Разкази за Пловдив ще чуем в 'Нощ на историите' на 27 септември

ОFFNews 25 септември 2019 в 15:10 2133 0

Второто издание на новия формат “Нощ на историите” предстои на 27 септември в Пловдив като част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Творци, журналисти и историци ще дадат един по-различен поглед към Града на тепетата. Участници ще бъдат Катрин Сариева, арх. Антоанета Топалова, д-р Петко Георгиев, Теодор Караколев и Моника Роменска.

Пловдивското издание на “Нощ на историите” ще бъде в “Петното на Роршах” на ул. “Йоаким Груев” 36 от 19:00 ч. на 27 септември. Входът е свободен. Поради ограничените места можете да си вземете безплатна покана предварително от заведението.

“Нощ на историите” в Пловдив е част и от Фестивала за улични изкуства 6Fest в Капана. Неговата основна програма ще бъде на 28 септември на открита сцена “Ядрото” в Капана с вход свободен и с участието на професионални улични артисти от Театър на огъня и сенките Fireter, цирк “Играчка-Плачко”, “Вариете План Б”, Театрална компания SoulMade, Quick Hands Project, Куклен Театър "Мале-мале".

Първата “Нощ на историите” беше в София на 22 май 2019 г. и в нея своите истории разказваха писатели и поети - Аксиния Михайлова, Ангел Иванов, Виргиния Захариева, Йордан Ефтимов, Марин Бодаков, Петър Чухов, Петя Кокудева, Румен Баросов и Стефан Иванов.

“Нощ на историите” е нов събитиен формат за разказване на живо, създаден от Момчил Цонев. Тя е продължение на историческите му начинания, обединени в сайта stornik.org. Момчил Цонев обяви наскоро и кампанията “Спаси спомен” – да съхраним изчезващите лични, семейни, родови и селищни истории, обичаи, стари думи, дори предмети. Всеки може да се включи в кампанията, като сподели спомен на имейл [email protected] или във Фейсбук – до “Спаси спомен” или в групите за истории и стари думи - “Имало едно време в България” и “Задруга на Стародумците”.

Кои са участниците в пловдивската “Нощ на историите”?

Катрин Сариева е историк по образование, но я свързваме най-вече с галерия “Sariev Contemporary”, която основават заедно с Веселина Сариева през 2004 г. Три години по-късно двете създават и Фондация “Отворени изкуства”, популярна днес със събитието “Нощ на музеите и галериите - Пловдив”.

Арх. Антоанета Топалова е специализирала в Германия, Франция и Швейцария. През 70-те работи в екипа, който проектира ж.к. "Тракия” в Пловдив. В началото на 80-те ръководи проект за обновяване на квартал „Капана“, който да запази и неговия автентичен облик. Проектът е премиран на Световното биенале на архитектурата през 1985 г. Главен архитект на Община Пловдив в периода 1990-1992 г. От 1993 г. е управител на архитектурно студио “Урба-А” в Пловдив.

Д-р Петко Георгиев е главен библиотекар и завеждащ отдел „Специални сбирки” в Народна библиотека “Иван Вазов” Пловдив, която е и институционален партньор на пловдивската “Нощ на историите”. Той е етнолог и библиограф по образование с докторска дисертация по науки за културата. Автор е на десетки научни статии, а през 2019 г. с негово съавторство излиза албумът "Пловдив през обектива на първите фотографи", посветен на 140-годишнината на библиотеката.

Теодор Караколев е журналист в регионални и национални медии, специализирал в сферата на културата и изкуствата. Част е от екипа на Фондация “Български архитектурен модернизъм”, с която популяризират архитектурата в България от 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век. През 2014 г. ръководи проект „Как и защо променяме сградите си?“, свързан с опазването на архитектурното наследство в Пловдив, част от Нощ на музеите и галериите в Пловдив. Има и две участия във фестивала за архитектура One Architecture Week.

Моника Роменска е художничка, част от авангардната група “Ръб”, основана в Пловдив от група съмишленици, сред които са още Кольо Карамфилов, Румен Жеков, Димитър Митовски и др. “Ръб” е едно от първите неформални творчески обединения у нас през 90-те години. Моника Роменска е един от инициаторите за създаването на Център за съвременно изкуство в старата градска баня в Пловдив.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови