Български плакат на “Междузвездни войни” от 1977 г. на фестивала “Улица Станционна”

OFFNews 28 август 2023 в 21:31 6283 1

Улица Стационна
Пълният списък със събития по дни и часове е в официалния сайт на “Улица Станционна/ Station Street Festival - stationstreet.bg.

В България по времето на соца малко западни филми са пробивали желязната цензура на режима. Но един от пощадените не е кой да е, а “Междузвездни войни”. Комунистическата власт не съзира заплаха и първият епизод от космическата сага на Джордж Лукас - “Нова надежда” - се появява на български екран още в годината на световната му премиера - 1977 г.

Прожекциите са рекламирани по всички правила на маркетинга, макар и първият превод на заглавието да е “Междузвездна война”.

Как е изглеждал първият български плакат на филма?

Пазител на отговора е Народната библиотека “Иван Вазов” в Пловдив. Автор на дебютния за филма плакат е художникът и фотограф Александър Сертев - един от най-популярните автори в света на илюстрацията за времето си.

Съкровищата, които къщата на книгите на едноименната улица пази, съвсем не свършват дотук. А от октомври 2022 г. тя поддържа и постоянно обогатява своята Дигитална библиотека. Архивът съдържа вече хиляди сканирани документи - исторически графични изображения, фотографии, ръкописи, книги, броевете на първия отпечатан в България вестник след Освобождението, целите течения на периодични издания до 1944 г., историята на Съединението, на първото пловдивско изложение, което дава началото на Пловдивския панаир. И още много.

Можете да откриете и всички броеве на хумористичното издание “Стършел” - от брой 1, който излиза на 15 февруари 1946 г., до края на 2022 г. - общо 3967 екземпляра. Това е най-дълго излизалият вестник в страната без прекъсване и единственият хумористичен, който оцелява в комунизма сред всички бивши социалистически републики.

Библиотеката представя иновативния си дигитален проект специално за гостите на Фестивала “Улица Станционна” (StationStreet.bg), който започва на 1 септември в Пловдив и завършва на 6 септември. Фестивалът обединява световете на музиката, гейминга, историята, науката. Мястото е улица “Иван Вазов” - под вековните ѝ чинари в сърцето на града, а програмата е всеки ден по цял ден.

За разлика от повечето дигитални архиви, в този на Пловдивската библиотека може да се търси по дума и конкретен текст в целия масив от сканирани документи. Позволява го интеграцията на система за оптическо разпознаване на символи. Платформата предлага и възможността да се копира текст от документ. Това прави работата с архивите несравнимо по-лесна и удобна за всеки изследовател - бил той любител или професионалист, разказа Иван Крачанов, ръководител на Дигиталния център на библиотеката. Порталът е разработен заедно с Института по математика и информатика на БАН и проекта КЛаДА-БГ. Сканираните документи са с висока резолюция и качество.

Колекциите от документи засега са в 8 категории - периодични издания, книги, графични, картографски, аудиовизуални издания, архиви, ръкописи, фотографии. Сред тях има над 1700 киноплаката, 95 рисунки - проекти на монументални произведения от художници като Димитър Киров, Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Анастасия Кметова, теченията на в. “Марица”, на “Борба” на Захари Стоянов и още много периодични издания, от които човек може да прочете историята на следосвобожденската епоха през очите на съвременниците ѝ и в динамиката, в която са се случвали.

Една от ценните находки в дигиталната библиотека е книгата с илюстрации "Древните костюми на Отоманската империя от възникването на монархията до реформата на султан Махмуд." Представени са старите турски облекла от основаването на Османската империя през 13 в. до реформите на султан Мехмед II през 20-те години на 19 век. Колекцията съдържа богата колекция от стари карти, както и славянски ръкописи, изключително ценни за науката, като най-старият е още от 12 век.

Представянето на Дигиталната библиотека е само част от програмата на Фестивала “Улица Станционна”/ Station Street Festival, който всеки ден по цял ден от 1 до 6 септември очаква всеки меломан, геймър, любознателен човек, който иска да изпрати лятото презареден с емоции. Петнадесет успешни и подбрани за най-чувствителните уши български и международни банди и музиканти, два музикални дебюта, звездите на гейминг индустрията в България, иновациите на Техническия университет - филиал Пловдив, архивите на Народната библиотека, чийто дом е на същата улица - всичти те и още много ще са заедно в приключението. Пълният списък със събития по дни и часове е в официалния сайт на “Улица Станционна/ Station Street Festival - https://stationstreet.bg, в страниците на фестивала във Facebook и Instagram, както и в специалното едноименно мобилно приложение.

А ако случайно не можете да присъствате във всичките дни, но не искате да пропуснете събитие - най-интересното от “Улица Станционна” ще тече на живо в онлайн стрийм всеки ден. Най-любопитните участници и в музикалната, и в гейминг програмата ще говорят от първо лице в специалното студио на фестивала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

Oscar

30.08 2023 в 21:46

"първият епизод от космическата сага на Джордж Лукас - “Нова надежда” - се появява на български екран още в годината на световната му премиера - 1977 г"

Много интересно, защото аз лично си спомням премиерата на филма през 80-те.; заради филма направиха пълен ремонт на кината Сердика и Благоев в София с нови салони и Долби Стерео. Уикипедия твърди, че е било през април 1982. Не знам кой в България го е гледал през 1977, може би в някой пернишки киносалон са имали ексклузивно копие?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки