Български фотограф с "Пулицър" за снимки на бежанци

Стоян Ненов е част от екипа на "Ройтерс"

OFFNews 19 април 2016 в 07:56 9867 3

Снимката на Стоян Ненов

Български фотограф от екипа на "Ройтерс" спечели престижната награда "Пулицър" за заснемането на бежанската криза в Европа.

Галерията на "Ройтерс" от тежките мигове на Стария континент, свързани с бежанската криза, съдържа 17 снимки, една от които на българина Стоян Ненов.

Отличеният кадър на Стоян Ненов е от гарата на македонския град Гевгелия и е от 15 август.

"Снимката е от самото начало на кризата с мигрантите там. Тогава още го нямаше лагерът и хората вървяха по два километра от границата до гарата и живееха там. На ден имаше по три влака, които изобщо не можеха да поберат всички и това се случваше при тръгването на всеки влак. Полицаи почти нямаше. Бяха трима-четирима и се опитваха да въдворят някакъв ред", разказа Ненов пред Клуб Z.

В момента фотографът е в Идомени, на гръко-македонската граница, където продължава да работи по темата с мигрантите от Сирия.

Вестник "Ню Йорк таймс" спечели наградата "Пулицър" за международен репортаж, агенция Асошиейтед прес е отличена за журналистика в служба на обществото, а вестник "Вашингтон пост" победи в категорията за национален репортаж, предадоха световните агенции.

Церемонията по обявяване на носителите се състоя в Колумбийския университет. "Ню Йорк таймс" спечели "Пулицър" за най-добър международен репортаж за отразяване на тежкото положение на жените в Афганистан. "Вашингтон пост" беше отличен за създаването на национална база данни за смъртни случаи, причинени от полицаи в САЩ.

Вестник "Лос Анджелис таймс" спечели "Пулицър" за отразяване на гореща новина във връзка с терористичното нападение в американския град Сан Бернардино. Книгата "Черните знамена: възходът на ИДИЛ" на Джоби Уорик получи награда за документална литература.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!