Предсказанието от 1935 г.: Един демагог става президент с обещанието да върне величието на САЩ

Юлиуш Висожински, Невена Илиева 04 декември 2016 в 16:17 12246 4

Един популист печели президентските избори в САЩ с обещанието за радикални икономически и социални реформи, за завръщане към патриотизма и традиционните ценности, да направи страната велика отново. След като встъпва в длъжност, установява пълен контрол над правителството и налага тоталитарен режим.

Романът "Това не може да се случи тук" на американския писател Синклер Луис е публикуван в САЩ през 1935 г., но сюжетът му го превърна в изключително успешно продавана книга през 2016 г. Аналогията с последните президентски избори в САЩ е смайваща. Посланията на демагога Бъз Уиндрип от романа са извадени като на ксерокс 81 години по-късно в реалната политическа битка в САЩ. А и в Европа, предвид Брекзит и триумфа на крайнодесните.

За съжаление романът "Това не може да се случи тук" досега не е преведен на български и вероятно може да се намери само в антикварните книжарници у нас в оригинал или в превод на френски и руски. Затова ви представяме в резюме неговия сюжет:

През 1936 г. сенаторът Берцелиус "Бъз" Уиндрип, харизматичен и властолюбив политик, печели президентските избори с популистка програма, която обещава връщане на величието на САЩ и гарантиран доход за всеки американски гражданин от 5 000 долара. Определяйки се като защитник на традиционните американски ценности, той лесно побеждава опонентите си – сенатор Уолт Троубридж и Франклин Рузвелт.

След встъпването си във власт Бъз Уиндрип прави промени в правителството, които да легитимират едноличното му управление и изпраща политическите си опоненти в концентрационни лагери. Той въоръжава паравоенната организация Minute Men, която тероризира гражданите и брани режима му.

Един от първите ходове на Уиндрип е да ограничи влиянието на Конгреса, с което си навлича гнева на част от обществото. Избухват протести, които Minute Men парират с насилие.

В допълнение администрацията на Уиндрип, известна като правителството „Корпо“, ограничава правата на жените и малцинствата.

Уиндрип също така премахва отделните щати и ги превръща в административни сектори, управлявани от кадри на „Корпо“ - обикновено влиятелни бизнесмени или офицери от свитата му.

Въпреки диктаторските действия, голяма част от американците подкрепят рестрикциите, защото вярват, че те ще доведат до така желания просперитет на страната.

А други, които не одобряват политиката на Уиндрип, се самоуспокояват, че фашизмът "не може да се случи тук", откъдето идва и заглавието на романа.

Противници на президента, водени от сенатор Троубридж, учредяват организацията New Underground, която помага на дисидентите да избягат в Канада, благодарение на структура, наподобяваща подземна железница.

Джесъп, главният герой в романа, е част от New Underground. Джесъп е традиционен американски социал-либерал, противник както на корпоративизма на Уиндрип, така и на комунизма. Джесъп е арестуван от режима, но успява да избяга в Канада, след като подкупва охраната.

С времето властта на Уиндрип отслабва, тъй като обещаният просперитет на Америка така и не става факт. Голяма част от съюзниците му го напускат, а друга успява да завземе властта и да го прати в изгнание във Франция.

В така създалия се политически вакуум в страната, генерал Дюи Хайк се провъзгласява за президент, след като убива Сарасон - бившия държавен секретар, станал за кратко държавен глава след изгонването на Уиндрип.

Хайк отчаяно се опитва да събуди патриотизма в САЩ с неоправдано нахлуване в Мексико, за което мобилизира за военна служба много млади мъже, част от тях верни на „Корпо“.

Военната мобилизация предизвиква масово недоволство и бунтове в цялата страна.

Един от висшите офицери на Хайк – Емануел Куун, дезертира и със значителна част от армията се влива в редовете на съпротивата. Така идва и финалът на романа - в САЩ избухва гражданска война.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови