Европейски индекс на цензурата: България пак на дъното

OFFNews 06 януари 2014 в 09:44 6005 10

Индекс на цензурата

Снимка Индекс на цензурата

Къде се нарежда България сред страните от ЕС според нивото на цензурата.

България попадна на дъното на нова класация за свобода на словото.

Страната ни е на последно място заедно с Гърция по ниво на цензурата сред страните от ЕС, показва международен индекс, цитиран от медийния експерт проф. Нели Огнянова.

Класацията е публикувана през декември 2013. 

По скалата от 1 до 100, където 1 е максимум свобода, а 100 - минимум, България събира над 27 пункта. На върха на класацията са Австрия, Холандия, Естония, Финландия и Швеция с под 10 точки, следвани от Германия, Ирландия, Полша, Чехия и Словакия с 10-14. Останалите европейски държави събират между 15 и 27 точки. Индексът съчетава данни за свободата на изразяване на "Репортери без граници", "Трансперънси интърнешънъл" и "Икономист".

Авторът на доклада посочва като основен проблем у нас корупцията, която поставя под въпрос европейските ценности. Цитирани са и случаи на намеса на властите в работата на медиите, като конкретно се споменава казусът с журналиста от Mediapool Борис Митов, който бе извикан два пъти на разпит в прокуратурата заради свои публикации, разкриващи държавна тайна. Наред с това у нас е увеличено полицейското наблюдение над населението. Страната ни се посочва и сред онези, в които има случаи с насилие над представители на медиите. Конкретният цитиран случай е убийството на Боби Цанков от 2010 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!