БНТ, БНР и АБРО също излязоха с позиция за журналистическата етика, но само с общи фрази

Георги Савчев Последна промяна на 07 септември 2019 в 19:25 4236 4

Ден след като редица български медии и журналисти излязоха с обща позиция по повод публикация, накърняваща достойнството на един от кандидатите за кмет на София, от БНТ, БНР и АБРО също се обявиха за "спазването на журналистическата етика в дейността на медиите".

В Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори членуват bTV, Нова телевизия, Bulgaria On Air и значителна част от радиостанциите в българския ефир. 

В днешната позиция на БНТ, БНР и АБРО се посочва, че "спазването и уважението към етичните стандарти на журналистическата професия е белег за зрелостта на демокрацията в държавата".

В текста обаче преобладават общите фрази и говоренето по принцип - той по-скоро прилича на резюме на етичен кодекс, отколкото на позиция по конкретен казус.

Публикуваме пълния текст на позицията на АБРО, Българската национална телевизия и Българското национално радио:

"Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори и обществените медии - БНТ и БНР дълбоко вярват в отговорността, която медиите носят за спазването на етичните правила на журналистическата професия. Тази отговорност и високите професионални стандарти определят решенията на медиите по отношение на съдържанието на програмите ни.

Медиите, членове на АБРО, БНТ и БНР са приели и спазват Етичен кодекс, част от който са основни правила като уважението към неприкосновеността на личния живот, придържането към добрия тон и благоприличие в нашите публикации. Ние не приемаме каквито и да било лични, политически или финансови стимули, които могат да повлияят на нашата способност да предоставяме на обществото точна информация. Ние вярваме, че взаимоотношенията между медиите, както и между медийните професионалисти, работещи в тях, трябва да се характеризират с взаимно уважение и честна конкуренция, с цел запазване на авторитета на професията.

Високите професионални стандарти ни задължават да правим разлика между информация в обществен интерес и информация, която задоволява само любопитство на автора или обществото към личния живот на публична личност. От обществен интерес може да бъде защитата на здравето, безопасността, сигурността, информация, която е свързана с предотвратяване и разкриване на тежки престъпления и злоупотреба с власт и която предпазва обществото от опасността да бъде сериозно заблуждавано.

Етичните правила на професията, които спазваме, са потвърдени и от трайната практика на Европейския съд по правата на човека за осигуряване на баланс между информационните свободи и неприкосновеността на личния живот.

Медиите, членове на АБРО, БНТ и БНР ценят доверието на обществото. Вярваме в грамотността и критичността на аудиторията да разпознае в работата на нашите екипи високите професионални стандарти и да ги отличи като надежден, достоверен и независим източник на информация. Убедени сме също, че да се ценят критичността и упорството в търсенето на точната информация, е признак и на политическа култура и грамотност. Спазването и уважението към етичните стандарти на журналистическата професия е белег за зрелостта на демокрацията в държавата."

bTV Media Group не публикува декларацията на сайтовете на своите медии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

425

4

tania7777

08.09 2019 в 07:55

По хард порно от журналистиката няма!! Да не се правят на ощипани!

7739

3

muhlio

08.09 2019 в 02:25

Оня се канеше на медии, само защото казваха истината за кражбите .... порното явно си му е тръпка...сега замлъкна като тиквата при проблем.....като хакната пръскачка се ослушва.

7739

2

muhlio

08.09 2019 в 02:20

Щели да доидатат да инвестират в заводи за автомобили.....ха/ха като ни видиш министър председателя, главния прокурор,бъдещия главен покурор, най успелия депутат в Бг....Няма нормален човек,фирма ,която да дойде.

7739

1

muhlio

08.09 2019 в 02:14

Ами и теса на порно хранилката....как да изкажат позиция.Те се хранят от порно правителството.

ам

 
X