Знаменитата унгарска режисьорка Илдико Енеди пристига у нас за София филм фест

ОFFNews 17 януари 2018 в 16:52 2467 0

Знаменитата унгарска режисьорка Илдико Енеди ще представи филма си „За тялото и душата”, носител на „Златна Мечка” от Берлинале 2017, и ще получи специална награда на ФИПРЕССИ по време на 22-рия София филм фест. Освен това тя ще бъде председател на Международното жури по време на фестивала.

Илдико Енеди дебютира през 1989 година в Кан с филма „Моят ХХ век” („Az én XX. századom”), където получава наградата „Златна камера”. Специалистите веднага я определят като една от младите надежди на унгарското кино.

През 1992 година Енеди е поканена за член на журито на 42-рото Берлинале, две години по-късно нейният филм „Magic Hunter” е в основния конкурс на 51-вото издание на Венецианския фестивал. Сюрреалистичната й творба „Simon, the Magician” е представена на различни филмови форуми и получава добри отзиви. 18 години по-късно филмът й „За тялото и душата” („Testről és lélekről” / „On Body and Soul”) покори Берлинале и беше удостоен със „Златна мечка” в началото на 2017. Запитана какво е правила през тези 18 години, Енеди отговаря: „гледах деца, преподавам в училище за изобразителни изкуства, заснех сериал за НВО. Но бях отчаяна и се блъсках като побъркана, всеки божи ден през тези 18 години, за да стартирам моите проекти”.

В програмата на София филм фест през март унгарската режисьорка ще представи лично своята най-нова творба и въпреки натоварената си програма като председател на Международното жури на фестивала, ще отдели време за срещи с журналисти и публиката. Предвидена е официална церемония, на която Илдико Енеди ще получи наградата „ФИПРЕССИ Платиниум 90” – специално отличие, което беше връчено в София на големите режисьори Бела Тар и Горан Паскалевич. Генералният секретар на ФИПРЕССИ Клаус Едер ще модерира публичен разговор с режисьорката.

„За тялото и душата” получава в Берлин и наградите на ФИПРЕССИ, Екуменическото жури и на читателите на „Berliner Morgenpost”. Филмът бе номиниран в четири категории за Европейските филмови награди, а актрисата Александра Борбели беше трогната до сълзи от отличието на Европейската филмова академия. С награди от Мумбай (на публиката) и Сидни (най-добър филм), с номинации в Палм Спрингс, Хайфа и Филаделфия, деликатната любовна история за две изгубени души, които се срещат в образите на елен и кошута в сънищата си, ще се състезава с още осем творби от цял свят за престижния чуждоезичен „Оскар” за 2017 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови