Рут Колева организира международна конференция за изпълнители от Балканите

Световни продуценти ще слушат групите

OFFNews 16 октомври 2023 в 13:22 1708 0

Рут Колева организира международна конференция за изпълнители от Балканите

Снимка Рут Колева организира международна конференция за изпълнители от Балканите

Рут Колева организира международна конференция за изпълнители от Балканите

За три дни София става център на музиката от Балканите. Избрани групи и изпълнители от България и целия Балкански регион ще имат възможност да представят своето творчество на живо, пред очите на световноизвестни продуценти, представители на големи лейбъли, звукозаписни компании, разпространители на съдържание и други ключови фигури от музикалната индустрия. Серията от концерти e част от програмата на международната музикална конференция SoAlive Music Conference 2023 на 19, 20 и 21 октомври в София и носи името SoAlive Showcase Festival.

Списъкът включва близо 40 имена на артисти от България, Македония, Сърбия, Хърватия, Словения, Гърция, Албания и Турция, поканени да участват в концертната програма. Сред тях са българските банди Hayes&Y и Pistamashina, хип-хоп звездата NDOE и изпълнителките NIYA и Vianne. За SoAlive Showcase Festival ще дойдат десетки групи от Балканския полуостров, които в последните години разкриват своя потенциал за достигане на широка световна популярност - банди като Pocket Palma (CRO), Hey!Douglas (TR), Oratniza (BG) и други.

Експертна комисия, съставена от продуценти, артисти, автори и други специалисти с богат опит в сферата на музикалния бизнес проучва и селектира имената, които ще вземат участие в събитието. В списъка попадат групи и изпълнители с най-различни стилове и профили – от хип-хоп и соул, през фюжън и етно, до съвременните вариации на електронната музика, която се разкроява в разнообразни подстилове.

„Да се срещнеш на живо с представители на лейбъли като Ninja Tune, Global Records, Warner Music и други от върха на световната музика е изключително ценен момент за всеки изпълнител. А възможността да представиш своя талант и творчество на живо пред подобни ключови фигури, е чартърен полет към световната музикална сцена“, коментира Рут Колева, която е организатор на SoAlive Music Conference 2023. „Поканили сме за участие артисти от държави, които дори не са част от Европейския съюз. Балканите са регион с огромен потенциал, който има нужда от обединени усилия в областта на културната дипломация, а конференцията, която организираме работи точно в тази посока“, добави тя.

През март певицата обяви, че слага край на кариерата си на концертиращ изпълнител и потегля в нова посока. В личния си профил в мрежата тя сподели:

"Преди 20 години реших, че музиката е това, което искам да правя в живота си. Трябва да призная, че това беше бурно пътешествие. Последните няколко години бяха формиращи и променящи живота ми. Чувствам се пълноценна и вярна, чувствам се удовлетворена, но не жадувам за внимание и прожектори. Не желая да бъда в центъра на всичко.
Да бъда на сцена и да изнасям концерти е моето най-щастливо време и пространство, моето убежище. Но имам нужда от промяна, от пренастройване.
Това ще бъде последният ми концерт... в този вид.
Или първият от многото.
Не знам.
Но съм спокойна, че съм намерила мир и знам какво съм.
Този концерт ще бъде неповторим и особен. Без претенции и лъскави костюми. Без глупости.
Просто музика.
Концертът се осъществява с подкрепата на Столична Община и Национален Фонд Култура по програма "Творчески стипендии"

Концертите от SoAlive Showcase Festival са с вход свободен и начален час 20 ч. Местата, на които ще се проведат, са Зала 2 на НДК, специалната „Сцена на открито“ в подлеза на НДК, Sofia Live Club и club MIXTAPE 5. Съвсем скоро в магазините за мобилни приложения ще може да бъде изтеглена и безплатната апликация, създадена специално за конференцията, в която посетителите ще могат да получават по лесен начин актуална информация за цялото събитие. SoAlive Music Conference 2023 се организира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”, Министерство на културата, Министерство на туризма и „Музикаутор“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!