"Зоотрополис" - шарената фауна на житейските уроци

Калоян Константинов 04 март 2016 в 13:30 10379 1

Двамата главни герои - Джуди Хопс и Ник Уайлд.

"Дисни" имат доста проста концепция как да създават анимациите си, която, ако поровите малко в мрежата, ще откриете (няма да сложа линк, не искам пред вратата ми да цъфнат Гуфи и Мики Маус и повече от мен да не се чуе нищо).

Но най-хубавата черта на повечето им филмчета е, че ги правят по начин, който да се хареса и на деца, и на възрастни. И "Зоотрополис" не е изключение. Въпреки това обаче ще се наложи да разделя материала на част за възрастни и част за деца, тъй като двете гледни точки се пресичат, но не съвсем.

Филмче за възрастни

Няма как да пускате 5-годишните си да гледат сами детски в киното, затова се налага да отидете с тях и да умрете от скука, вместо да гледате "Дедпул" или "Каръл". Гадно. Разбирам ви напълно, случвало ми се е да попадам на анимации, дело на хора, които са се опитали да мислят като 7-годишни и им се е получило, резултатът е уникално тъп филм, направен от идиоти за идиоти (справка с недоразуменията за Барби, но далеч не само).

Случаят със "Зоотрополис", както споменах, изобщо не е такъв. Той е правен от възрастни, които не са се пробвали да слязат на нивото на малчуганите, ами напротив - опитали са да се отнесат с тях като с равни, без излишно снизхождение.

Отличен пример за това е лисугерът Ник Уайлд, който няма как да не се превърне в любимец на по-старата публика моментално със своите сарказъм и циничност. В останалата част на детското пък са набутани всякакви реплики, персонажи и препратки към други филми, които няма как да се разберат напълно все още от дете, но за сметка на това са много забавни за нас - като се започне от дебелия хомосексуален (поне според мен) гепард, мине се през "Кръстникът" и се стигне до голите и некъпани хипари.

Ник и Джуди.

Другият главен герой в историята е нашата зайка-полицайка Джуди Хопс, която дава смела заявка да измести Лола Бъни от пиедестала на поколения момчета и главна виновница за появяването на някои специфични фетиши, което интернет общностите вече надушиха.

Хопс е пълна контра на Ник - тя е енергична, млада, позитивна, вярва в доброто и т.н. Уайлд е шмекер, разочарован от живота и решил да се гледа с него изпод вежди.

Двамата се заемат със задачата да открият защо в огромния град изведнъж започват да изчезват всякакви месоядни животни, и да ги намерят, като се изправят пред всякакви луди трудности и философски въпроси (без майтап, на фона на наивния рефрен, че всички сме еднакво добри, благородни и т.н., се поставя дилемата за стереотипите на определени социални групи и "хищническото" мислене, изненадах се колко надълбоко бъркат "Дисни" с няколко изречения).

А сега за децата

Не мислете, че съм забравил, че това все пак е филм, насочен към децата. Както стана по-ясно горе, "Зоотрополис" със сигурност няма да бъде скучно преживяване за повечето родители, баби, лели и т.н., които го гледат. За малчуганите обаче ще бъде невероятен.

Първото, което прави най-голямо впечатление на всички възрастови групи, е обширното въображение, с което е измислен светът. Всяко едно животно е представено като свой забавен човешки вариант. Например зайците са селяни, които отглеждат зарзавати в провинцията, хамстерите пък, които толкова много си приличат, са представени като еднотипни костюмари и т.н.

Самият град пък е с архитектура, пригодена за различните видове фауна, като е разделен на 4 основни части - сахара, джунгла, полярна и... ох, май беше водна, забравих, но вие ще видите. В него има градчета за малките мишки, плувни канали за хипопотамите, ледени пързалки за белите мечки (бел.ред. - на един кратък кадър се вижда и "великденско яйце" - две слончета на пързалката са облечени като Елза и сестра ѝ от "Замръзналото кралство), различни размери врати за метрото и т.н., и т.н. Вниманието към детайла във визията е може би на едно от най-високите нива във филмчета на "Дисни" изобщо.

Всичкото това е изключително красиво направен, блестящо. Струва си да се гледа втори път, без да се следи сюжета и да се обръща внимание на репликите, а само да се фокусирате върху картината.

Както всички филмчета на "Дисни", и тук имаме главен герой в неравностойно положение (Джуди Хопс), който иска да надмогне съдбата си и да стане нещо повече, имаме типичния му противовес (Ник), който обаче накрая идва на акъла на екранния си партньор, възцарява се мир и любов, лошите са в затвора и т.н.

Зоотрополис - погледнете го само, абсолютна красота.

В българския дублаж ще чуем Поли Генова като зайката, а помощ ѝ оказват Богдана Трифонова – Боги от „Стартер“ по "БГ Радио", Александър Сано и др. Излишно е да казвам, че всички се справят блестящо с озвучението.

Не е преведено единствено изпълнението на звездата от света на "Зоотрополис" газелата Газел (каква изненада!), озвучена от Шакира, която записва специално парче за анимацията, което можете да чуете точно преди финалните субтитри, така че не бързайте да си ходите (злобните коментари, че Шакира е трябвало да озвучава коза, може и да бъдат приети).

Заключение

Като финална препоръка ще кажа - гледайте "Зоотрополис", няма да съжалявате нито вие, нито пък децата ви, даже напротив. Филмчето е изключително красиво и изпипано, възпитателно е, има един-два мааалки неочаквани обрати, и е правено с любов. Не е най-най-доброто от "Дисни", но бих му дал 7,5-8 от общо 10 точки.

Можете да го гледате в кината в цялата страна от днес, 4 март, въпреки че бе пуснат в края на миналия месец в избрани киносалони.

П.П. Не знам дали ще има втора част на детското, силно вероятно е, но определено си заслужава да направят сериал по него. Помните ли как едно време сътвориха много приятни сериалчета по различни пълнометражни хитове като "Аладин", "Лило и Стич, "Новите дрехи на императора" и т.н. (как ми липсва тази епоха)? "Зоотрополис" има всички данни за това - Хопс и Уайлд ще разследват престъпления и загадки в града, като обикалят из различните му части, като така ще видим възможно най-много от идеите на авторите. Цялата концепция на анимацията е много гъвкава и би позволила подобно нещо. Дано!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови