България с нов срив в свободата на словото - вече сме №100 в света

OFFNews 12 февруари 2014 в 07:30 5780 6

Вестници. Снимка:sxc.hu

България се срина до 100-тното място в класацията на "Репортери без граници" за свободата на словото, показва доклад на "Репортери без граници", в който са класирани общо 180 държави. 

Миналата година страната ни бе на 87-мо място. Така България остава най-ниско класираната държава от ЕС.

В тазгодишната класация на 99-място е Гърция, която е с 14 позиции по-ниско в сравнение с 2013 година. Пред България на различни по-предни места са страни от Третия свят като Папуа-Нова Гвинея, Мавритания, Буркина Фасо, Либерия, Бутан, Боливия др.

Страната отново е на последно място сред членките на Европейския съюз след тежка година, белязана от 5 месеца на мащабни протести и политическо напрежение, отбелязва организацията. Независимите журналисти, особено разследващи репортери, междувременно бяха изложени на тормоз, който може да приема формата на палежи на автомобилите им, посочва докладът. Toй препраща и към риска, на който са били изложени репортери по време на отразяване на протестите, когато имаше и ранени журналисти.

На първите три места в класацията са Финландия, Холандия и Норвегия. Утвърдени медийни демокрации като Германия, Великобритания и САЩ заемат съответно 14-о, 33-о и 46-о място.

Конфликтите са продължили да тежат над медиите и през изминалата година, но свободата на пресата също е под увеличаваща се заплаха от нарушаване от демокрации като Съединените щати, се казва в доклада. В него се предупреждава за „растяща заплаха по цял свят” от „тенденция на интерпретиране нуждите на националната сигурност по твърде широк и застрашителен начин”.

Съединените щати са паднали с 13 места, а Великобритания – с три в сравнение с м.г. Причината е преследването на разследващи журналисти и техните информатори от държавни органи заради разкрития в сферата на националната сигурност, отбелязват от „Репортери без граници“.

В дъното на касацията за пореден пък са Еритрея, Северна Корея и Туркменистан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews