Quantcast

Русия създава алтернативни награди "Златен глобус"

ОFFNews Последна промяна на 21 януари 2016 в 18:09 3315 6

Статуетките "Златен глобус".

Русия ще започне да връчва свои собствени филмови награди, които да бъдат алтернативни на "Златния глобус", предадоха медиите в страната.

Призът ще се връчва от медиите в страната на най-добрите заглавия от света на киното. По предварителни данни първата церемония трябва да се състои на 25 март тази година, тъй като 2016 е обявена за Година на киното в Русия.

"Руските журналисти имат голям принос към популяризирането на съвременното национално кино и тяхната критична оценка допринася за повишаване качеството и конкурентоспособността на нашето изкуство", заяви Олег Иванов, първи заместник-председател на Съюза на кинодейците в Русия.

Новината идва, след като миналата година руските режисьори призоваха за създаване на тяхна си церемония, подобна на "Оскар"-ите, както и за руски филмов фестивал, който да се състои по едно и също време с този в Кан.

Освен това през 2015 г. най-голямото филмово студио в държавата - "Мосфилм", си осигури 300 милиона лири, с които да възобнови предишната си слава.

Отново тогава руската драма "Левиатан" спечели "Златен глобус" за чуждоезичен филм и бе номиниран за "Оскар". Русия освен това си партнира с редица холивудски продукции, които обаче имаха малък успех.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.01 2016 в 00:53

:D :D :D Ofnews-a съвсем изперкахте ! Режете си клона на които стоите, усещате ли ?

21.01 2016 в 20:25

Оффнюз!
Като превеждате дословно от "Гардиан" поне цитирайте източника, щото така се получава кражба. И не преписвайте сляпо, щото излиза, че и вие сте неинформирани.

2016 в Русия не беше обявена за Година на киното като цяло, а за Година на руското кино.

Руските режисьори не са призовавали за създаване на тяхна си церемония подобна на "Оскар", защото те такава си имат от почти 30 години - от края на 80-те. Нарича се "Ника", също се раздава от тяхната Академия за кинематографични изкуства, също се гласува от кино гилдиите, както е в САЩ и церемонията е ежегодна през март.
Идеята за която става дума не е за руска награда, а за нещо като хем евразийска, хем световна, която да събере страните от БРИКС. И руските режисьори нямат много общо с нея - тая работа си я задвижиха държавно пак през същия Олег Иванов.

А парите, които получи "Мосфилм" изобщо не са за възстановяване на предишната кино слава, ами за строителство. Ше им построят център за забавления, наречен киноконцертен комплекс и покрай него нови сгради за съхранение на реквизит и костюми. Тези неща ще останат за държавата, пък инвеститорът Алтера Парк ще си избие парите, чрез строителство на собствен скъп жилищен комплекс на територията на Мосфилм. За нови филми пари не се предвиждат - въобще Мосфилм не е на бюджетна издръжка, така че славата си остава пак тяхна грижа.

Накратко - ако искате да сте журналисти не е достатъчно да превеждате от английски. Трябват и други езици. :)

21.01 2016 в 20:12

Всичко Мара втасала...

21.01 2016 в 19:34

Аууу..., каква престижна награда! Всеки би искал да я притежава!

21.01 2016 в 19:19

Ако са истинска алтернатива, а не просто руско копие, добре... С по-голямо разнообразие на филми, актьори и т.н. Но подозирам, че ще са предимно руски филми без особен успех извън страната си. Т.е., ще е местно събитие (което е хубаво, но защо ни занимават с него?).

21.01 2016 в 18:28

1 Russian Ruble = 0.0085 British Pound