Медал от фестивала “Улица Станционна” помага на фондация “За нашите деца”

Владимир Йончев 31 август 2023 в 16:51 914 0

Медалът на фестивала Улица Станционна

Снимка OFFNews

Медалът на фестивала Улица Станционна

Спомен и кауза - това са двете страни на медала на фестивала Улица Станционна (Station Street Festival), който започва на 1 септември в Пловдив.

Медалът в случая не е метафора. Българският частен монетен двор “Булминт” безвъзмездно създаде монетата “Улица Станционна” специално за първото издание на шестдневната магия от музика, гейминг и знание, която ще изпълни пространството под вековните чинари на ул. “Иван Вазов” от петък до сряда включително.

Колекционерският предмет е изработен от 20 грама мед и масивно златно покритие с проба 999.9, а тиражът е лимитиран - 500 броя. Върху огледално гладката повърхност на аверса изпъква матово релефно изображение на логото на “Улица Станционна/Station Street Festival - класически парен локомотив, емблематичен за периода, в който е била построена първата модерна улица на Пловдив – „Станционна“. На реверса е изобразена самата улица - фрагмент от архивно изображение от началото на 20 век.

Медалът - в тематична опаковка и сертификат за произход и качество, ще се предлага на място в дните на фестивала. Всеки, който се сдобие с този спомен, участва в кауза. Всички приходи от продажбите са в помощ на Фондация „За нашите деца“ и нейния Център за обществена подкрепа „За деца и родители“ в Пловдив. Центърът работи с деца до 7-годишна възраст от Пловдив и областта, които са в риск от изоставяне или с проблеми в развитието. От създаването му през 2009 г. досега подкрепа са получили над 2000 деца, които днес растат в сигурна и развиваща семейна среда.

Фестивалният медал е само част от спомените, които можете да отнесете със себе си от “Улица Станционна”/Station Street Festival. Над 15 български и световни банди и музиканти ще се качат на сцената от 1 до 6 септември, за да омагьосат историческата пловдивска улица и нейните гости с рок, алтърнатив, уейв, пънк, сайкъделик, електро, джаз, фънк, етно композициите си. Два са музикалните дебюти, с които заедно ще се пише история, а пълната програма по дни и часове можете да видите в сайта на фестивала - https://stationstreet.bg/, профилите на “Улица Станционна” във Facebook и Instagram, както и ако свалите специалното мобилно приложение, за е сигурно, че няма да изпуснете нищо.

Геймърите също трябва да са в готовност в дните от 1 до 6 септември, защото най-големите имена в гейминг индустрията и най-добрите играчи ще са в епицентъра на фестивала. Дигиталната библиотека на Народната библиотека “Иван Вазов” ще представи съкровищницата си, а Техническият университет - филиал Пловдив ще отвори и вратите, и научните си тайни за гостите на фестивала. И още - ретро коли, дронове, архитектурни градски разходки - трудно се описва всичко, което ще се случва на ул. “Иван Вазов” в Пловдив до вечерта на 6-и септември, но ако не искате да изпуснете нито минута от изживяването - гледайте стрийма на живо и студиото, в което гости ще са най-интересните участници в програмата на StationStreet.bg.

Събитията на Фестивала “Улица Станционна” на всяка от датите са целодневни, входът е свободен. Екрани на място и онлайн стрийминг ще предават в реално време атмосферата. Шест са основните банди, които ще са музикалната кулминация на всяка от фестивалните вечери.

На 1-ви септември на сцената се качва турското сайкъделик пънк трио Lalalar. Официалната премиера на втория им студиен албум е само седмица по-късно.

На 2-ри септември е концертът на New Candys - италианската алтернативна и инди рок банда от Венеция отдавна покорява публиката и в Европа, и в Северна Америка.

На 3-ти септември хедлайнер на музикалната програма е гръцката група Theodore, която е записвала в легендарното лондонско студио Abbey Road - точно както и The Beatles, и Pink Floyd.

На 4-ти септември сцената е за Ethno Venture - българска група, в която свирят Мартин Денев, Стоян Роянов-Яя, Васил Вътев и Младен Димитров. Стилът е микс от съвременна електронна музика, NU Jazz, вариации на хип-хоп, български и балкански мелодии и източни бийтове и перкусии.

На 5-и септември - новият музикантски проект All Greek To Me ще представи съвременни
суинг и ча-ча вариации на стари гръцки фолклорни песни. Аранжиментите са на Димитър Льолев, а с него свирят Николай Лачев, Мартин Ташев, Станислав Арабаджиев, Борис Таслев и Стефан Боранов. Солист е София Главопулу.

На 6-и септември - Ден на Съединението и празник на Пловдив - фестивалът закрива Теодосий Спасов Фолк Квинтет - с виртуозни изпълнения на традиционна българска фолклорна музика с битови инструменти – кавал, гъдулка, гайда, тъпан - в комбинация с перкусии и китара.

А ако случайно не можете да присъствате във всичките дни, но не искате да пропуснете събитие - най-интересното от “Улица Станционна” ще тече на живо в онлайн стрийм всеки ден. Най-любопитните участници и в музикалната, и в гейминг програмата ще говорят от първо лице в специалното студио на фестивала.

Пълният списък със събития по дни и часове е в официалния сайт на “Улица Станционна/ Station Street Festival - https://stationstreet.bg, в страниците на фестивала във Facebook и Instagram, както и в специалното едноименно мобилно приложение.

Събитието се осъществява с подкрепата на Пловдив - Европейска столица на културата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки