Шест дни музика, гейминг, истории. Този фестивал си заслужава!

Мястото е “Улица Станционна” в Пловдив, стартът - на 1 септември

OFFNews 08 август 2023 в 12:24 2876 0

Плакатът на Фестивала

Снимка OFFNews

Улица Станционна

Ако сте меломан или пък геймър, ако ви изкушават иновациите и технологиите, вълнува ви старата градска архитектура или обичате да се ровите в архиви, има едно място, което ще предложи от всичко. И дори повече. Фестивалът “Улица Станционна” (Stationstreet.bg) забърква коктейл от музика, гейминг, културни, технологични и образователни събития в продължение на 6 пълни дни. Мястото е центърът на Пловдив - на улица “Иван Вазов”. Времето - всеки ден по цял ден от 1-ви и 6-и септември.

Да започнем с музиката. На Stationstreet.bg няма да искат пари за билети, а ще ви очакват групи, които никак не е добре да пропускате. Бандите в рамките на фестивала са 15, а хедлайнерите във всеки от дните са от интересни по-интересни. На 1-ви септември на сцената се качва Lalalar, на 2-ри септември - New Candys, на 3-ти септември - Theodore, на 4-ти септември - Ethno Venture, 5-и септември - All Greek To Me и на 6-и септември - Теодосий Спасов Фолк Квинтет. Ако случайно не сте чували някое от тези имена, ето най-важното, което трябва да знаете.

Lalalar е турско сайкъделик пънк трио. Ключови са “пънк” душата на групата и заразния електро ритъм (electro-dirty beats), който ви кара да танцувате - просто защото е трудно да останете на едно място. На “Улица Станционна” Lalalar подгрява меломаните за новия си албум, който излиза официално на 8-и септември. Фестивалът в Пловдив е спирка по време на световното турне на бандата. Запазете датата - “Улица Станционна” започва ударно с Lalalar на 1-ви септември.

New Candys е алтернативна и инди рок банда от Венеция, Италия. Групата има четири студийни албума, известна е в Европа и Северна Америка, а участието ѝ в популярния видео формат на сиатълското радио KЕXP е гледано от 40 хиляди души. Ако сте фен на Depeche Mode, би трябвало да харесате оригиналния инди-рок микс на New Candys, в който ще откриете и доста new wave звучене.

Theodore е гръцка банда, която е записвала в легендарното лондонско студио Abbey Road. Ако не знаете кой друг е творил там, веднага проверете в Google, за да запълните тази културна празнина. За да подсилим интереса, ще споменем само The Beatles и Pink Floyd. Към списъка от изключителни групи се присъединява и Theodore. Ако сте пропуснали участието на бандата в формата “Tiny Desk Concerts” на NPR.org, това също е поправимо. Гледайте го тук и след това елате на 3-ти септември на “Улица Станционна” за още - този път на живо.

Ethno Venture е българска група, в която свирят Мартин Денев, Стоян Роянов-Яя, Васил Вутев и Младен Димитров. Стилът е микс от съвременна електронна музика, NU Jazz, вариации на хип-хоп, български и балкански семпли, мелодии и интонации и източни бийтове и перкусии. Ако кажем, че това е една от българските банди, които правят световна музика, отдалечена на светлинни години от родната шлагерна естрада, вероятно ще прозвучи претенциозно. Затова не го казваме, а предлагаме да ги чуете със собствените си уши на 4-ти септември на “Улица Станционна” в Пловдив.

Изобщо не ви препоръчваме да пропуснете All Greek To Me. Защо? Защото All Greek To Me буквално ще се роди пред вас и заедно с музикантите от бандата ще поставите парченце от пъзела на музикалната история. Датата е 5-и септември. All Greek To Me свири съвременни суинг и ча-ча вариации на стари гръцки фолклорни песни. Аранжиментите са на Димитър Льолев.

Заедно с него свирят Николай Лачев, Мартин Ташев, Станислав Арабаджиев, Борис Таслев и Стефан Боранов. Солист е София Главопулу. Тя е родена в гръцкия Серес, изучава българската фолклорна музика в дълбочина, има рядък женски глас – алто, и говори български с толкова мелодичен акцент, че е твърде вероятно да го превърне в мода.

На 6-и септември - Ден на Съединението и празник на Пловдив - на сцената излиза Теодосий Спасов Квинтет. Знаете, че Теодосий Спасов е един от най-популярните български музиканти. Той е и един от най-популярните изпълнители на кавал (double open flute) в света. Квинтетът му изпълнява традиционна българска фолклорна музика с битови инструменти – кавал, гъдулка, гайда, тъпан - в комбинация с перкусии и китара.

И това са само хедлайнерите – основните банди във всяка от шестте фестивални вечери. Освен тях ще свирят чисто новата група Tenderbender, Джанго Зе, Блус Трафик, Lea Hide, Fingertone & Malik, Untempered Motion и Ангел Демирев Акустично Трио, Partikel. Цялата музикална програма по дни и часове можете да видите на https://stationstreet.bg. В дневната програма на фестивала участва още Биг Бенд Пловдив, камерни състави от пловдивското музикално училище НУМТИ “Добрин Петков”, което празнува 100 години от рождението на патрона си – един от влиятелните български диригенти.

За “Улица Станционна” трябва да знаете още, че събитията са целодневни и на шестте фестивални дати от 1 до 6 септември. Следващата важна съставка в коктейла от забавления е геймингът. А той пристига на “Улица Станционна” с цял вагон гости. В тази част на фестивала ще видите какво се случва на родната Indie Gaming сцена и ще бъде представен първият в България Indie Game Showcase. Там ще можете да се запознаете с популярни личности от родните гейминг среди.

Предстоят още архитектурно-исторически обиколки, а Пловдив без съмнение има какво да разкрие. Да започнем от пространството домакин - фестивалът носи старото име на улица ”Иван Вазов” - “Станционна”. Тя е проектирана през 1870 г., носи духа на европейската архитектура на времето и свързва пловдивската железопътна гара, която тогава е извън града, с центъра му. През 1910 г. улицата е залесена с чинари, които са там и до днес. По време на 6-дневния фестивал тази част от нея, която започва от централния площад на Пловдив, ще бъде пешеходна зона.

“Улица Станционна” си партнира с Народната Библиотека “Иван Вазов”, която ще представи част от архивите си. Техническият университет София – Филиал Пловдив ще разкаже интересни истории за роботика и дронове, Автомобилният Ретро Клуб Пловдив ще представи съкровищата си. Партньор е и НКЖИ, и много други.

За да не изпуснете нищо от случващото се в шестте пълни дни - постоянно живо студио ще представя интервюта и разговори с участниците във фестивала, а събитията от “Улица Станционна” ще се излъчват на физически екрани на място и онлайн на уеб адрес https://stationstreet.bg/

Събитието се осъществява с подкрепата на @Пловдив - Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC и Община Пловдив.

Официални канали на събитието:


Website: https://stationstreet.bg/
Facebook: https://www.facebook.com/StationStreetFestival
Instagram: https://www.instagram.com/stationstreetfestival/
Site: https://stationstreet.bg/

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки