Полицията обяви, че е хванала нападателите на репортер на Господари на ефира

Аз само за кимване или намек към журналист махам депутати от парламентарната група. Такова нещо не може да се толерира, коментира премиерът Борисов

OFFNews 27 септември 2018 в 08:32 8340 2

Нападателите на репортер на "Господари на ефира" във Велико Търново са били заловени, съобщи полицията в града. Журналистът Димитър Върбанов бе нападнат и бит вчера от трима души, докато снимал материал за склад, където храни с изтекъл срок на годност се преетикетират и отново се пускат в търговската мрежа, като стигат дори и детски кухни.

Сигнали за въпросния склад са подавани и преди, случаят е ставал и публично известен. Но до вчерашното нападение над журналист нито една институция не реагира, камо ли - адекватно. Напротив - от склада се хвалели с протекциите си пред Агенцията по храните, коментира кореспондентът на БНТ в Търново.

Репортерът е с травми по главата и ръцете, но без опасност за живота.

След огласяването на нападението премиерът Бойко Борисов коментира случая с думите:

"Разговарях с Терзийски, директора на полицията.... Дал съм им час и половина срок да ми докладват - арестувани, задържани, съответно, пазачи ли са, какви са там побойниците и с цялата строгост на закона да бъдат наказани. Така че надявам се и прокурорите бързо да повдигнат обвинения, разбира се, по всички правила на наказателния закон. Това е недопустимо. Знаете, аз само за кимване или намек към журналист махам депутати от парламентарната група. Такова нещо не може да се толерира. Трябва да сме изключително непримирими към такива деяния и да се знае, че като пипнеш журналист - това следва".

"Двама задържани ще останат в ареста 24 часа, работата по установяването и доказването на престъпната им дейност продължава - съобщи старши комисар Димитър Машов пред Нова тв. - Уведомена е прокуратурата."

Задържаните са управител на склада и един от работниците. Неясно е дали е задържан и третият нападател.

Това е второто нападение срещу журналиста. През 2010 година той беше ударен с чук по главата.

Асоциацията на европейските журналисти - България категорично осъди вчерашното нападение над Върбанов и напомни, че още през юни той алармира областната дирекция на БАБХ, икономическа полиция и прокуратурата за нередностите, които е открил.

"От тогава няма адекватна и видима реакция от институциите, въпреки че от представените обстоятелства е видно, че журналистът е защитавал обществения интерес, като е сигнализирал за опасна за обществото практика.

Това е поредният случай, когато при журналистическо разследване, единствените последици са не за предполагаемите нарушители, а за самите разследващи журналисти", се казва в позицията на АЕЖ.

Все по-видно е, че провалът на институциите в борбата срещу организираната престъпност и корупцията се превръща и в заплаха за журналистите, разследващи подобни случаи - категорични са от Асоциацията и настояват за бързи действия за наказване на извършителите на побоя на Върбанов, както и за адекватни мерки за защита на журналистите от насилие.

АЕЖ е партньор на Съвета на Европа и сигнализира тази институция за подобни случаи на насилие над журналисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Предизборно със Светльо Витков