АЕЖ осъди нападението над репортера на Господари на ефира

OFFNews 27 септември 2018 в 11:26 1288 0

Асоциацията на европейските журналисти - България обяви, че категорично осъжда нападението над репортера на предаването “Господари на ефира” Димитър Върбанов.

Кореспондентът на предаването във Велико Търново бе бит в сряда от трима души заради свое разследване за склад, предлагащ продукти с изтекъл срок на годност. Още през юни месец той алармира областната дирекция на БАБХ, икономическа полиция и прокуратурата за нередностите, които е открил. От тогава няма адекватна и видима реакция от институциите, въпреки че от представените обстоятелства е видно, че журналистът е защитавал обществения интерес, като е сигнализирал за опасна за обществото практика, припомнят от организацията.

"Това е поредният случай, когато при журналистическо разследване единствените последици са не за предполагаемите нарушители, а за самите разследващи журналисти.

Преди дни, журналистът от сайта Биволь Димитър Стоянов и румънският му колега Атила Биро бяха задържани от полицията, по време на тяхно разследване за предполагаемо унищожаване на документи, доказващи корупция в особено големи размери. Случаят получи сериозен международен отзвук и предизвика притеснения за свободата на изразяване в България. В сряда, деня на нападението над Върбанов, шест авторитетни международни организации се обърнаха с отворено писмо към премиера Бойко Борисов заради инцидента със Стоянов и Биро.

Все по-видно е, че провалът на институциите в борбата срещу организираната престъпност и корупцията се превръща и в заплаха за журналистите, разследващи подобни случаи.

Асоциацията на европейските журналисти - България настоява за бързи действия за наказване на извършителите на побоя на Върбанов, както и за адекватни мерки за защита на журналистите от насилие. Припомняме, че само преди около година Димитър Върбанов бе заплашван от друго лице, обект на негово разследване. Този факт е показателен за условията, в които се налага да работят разследващите журналисти в България.

АЕЖ е партньор на Съвета на Европа и сигнализира тази институция за подобни случаи на насилие над журналисти", се казва в позицията на АЕЖ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови