Нюйоркските филмови критици избраха ''Лидия Тар'' за филм на годината

Кейт Бланшет с награда за главна женска роля

OFFNews 05 декември 2022 в 12:30 3570 0

Плакат на филма Тар

Снимка Плакат на филма Тар

Плакат на филма Тар

Дружеството на нюйоркските филмови критици определи "Лидия Тар" за най-добър филм на годината, съобщи Асошиейтед прес.

"Ако талантът на Бах може да бъде сведен до неговия пол, страна на раждане, религия, сексуалност и т.н., то и вашият може да бъде сведен до него. Сега, някой ден, Макс, когато тръгнеш по широкия свят и гостуваш като диригент на някой голям или някой малък оркестър, може би ще забележиш, че музикантите имат нещо повече от лампички и ноти на стойките си."

Лидия Тар

Съвременната драма за прочута диригентка и композиторка на режисьора Тод Фийлд бе отличена и в категорията за най-добра актриса. Призът бе присъден на Кейт Бланшет, изпълнила главната роля в продукцията.

Членовете на дружеството гласуваха и обявиха избора си в петък в Ню Йорк.

Като най-добър режисьор бе отличен С.С. Раджамули за филма си "RRR.'' За най-добър документален филм бе избран "Цялата красота и кръвопролитие'' на Лора Пойтръс, а полският "EO" получи отличието в категорията за най-добър чуждестранен филм.

Най-добър актьор според нюйоркските критици е Колин Фарел с две от превъплъщенията си тази година - на бащата, който се опитва да поправи андроида на дъщеря си в "Върни се, Ян" и за ролята си в "Баншитата от Инишърин" на Мартин Макдона.

Макдона бе отличен за най-добър сценарий за филма си за разпада на приятелството и за въздействието му върху обитателите на малък остров до ирландския бряг през 1923 г.

Фарел, Бланшет, Макдона и Пойтръс бяха отличени и през септември на кинофестивала във Венеция.

Джонатан Ке Куан бе определен за най-добра поддържаща роля за "Всичко навсякъде наведнъж" дни след отличието си на наградите "Готам". Кики Палмър бе избрана за най-добра актриса в поддържаща роля за "Не!" на Джордан Пийл.

Иранският режисьор Джафар Панахи, който е зад решетките, бе отличен със специална награда за "неговата смелост като артист и за човечността и красотата на произведенията, създадени при най-потиснически обстоятелства".

Дружеството на нюйоркските филмови критици, създадено през 1935 г., е най-старото обединение на кинокритици в САЩ, в него членуват критици от вестници, списание и онлайн издания. Наградите ще бъдат връчени на тържествена церемония в началото на януари. Миналата година дружеството посочи за най-добър филм "Карай колата ми" на Рюсуке Хамагучи.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За и против Гей парада