Водещи поети, писатели и сценаристи ще учат младите да пишат в НДК

ОFFNews 10 март 2016 в 16:21 3470 1

Снимка НДК

Днес НДК обяви подробности около новия си проект за творческа академия "Валери Петров", която ще отвори врати през април.

Академията ще развива уменията на млади таланти в областта на прозата, поезията, киното и телевизионния сценарий. Създава се по идея на Димитър Стоянович, Лъчезар Аврамов, Ирена Иванова и Илиян Любомиров.

Целта ѝ е да провежда обучения по творческо писане, развитие на сценарий, история на изкуствата, да организира практически занятия и майсторски класове, за да може талантливите автори у нас да получат възможност, знания и умения за най-успешно развитие в областта.

Лектори в Академията ще бъдат едни от най-добрите български писатели, поети и литератори като: Кристин Димитрова, Емил Андреев, доц. Дарин Тенев, Владимир Зарев, Ангел Игов, Петър Чухов, Иван Ланджев, Тома Марков, Емануил Видински, както и сценаристите и режисьорите – Стефан Командарев, Димитър Коцев - Шошо, Дочо Боджаков, Любен Дилов-син, Теодора Маркова, Георги Иванов, които гарантират професионално, квалифицирано и най-високо ниво обучение на бъдещите курсисти.

Академията ще организира ежеседмични срещи с най-интересните, най-значимите и актуални писатели, поети, режисьори, сценаристи и критици, с помощта на които курсистите ще се запознаят с основните принципи за създаване на текстове в различните направления и ще се срещат с големи български автори, които да се превърнат и в техни редактори. Академията е изцяло практически насочена и това ще даде възможност на обучаващите се в нея да бъдат профилирани адекватно в направленията проза, поезия и сценарий.

Тя ще провежда своите обучения в рамките на един тримесечен семестър, а най-добрите студенти ще имат възможност да се запишат и за Майсторските класове, които ще бъдат два месеца. Семестърът ще е с продължителност три месеца и хорариум от 96 часа, а Майсторските класове ще бъдат 2 месеца без фиксиран хорариум. Всяка седмица курсистите ще имат две лекции по два учебни часа, с почивка между тях, след работно време. Програмата е предвидена така, че курсистите да имат възможност да се запишат и да посещават повече от едно направление.

Първата задължителна лекция през седмицата ще бъде теоретична и практическа подготовка в избраното направление, която ще бъде водена от един лектор. Втората лекция ще бъде с изцяло практическа насоченост, конкретна работа с текст, писане и обсъждане на проблеми. Предвидени са ежеседмични съботно-неделни срещи за всички групи, на които ще се прожектират филми, ще се водят дискусии или ще бъдат канени най-интересните, важни и успешни автори в областта на прозата, поезията, киното и писането на сценарии.

Целта е всеки от участниците да получи основни теоретични знания и практически умения за създаване, и анализиране на текст във всяко съответно направление. Всеки месец ще бъдат поставяни различни задачи на курсистите, които ще бъдат проверявани и редактирани от лекторите. След завършен семестър, най-добрите курсистите ще имат възможност да се запишат за Майсторски клас, воден от практически лектор. Той ще поставя задачи за писане на текстове за периода след края на семестъра и началото на Майсторския клас, върху редакцията и обсъждането на които, ще се концентрират в по-нататъшните си занятия.

Работата върху текстовете на курсистите ще бъде съобразена с нуждите на всеки един от тях и ще бъде основана на самостоятелни занятия и лични срещи с редакторите. В края на Майсторските класове за всички курсисти, успели да завършат своите ръкописи под менторството на техните редактори, ще бъде организирана лична среща с водещи издатели в страната. Всеки курсист, завършил Академията, ще получи сертификат за преминато обучение по творческо писане в съответното направление.

Ще бъдат сформирани групи в направленията: “Поезия”, “Проза”, “Сценарий за кино” и “Сценарий за телевизия”. Броят на групите в съответните направления ще бъде уточнен в зависимост от броя на приетите кандидати.

Обучението ще се проведе в рамките на два семестъра – пролетен (03.04 – 10.07.2016) и есенен – Майсторски класове.

Лектори:

Поезия: Иван Ланджев, Петър Чухов, Тома Марков;

Проза: Владимир Зарев, Кристин Димитрова, Ангел Игов, Емил Андреев, Емануил Видински, Дарин Тенев;

Сценарий: Димитър Стоянович, Стефан Командарев, Димитър Коцев- Шошо, Дочо Боджаков, Любен Дилов-син, Теодора Маркова, Георги Иванов.

Всеки желаещ да бъде част от Творческа академия “Валери Петров” ще трябва да изпрати следните документи:

- Актуална автобиография;
- Мотивационно писмо;
- Проза (до 10 страници текст);
- Поезия (до 5 стихотворения);

Кино и телевизионен сценарий:

– до 5 страници идея за игрален филм, анотация и синопсис;
– до 5 страници идея за сериал, анотация и синопсис.

Желаещите да се запишат могат да кандидатстват с текстове на следния имейл адрес: [email protected]

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!