Преди до Живков, днес - до Борисов. Открийте разликите

ОFFNews Последна промяна на 28 май 2015 в 17:50 13920 14

Снимка Изгубената България/БГНЕС

Днес Националната галерия "Квадрат 500" беше официално открита в присъствието на множество гости, сред които редица министри и премиерът Бойко Борисов.

След като изрекоха откриващите си слова, Борисов и компания бяха разведени на бърза обиколка да разгледат картините и скулптурите лично от председателя на работната група, която трябваше да изготви концепцията на галерията, акад. Светлин Русев, който собственоръчно нареди експозицията в музея.

В интернет обаче бързо изплува снимка от сайта "Изгубената България", описана като "Тодор Живков критично оглежда портрет, Светлин Русев очаква притеснен оценката му", датирана около 70-те години на ХХ век.

В социалните мрежи веднага се появиха сравнения между снимките на Русев с Живков отпреди 40 години и актуалните с Борисов от днес. 

Живков критично оглежда портрет, Русев очаква притеснен оценката му, 70-те години на XX век. Снимка: Изгубената България.

Борисов оглежда портрет, който Русев му показва, 28 май 2015 г. Снимка: БГНЕС.

Светлин Русев е роден на 14 юни 1933 г. в село Върбица. Завършва живопис в Художествената академия през 1959 г. при проф. Дечко Узунов.

Председател е на Съюза на българските художници в периода 1973—1985 г., а между 1982 и 1984 г. е първи заместник-председател на Комитета за култура. От 1985 до 1988 г. е директор на Националната художествена галерия.

В периода 1976-1988 г. е член на ЦК на БКП.

Светлин Русев е народен представител в редица Народни събрания до 1989 г. и с листата на БСП в Седмото велико народно събрание през 1990 г. По това време е член на Висшия съвет на БСП.

Удостоен е с държавно звание Народен художник, през 1969 г. става Лауреат на Димитровска награда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.05 2015 в 23:29

Умрелописец,унищожавал българските таланти с десетилети.За жалост,не си е отишъл,защото не са си отишли крокодилите ,които го държат отгоре в блатото.Не познава цветовете.В картините му има само червено,черно и бяло и един особен цвят на разложена плът,с която рисува хора.Слава богу,че вече не е онзи,който беше,та успяха да се изградят прекрасни художници,на които той не успя да попречи.

29.05 2015 в 22:46

Изглежда някой е открил големи разлики между Живков и Борисов,та се е впечатлил от "пребоядисването" на Светлин Русев.

29.05 2015 в 18:27

ЗА КАКВО СЕ ПЛАЩАТ 10 лв вход? За липсата на адекватна информация ПОД ВСЯКА картина и скулптура. За липсата на информация по зали и автори. Търсих с часове великите Цанко Лавренов и Златю Бояджиев. РАЗОЧАРОВАНИЕ - само 3 картини на Ц. Лавренов! ЗАЩО НЯМА НУЖНАТА КЛИМАТИЧНА ИНСТАЛАЦИЯ - влажност и температура? Така ли ще се съхраняват ценните картини, снимани със светкавици?

29.05 2015 в 11:42

Разликата е очевидна, пезевенка е одъртял, а иначе, всичко останало си е същото, червени боклуци.

29.05 2015 в 10:29

Свръхамбициозен и полуграмотен бездарник, нескопосан имитатор и крадец, подъл и коварен интригант, мазен и лицемерен гъзолизец, корумпирана и корумпираща вкаменелост довята от "Априлския полъх" на партията също като стихоплетеца Левчо и също като него забравил да си отиде заедно с Людмила... Насилствено плескащ еднотипни, сковани и ледени страшилища... От злоба и завист опитал се да убие не един и два истински таланта...

29.05 2015 в 10:18

Заради тая дребнавост кой с кой се снимал едно време, като изключим престъпник и крадец, какъвто Живков със сигурност не е в случая, повечето ни интелигенция са я забърсали и по онова време и по това време. А това например, че на НАТО един от първите шефове е бил нацист никой никъде не е и чувал. Ми човек, като е способен и съвестен, да го убият и да сложат някоя калинка ли искате?

29.05 2015 в 09:04

Светлин Русев е един от мъдреците на племето българско заедно със своя учител маестро Дечко Узунов- още през 1989г. съм му надписал първата си книга "Стоп кадър" - "На най-добрия художник сред писателите и най-добрия писател сред художниците"! Той отначало като че ли се засегна, после се усмихна....

29.05 2015 в 01:11

Нерви не ни останаха... След 20-тина години Светлинрусевците биологично ще са изтлели, тогавашното средно поколение хич няма и да му дремуца на шапкуцата за Светлинрусевци. Кадърните ще си водят децата в единствения Лувър, стадото тук ще плаща кебапчетата на Асан за да му узакони поредната държавна администрация.
Левски, Ботев, Захари Стоянов ще са библейски герои, Паисий и Софроний - ще са летописци на сътворението (понеже не вярвам религията - такава каквато е - да е останала по тия земи). Божков, Гриша Ганчев, Костов и Борисов ще са най-близките хронологично исторически личности, които преписваната през тяхно време история, ще споменава.
И к'во от това. Ти, българино, наистина ли ти пука какво ти се случва? Ти, който така си гласуваш? Айде бе.