Видео: Известни артисти скочиха срещу новите промени в закона за авторското право

Владо Пенев, Кирил Маричков, Васил Найденов, Вики Терзийска и други участват в клипа

OFFNews 06 февруари 2018 в 11:14 3138 1

Владо Пенев в клипа на 'Музикаутор"

С клип „Аз имам право!“ и „Пускате търговците в храма!“ известни български творци призоваха народните представители да не абдикират от културата и да защитят творчеството.

Поводът за това са готвените от промени в Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП), които, според Музкаутор, дават нови възможности за натиск от страна на ползвателите относно размера на възнагражденията, които дължат на творците.

„Нормално ли е едни търговски компании сами да определят колко да плащат? За продукт, от който печелят всеки ден! И в който сме вложили себе си!“, питат в клипа Васил Найденов, Кирил Маричков, Добрин Векилов – Дони, Йоана Буковска, Владимир Пенев, Поли Генова, Атанас Пенев, Виктория Терзийска, Деян Каменов и Иван Лечев.

От видеото става ясно, че България е на дъното на всички проучвания за защита на авторските права. С готвените промени тази ситуация, обаче, няма да се промени. Напротив – творческите и креативни индустрии ще останат по-слабата страна при определянето цената на творчеството, ползвано от други компании за повишаване на печалбите им, пишат в съобщението си до медиите от "Музикаутор".

С видеото българските творци застават зад организациите Музикаутор, Артистаутор и Филмаутор, които се противопоставят на промените в ЗАПСП, предвиждащи:

- ползвателите на защитено творчество да могат да инициират преговори за промяна на тарифите на организациите за колективно управление на права;

- неясна процедура за водене на преговори, която може да завърши без одобрена тарифа;

- министърът на културата, който е контролният орган по ЗАПСП, да се откаже от функцията си да утвърждава тарифите.

Въпреки че става въпрос за въвеждане на европейска директива, тези промени не са в нейния обхват. Законопроектът не е преминал през обществено обсъждане, няма анализ за въздействието му върху пазарната среда, не е внесен в Народното събрание (НС) от ресорното Министерство на културата и няма становища на органи като НАП и КЗК.

Заради липсата на обществено обсъждане работна група към Комисията по правни въпроси сформира ще дискутира законопроекта. Първото заседание на работната група ще се състои на 6 февруари. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови