One Design Week представя най-големия мапинг в България

OFFNews 16 юни 2015 в 15:30 2990 0

Снимка от пресконференцията.

Седмото издание на Mеждународния фестивал за дизайн и визуална култура One Design Week, който се провежда в Пловдив между 19 – 28 юни, ще представи различни области от съвременния дизайн в рамките на 24 изложби в основната, съпътстващата и детската програма. 

Фестивалът ще представи още международен професионален форум с лекции на световно известни имена в областта на дизайна от цял свят, най-мащабния 3D интерактивен мапинг, правен досега в България; 11 работилници в детската програма; 6 специализирани презентации на български и чуждестранни артисти; 8 мултидисциплинарни дизайн работилници; дизайн обиколки в Капана; два дизайн конкурса, филмови прожекции; базар с участието на 40 български дизайнери и много други инициативи и събития.

Тази година в програмата на фестивала ще се включат над 200 участници от 20 страни. Екипът на „Едно“, заедно със стажанти и безценната помощ на 83-ма доброволци, ще наброява над 100 души, стана ясно по време на специална пресконференция.

One Design Week ще стартира на 19-ти юни в 21:30 часа с “Cnnctr” (Конектор) - интерактивна 3D мапинг инсталация, която е създадена специално за седмото издание на фестивала.

Проектът е иницииран от фестивала и за неговата реализация са поканени артистите от пловдивския артистичен колектив МЕЛФОРМАТОР. Проектът се реализира с ексклузивната финансова подкрепа на Programista и община Пловдив. Концепцията е вдъхновена от дигиталните взаимоотношения между хората в 21-ви век и силната енергия, която можем да произведем заедно, когато сме обединени от обща цел.

Тази водеща идея е в основата на интерактивната аудио-визуална инсталация, в която потребителите ще могат да участват чрез своя smart телефон и таблет. За целта е необходимо единствено да си инсталират апликацията “Cnnctr”, която ще бъде достъпна както за iOS, така и за Android платформите и ще може да бъде свалена непосредствено преди откриването на проекта.

Проектът е мултидисциплинарен – съчетава множество различни софтуерни и хардуерни компоненти, между които:
- Derivative Touch Designer – визуална част на проекта;
- Ableton Live – софтуер, чрез който се създава генеративният саундтрак на инсталацията;
- Max For Live – плъгин за Ableton Live, който позволява връзката между генеративната визуализация и музиката.

Интересен аспект на проекта е, че ако потребителят избере да използва апликацията “Cnnctr” с Facebook профила си, ще допринесе за изграждането на генеративна скулптура, базирана на социалните връзки между всички потребители на приложението. По този начин проектът ще изрази в съвсем физически и триизмерен формат чрез генеративни методи сложните връзки между хората. Ще бъде създадена скулптура, която визуализира информацията за взаимоотношенията между участниците. Скулптурата ще бъде завършена и представена след края на фестивала.

Първият ден на фестивала ще продължи с мащабно парти в Концертната зала на Държавна опера - Пловдив на площад "Централен" 1. За музикалната селекция ще се грижат Мелформатор, Sirius & Methodikal (Reel Feel) и Konstantin Timoshenko (Help Me Jones). Пространството на залата ще бъде преобразено от аудио-визуална инсталация.

По време на пресконференцията кураторът на централната изложба „Being Post-Digital” Рене Беекман представи авторите на първата от този мащаб международна дизайн изложба в страната, в която са изложени творби на 20 автори от 8 държави.

Изложбата може да бъде видяна в две галерии в Пловдив - “Дружество на Пловдивските художници” и “Градска художествена галерия” между 19-ти и 28-ми юни.

Представен бе и един от основните акценти на фестивала – професионалният дизайн форум, който ще се провежда на 27-ми юни (събота) в Дома на културата „Борис Христов“, Пловдив. По традиция форумът на One Design Week събира изтъкнати имена от цял свят, добре познати в сферата на дизайна и визуалните изкуства. Тази година не е изключение - сред лекторите на форума са: дизайнерът Ян Вилкер от култовото нюйоркско дизайн студио karlssonwilker; световно известният звуков артист, дизайнер и електронен музикант Юри Сузуки; директорът на Центъра за дизайн на Исландия Хатла Хелгадотир , Адам Ледерер от компанията за видео игри thatgamecompаny; белгийският артист Фредерик де Вилде, който изследва граничната област между науката, технологиите и изкуството; американската художничка и изследователка Ади Вагенкнехт; дигиталният артист и изследовател Карл-Йохан Росен; както и Каролин Офор и Елоди Мондре от френското студио за графичен дизайн Acmé Paris.

По време на пресконференцията бяха обявени и резултатите в конкурса на фестивала и Coca-Cola - “Продължи контура на щастието“, в който взеха участие 89 млади дизайнери от цяла България. Шестчленно жури - представители на организаторите и професионалисти в областите на дизайна и съвременните изкуства разгледаха постъпилите апликации, сред които 73 индивидуални участници и 16 авторски колектива. Участниците са от цяла България - от ученици до известни и доказани автори. Единодушно бяха селектирани 19 проекта, които ще бъдат отличени с представяне в изложба по време на фестивала – в пространството на Творчески комплекс „Инкубатор”, кв. Капана. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !