Театър на открито: 'Антиутопия от изолатора 2020 - по 1984 от Дж. Оруел'

OFFNews 21 август 2020 в 10:03 3202 0

На вече откритата Лятна сцена пред Нов театър – НДК днес от 21 часа предстои хитовото представление по световноизвестното произведение на Джордж Оруел. „Големият брат ни наблюдава!“. 

„1984“ – повече от седемдесет години след публикуването на шедьовъра-– „ненаучна фантастика“ на Джордж Оруел, се взираме в това всевиждащо око, което ни предупреждава за „големия брат“. На неговите: „двумисъл“ и „новговор“ сме намерили други понятия и те са част от ежедневието ни. „По оруелски“ днес често е синоним за манипулация на общественото съзнание. Наложило ни се е да се примирим с извода на Оруел в „1984“, който гласи:
„Изборът за човечеството беше между свобода и щастие… и за по-голямата част от човечеството щастието е по-добрият избор“.

И днес сме заобиколени с екрани, както героите на Джордж Оруел. „БИГ БРЪДЪР“, „НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА“, „ВОЙНАТА Е МИР“, „СВОБОДАТА Е РОБСТВО“… Познато ли ви е? Още във „Фермата на животните“ Оруел провидя безмилостно ни настояще. Да се откажеш да си част от стадото е по-трудно, отколкото изглежда. Историята на героя му Уинстън Смит е все по-стряскащо разпознаваема. За да се откъснеш от лудостта на това стадо, е необходима сила и дълбочина на характера и яснота на съзнанието. Но не е ли това единственият път, ако искаме да запазим правото да мислим, да говорим и да действаме, независимо какво ни диктуват от екрана…

Бойко Илиев – режисьор
Ще се срещнете с малък, но блестящ актьорски състав:
Даниел Найденов
Анна Касабова (дебют)
Цветан Николов
Веселин Калановски или Яцек Янков
Сценография – Теодор Даскалов
Костюми – Жанета Иванова

Билети тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови