Русия създава алтернативни награди "Златен глобус"

ОFFNews 21 януари 2016 в 18:09 4933 6

Статуетките "Златен глобус".

Русия ще започне да връчва свои собствени филмови награди, които да бъдат алтернативни на "Златния глобус", предадоха медиите в страната.

Призът ще се връчва от медиите в страната на най-добрите заглавия от света на киното. По предварителни данни първата церемония трябва да се състои на 25 март тази година, тъй като 2016 е обявена за Година на киното в Русия.

"Руските журналисти имат голям принос към популяризирането на съвременното национално кино и тяхната критична оценка допринася за повишаване качеството и конкурентоспособността на нашето изкуство", заяви Олег Иванов, първи заместник-председател на Съюза на кинодейците в Русия.

Новината идва, след като миналата година руските режисьори призоваха за създаване на тяхна си церемония, подобна на "Оскар"-ите, както и за руски филмов фестивал, който да се състои по едно и също време с този в Кан.

Освен това през 2015 г. най-голямото филмово студио в държавата - "Мосфилм", си осигури 300 милиона лири, с които да възобнови предишната си слава.

Отново тогава руската драма "Левиатан" спечели "Златен глобус" за чуждоезичен филм и бе номиниран за "Оскар". Русия освен това си партнира с редица холивудски продукции, които обаче имаха малък успех.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови