Кандидатите за Европейска столица на културата 2019: Велико Търново и Габрово (II част)

Мая Младенова 04 ноември 2013 в 10:25 4233 1

8 български града се борят помежду си за Европейска столица на културата 2019
8 български града се борят помежду си за Европейска столица на културата 2019

Осем български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Русе, София и Шумен – се борят помежду си за титлата Европейска столица на културата за 2019-а година.

OFFNews ще представи кандидатурите на всички български градове в конкурса чрез въпросник, който те попълниха. Ще ги публикуваме на няколко части по азбучен ред. 

По традиция всяка година титлата се печели от два града – един от старите страни членски на ЕС и един от новите – от разширяването през 2004 и 2007 г., сред които е и България. България участва в конкурса за 2019 г. с Италия и всяка от двете държави ще излъчи по един град победител.

Изборът на българския град ще стане с вътрешен конкурс, оценяван от 13-членно жури от експерти, в което има шестима българи. Европейската комисия е гарант за провеждането на честна процедура. През декември ще стане ясна кои градове са финалисти след предварителната селекция, а окончателният победител ще бъде избран през пролетта на 2014.

За 2019 г. градът трябва да подготви целогодишна културна програма със събития, които да привлекат публика и артисти от цяла Европа.

Ползите от инициативата са директни и индиректни. Градът победител печели наградата на името на Мелина Меркури на стойност 1,5 млн. евро. Индиректните ползи са за развитието на културата и международното признание за града като европейски културен център. Практиката досега показва, че някои градове победители генерират големи икономически ползи от инициативата: например Брюж (Белгия) е получил 10 млн. приходи от културни събития, а Саламанка (Испания) – 37,5 млн. евро.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО - "Творим Щастие"

Велико Търново1. Каква е темата и посланието на Вашата кандидатура?

Историческата и Духовна столица на България град Велико Търново избра за своя философия на кандидатурата за Европейска столица на културата „Творим Щастие“.

Водени от убеждението, че културата, изкуствата, науките и образованието могат да дадат възможност на хората да бъдат по-щастливи, ние разработихме една уникална за България.

Брутното национално щастие и „Световният индекс на щастието“ са измерителите, които ще показват в бъдеще кои общества се развиват устойчиво отчитайки не само социално–икономическите фактори, а и това как хората се чувстват, живеейки в тези общества.

Убедени сме, че слоганът ни „Творим Щастие“ ще привлече огромен интерес не само от страна на водещи мениджъри на културни събития, но и много граждани от цяла Европа.

2. Защо решихте да се включите в надпреварата?

Велико Търново е уникален град. Напластяването на 7000 години непрекъснато живеене върху тази територия са създали не само уникално културно–историческо наследство, но и неповторим дух.

Градът, наричан някога от хронистите „Втори Рим и трети Константинопол, Майка на българските градове“, днес е средище на два университета и невероятно креативна общност от над 20 000 студенти.

За Велико Търново спечелването на титлата „Европейска столица на културата“ през 2019 г. е кауза, която ще направи града още по-добро място за живеене за всички негови граждани, още по-желана дестинация за туристите и още по-атрактивен за инвеститори от цял свят.

Титлата е важна за нас и в усилието ни да утвърдим статута на града като място, което притежава капацитета и потенциала да бъде любезен домакин на най-големите и атрактивни европейски културни проекти.

3. Колко е годишният бюджет за култура във Вашата община/район кандидат?

През последните 12 години има устойчива тенденция относителният дял на средствата, инвестирани в културна, образователна инфраструктура и събития постепенно да се увеличава.

4. Кои са най-значимите традиционно провеждани културни събития във Вашата община?

Велико Търново е традиционен фестивален град. Ние сме и сред градовете, положили началото на фестивалният туризъм в България. Съществуват специални туристически пакети, маршрути и дестинации, свързани с конкретни фестивали, за които имаме туристи, които идват от САЩ до Япония и от Норвегия до Южна Африка.

Градът е традиционен домакин на уникалният за България Оперно-балетен фестивал на открито „Сцена на вековете“, който се провежда в крепостта Царевец.

Международният фолклорен фестивал ,Международният фестивал на военните оркестри, Международният фестивал на пластичните изкуства, Международният ромски фестивал за детско творчество „Отворено сърце“, Международният фестивал „Изкуство в природата“ са само част от по-значимите ежегодни.фестивали.

Провеждаме биенале на Църковно славянското хорово пеене и биенале на църковните изкуства.

Ежегодно се провеждат международни пленери по живопис, графика, скулптора, дървопластика, медална скулптора.

 5. Какъв бюджет на глава от населението е предвиден в апликационната форма на Вашата кандидатура и какви източници планирате за този бюджет?

Проектът ще бъде финансиран със средства по европейски проекти и програми, със средства от Републиканския и общински бюджети, както и чрез спомоществувателство от страна на бизнеса от града и региона.

Работим върху специална стратегия и програма за фондонабиране, която ще даде възможност на конкретни компании да поемат ангажименти към конкретни събития и проекти.

 

ГАБРОВО - "Balancing Europe"

Габрово1. Каква е темата и посланието на Вашата кандидатура?

 „Balancing Europe” е мотото на Габрово, с което градът се включва в инициативата „Европейска столица на културата 2019”. Столицата на хумора залага на типичните за себе си чувство за хумор, изобретателност и пестеливост в своята концепция и с едно леко намигване тръгва да балансира Европа.

 От географските дадености, през богатото Възраждане, индустриалния бум от средата на миналия век, до днешния, съвременен, динамичен и вдъхновяващ живот в центъра на България, Габрово е белязано с изключително ярка характерология и индивидуалност.

 Това дава на града основание да вярва в силите си и в способността си да предложи на Европа най-добрите „рецепти” за постигане на баланс между имащи и нямащи, минало и бъдеще, млади и стари, традиции и иновации, смешното и сериозното…  

2. Защо решихте да се включите в надпреварата? 

Защото осъзнаваме необята от възможности, които дава титлата и има какво да предложим на Европейската културна сцена и има какво да вземем от там, за да превърнем Габрово в център на възможностите

 3. Колко е годишният бюджет за култура във Вашата община?

 Приблизително 4 000 000 лева .

 4. Кои са най-значимите традиционно провеждани културни събития във Вашата община?

 Международен фестивал на хумора и сатирата; Карнавал; Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата; Международен фестивал „Дни на камерната музика”; Международен фестивал „Празник на духовната музика”; Международен пленер по живопис; Международен фестивал „Златна котка”; Международен фестивал на спектаклите за един актьор; Международен фестивал на комедийния спектакъл; Международен панаир на народните занаяти.

5. Какъв бюджет на глава от населението е предвиден в апликационната форма на Вашата кандидатура и какви източници планирате за този бюджет?

Приблизително 600 евро на глава от населението (без капиталовите разходи). Източниците са: публични средства, европейско финансиране, подкрепа от частния сектор, спонсорство и донорски приходи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!