Салман Рушди ослепя с едното око, ръката му е бежизнена

OFFNews 24 октомври 2022 в 10:12 5140 2

Салман Рушди

Снимка Getty Images

Салман Рушди

Писателят Салман Рушди е ослепял с едното си око и е загубил способността да движи едната си ръка, след като беше намушкан по време на публично събитие в Ню Йорк на 12 август 2022 г., съобщи агентът му.

"Той имаше повече от 15 рани в гърдите си - казва още Андрю Уайли пред испанския вестник El País. - Беше брутално нападение."

Местонахождението на 75-годишния автор на "Сатанински строфи" не се съобщава от съображения за сигурност. Именно романът от 1988 г. на британския писател от индийски произход стана причина за заплахи за убийство, отправяни срещу него. Някои мюсюлмани възприемат книгата му като богохулна. 

Задържаният за нападението на Рушди - 24-годишния Хади Матар - не се призна за виновен по обвинението в опит за убийство.

Хади Матар, снимка: БТА/АП

"Той загуби зрението на едното си око. Имаше три сериозни рани на врата. Едната му ръка е безжизнена, защото нервите ѝ бяха прекъснати", казва Уайли.

Попитан дали писателят е все още в болница, Уайли отвръща: "Не мога да дам никаква информация за местонахождението му. Той ще живее... това е по-важното".

На 12 август Рушди се канеше да изнесе реч в института "Чаутаука" в щата Ню Йорк, в която да разкаже как САЩ са послужили като убежище за писатели като него. Той се криеше в продължение на 10 години след отпечатването на "Сатанински строфи" заради яростната реакция на мюсюлмани, които твърдят, че в нея пророкът Мохамед е представен по обиден към вярата им начин. Към Рушди са отправяни заплахи за убийство, а тогавашният ирански лидер аятолах Рухола Хомейни издава фетва (указ) с призив за убийството на писателя. Обявена е и награда за главата му в размер на 3 милиона долара.

Тази фетва не е отменена, а през 2012 г. иранска религиозна фондация обещава още 500 хил. долара.

Салман Рушди е роден в Индия през 1947 г. Изпратен е в пансион в Англия, след което учи в университета в Кеймбридж. През 2007 г. е посветен в рицарство за заслуги към литературата.

Подкрепата за него се разрасна, а нападението беше широко осъдено като посегателство срещу свободата на изразяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

24.10 2022 в 11:41

Като видиш снимката на Рушди и на тоя австралопитек дето го намушка... Два свята, брат! Единият е излишен!

2550

1

alfakentavur

24.10 2022 в 11:31

"Безжизнена" ръка се нарича парализирана.