Салман Рушди издава роман 6 месеца след атаката с нож

OFFNews 06 февруари 2023 в 10:14 1292 0

Салман Рушди

Снимка Getty Images

Салман Рушди

Шест месеца след като бе намушкан с нож, британският писател Салман Рушди публикува новия си роман "Град на победата" - история за жена от 14-и век, която се противопоставя на патриархалния свят, за да управлява град.

Написан преди нападението в САЩ, което едва не отне живота на родения в Индия автор, романът претендира да е превод на исторически епос, първоначално написан на санскрит.

Дългоочакваната творба разказва за младото момиче сирак Пампа Кампана, което е надарено от богиня с магически сили и основава в съвременна Индия град Биснага, което в превод означава Град на победата.

75-годишният Рушди няма да промотира 15-ия си роман поради физическото си състояние, въпреки че неговият агент Андрю Уайли заяви, че "възстановяването му напредва".

На 12 август писателят бе нападнат, когато се готвеше да говори на конференция в щата Ню Йорк, близо до езерото Ери.

Авторът живее в неизвестност от години, след като първият върховен лидер на Иран аятолах Рухола Хомейни нарежда убийството му заради богохулния според него характер на "Сатанински стихове".

Заподозреният за намушкването с нож, 24-годишният Хади Матар от Ню Джърси, който е с ливански корени, бе арестуван веднага след нападението и впоследствие не се е признал за виновен по обвиненията.

Рушди е натурализиран американец. От 20 години живее в Ню Йорк. След атаката е загубил зрението на едното си око и възможността да използва едната си ръка, заяви агентът му през октомври.

Нападението шокира Запада, но беше приветствано от екстремистите в Иран и Пакистан.

Макар да не промотира лично книгата, Рушди започна да общува чрез социалната мрежа Twitter, най-често за да споделя отзиви в пресата за новия си роман.

Планирани са и няколко събития, които да съпътстват издаването му, включително конференция с писателите Маргарет Атууд и Нийл Геймън, която ще бъде излъчена онлайн.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!