Походът на книгите 2017 започва на 2 април

OFFNews 31 март 2017 в 10:59 5099 0

Снимка Асоциация "Българска книга"

Походът на книгите

От 2 до 23 април 2017 г. за шести път ще се проведе националната кампания „Походът на книгите“.

Асоциация „Българска книга“ кани всички на 2-ри април в 11:00 часа в Голямата зала на Детския отдел на Столична библиотека (пл. "Славейков" №4а), за да се даде началото на шестото издание на националната кампания за насърчаване на четенето.

Специални гости ще бъдат популярни български актьори, които ще прочетат любимите си детски стихотворения на малките гости и техните родители.

Тази година актьори от театъра и екрана се включват в инициативата "Известните българи четат на деца". Те ще посетят над 20 училища и детски градини, за да се срещнат с близо хиляда деца и ученици на възраст от 4 до 15 години.

В програмата следват предвидените от домакините от Столична библиотека „Смехоранско караоке" от 18:00 и „Нощта, в която книгите оживяват" от 20:30.

Входът за всички събития, които са подходящи за деца до 14 г., е свободен.

Началната дата на „Походът на книгите“ не е случайна, а съвпада с рождения ден на приказния Ханс Кристиан Андерсен (2 април 1805 г. – 4 август 1875 г. ). През 1967 г. този ден е обявен за Международен ден на детската книга по инициатива на Международния съвет на книгите за младите хора (IBBY). Краят на кампанията пък идва на 23 април - денят, обявен през 1995 г. от ЮНЕСКО за Световен ден на книгата и авторското право.

Като част от „Походът на книгите“ се осъществяват и още две национални кампании:

- „Маратон на четенето“ - инициатива на Българската библиотечно-информационна асоциация, в която с литературни събития се включват библиотеки и читалища в цялата страна;

- Ежегодният конкурс „Бисерче вълшебно“ на сайта „Детски книги“ за детско-юношеска литература, в читатели на възраст от 6 до 15 години избират победителите сред своите връстници. Над 100 заглавия, разпределени в 3 възрастови категории, както и 7 иноваторски проекта очакват подкрепата на младото жури. И тази година бъдещите читатели с мнение под 6-годишна възраст също могат да подкрепят любима книжка.

За петте си издания досега кампанията е достигнала до повече от 10 хил. деца в България, а в много от участвалите училища и детски градини впоследствие са открити нови библиотечни звена или съществуващите са допълнени с актуални заглавия от детската литература.

Националната кампания „Походът на книгите” се организира от Асоциация ”Българска книга” в партньорство с Българска Библиотечно-информационна асоциация и Министерство на образованието и науката. А официални партньори на кампанията са Столична община, Столична библиотека, Национален център за книгата, Детски книги и „Аз чета”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови