Музикаутор: България губи много повече от 19 хил. евро на ден от неспазването на авторско право

Николаос Цитиридис 08 декември 2017 в 15:29 3148 0

Сдружението за колективно управление на авторски права "Музикаутор" определи като "тревожна" новината за искането на ЕК да ни бъде наложена глоба от 19 хил. евро на ден заради неспазване на регламенти в областта на авторското право и сродните му права.

"Трябва да подчертаем, че загубите на България от ниската защита на интелектуалната собственост дори надхвърлят размера на санкциите от ЕК", казват от Музикаутор в съобщение до медиите.

Техните думи потвърждават с:

► Присъствието на България в негативния Списък 301 на Търговския представител на САЩ за пета поредна година – важен показател за инвестиционния климат в страната ни;

► Осем пъти по-ниските приходи от авторски възнаграждения в България спрямо държавите в Европа по данни на Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори (на глава от населението годишно: България – 0,67 евро, Европа – 5,65 евро);

► Последните позиции на България в Международния индекс за правото на собственост – IPRI (средно ниво на защита на авторските права: България – 4,00/10, ЕС и ЕИП – 6,33/10; България е на 30-то място от 31 държави);

► Според Световната организация за интелектуална собственост липсва разбиране в България за интелектуалната собственост като икономически ресурс;

Музикаутор алармира, че вместо да работят в посока защита на интелектуалната собственост и въпреки наличието на готов проектозакон, българските институции допускат налагането на санкции от ЕК и задълбочават проблема.

Още в края на 2015 г. в синхрон с европейските разпоредби бе разработен проект на закон, който да транспонира Директива 2014/26/ЕС. Законопроектът бе съгласуван от работна група към Министерство на културата, включваща над 30 представители на всички заинтересовани страни в сферата – обществен сектор, браншови организации на ползвателите, организации на правоносителите, институции и т.н.

Законопроектът бе внесен в Министерски съвет, който от своя страна го предложи на Народното събрание на 25 март 2016 г. Впоследствие бе одобрен с пълно единодушие от водещата Комисия по културата и медиите и от Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. Въпреки това законопроектът бе стопиран от Комисията по правни въпроси.

За организацията на композитори и автори Музикаутор това е още едно доказателство за липсата на стратегии и политики за защита на интелектуалната собственост, въпреки негативните индекси и класации, в които България присъства от години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови