраният председател финализира екипа си, тя ще го представи при пълна прозрачност в залата за медии на Комисията и ще отдели времето на всички въпроси, които журналистите имат”, посочва говорителят на ЕК и добавя, че Фон дер Лайен „твърдо застава зад свободата на медиите и правото на журналистите да упражняват правото си на свободно изразяване”.

От пресслужбата на Министерския съвет заявиха в петък, че форматът на изявленията е съгласуван между екипите на премиера и на новоизбрания председател на ЕК, като българската страна се е съобразила „изцяло с предложението на своите гости – преди началото на срещата в Министерския съвет да се проведат изявленията, без въпроси от медиите”.

„При провеждането на брифинги и пресконференции микрофоните в Гранитна зала за представителите на медиите са налични. Когато се предвиждат само изявления и официалните лица настояват изрично да няма въпроси, микрофоните се демонтират, защото не могат да бъдат изключени заради смущения в останалата част на озвучителната система“, се посочва още в прессъобщението.

Говорителят на Урсула фон дер Лайен Йенс Флосдорф заяви обаче пред "Дневник", че в другите държави, които тя е посетила досега, не е приложена подобна мярка. Комисията поиска единствено „същия формат, както в другите столици, може би имаше недоразумение в този момент. От моя професионална гледна точка в подобна ситуация винаги е добре медиите да опитват да задават въпроси и е решение на политиците дали искат да отговарят, или не“, казва той.

България е на дъното на всички европейски страни по отношение на свободата на медиите, като проблемите на българската медийна среда дори бяха посочени в последния доклад на ЕК в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка, наблюдаващ напредъка на страната в борбата с корупцията и реформите в съдебната система.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21765

2

Victimized

03.09 2019 в 15:46

Стенографите на властта не им се занимава да задават въпроси, а и като има микрофони пак същата работа, прекалено повърхностна работа нищо повече.

5944

1

AnderXale

03.09 2019 в 15:42

АЕЖ е част от статуквото и излизат с подобни изявления винаги с едноседмично закъснение и то само когато са поставени в ъгъла и трябва да хвърлят прах в очите на хората.