8 града внесоха кандидатурите си за Европейска столица на културата 2019

Сергей Антонов 18 октомври 2013 в 11:54 5459 6

Кметовете на градовете кандидати за Европейска куптурна столица  Снимка: Сергей Антонов
Кметовете на градовете кандидати за Европейска куптурна столица Снимка: Сергей Антонов

Кметовете на градовете кандидати за „Европейска столица на културата 2019” внесоха днес заедно кандидатурите си в Министерството на културата.

Апликационните си форми подадоха София (която кандидатства заедно с Благоевград, Перник и Кюстендил в обединена кандидатура на Югозападния регион), Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Русе и Шумен. Ден по-рано бе внесена кандидатурата на Пловдив.

Два града ще станат европейски столици на културата за 2019 година. Единият ще е български - от осемте кандидати, а другият - италиански. 

Победителите ще бъдат избрани от 13-членно жури от експерти, в което има шестима българи. Кой е градът ще стане ясно през втората половина на 2014 година, а още в средата на декември 2013 ще бъдат определени финалистите. Няма ограничение за техния брой.

Инициативата "Европейска столица на културата" представлява една от ключовите дейности на Европейския съюз в областта на културата, уточняват от Министерството на културата.

"Убедена съм, че София и Югозападният регион са достойни за Европейска столица на културата през 2019 г. Като използваме силните страни на всеки град, може да осъществим мащабно и вълнуващо европейско събитие през 2019 г. Организирахме 30 работилници за творчески идеи. Получихме 16 хиляди картички с идеи. Гледната точка на гражданите е тази, която не трябва да изпускаме. 23 000 автори създават съдържанието на интернет профила на София – Европейска столица на културата 2019 г. Темата ни – „Сподели София" е насочена към хората. Те говорят за своя град с ум и сърце", заяви на церемонията кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя допълни, че на 20 октомври в градината на Народния театър ще се проведе поредното събитие в подкрепа на кандидатурата – флашмоб за литературно четене.

Кметът на Пловдив Иван Тотев на свой ред коментира, че каузата на града в е обновяване и модернизиране. „Културната столица на Европа е прекрасна възможност за България, създава добър имидж. „Мотото на Пловдив е „Заедно”, тъй като Пловдив е специфичен град, в който от много години живеят различни етноси”, заяви той. 

"Неповторимият бургаски дух, мистерията на Странджа, хилядолетната история на Несебър и Аполония ще дадат блясък и цвят, така че Община Бургас да спечели състезанието за български град - кандидат за Европейска столица на културата", заяви кметът на Община Бургас Димитър Николов.

Велико Търново има важни за Европа коридори още от Средновековието. Той има значимо културно влияние на Балканите и целия православен свят. Във Велико Търново е положено началото на Втората и Третата българска държава”, посочи кметът на града Даниел Панов.

Варна е първият български град, който е заявил желание да се включи в инициативата. Известни сме като лятната столица на България благодарение на спектър от разнообразни, богати културни събития и наличието на добра инфраструктура. В нашата кауза повярваха още 12 общини, жизнено свързани с Варна. Имаме регионална подкрепа за нашата кандидатура. Варна е град на младите хора. Градът ни е сред финалистите за Европейска младежка столица през 2016 г. Гордеем се с историческото наследство, богатия културен календар”, каза градоначалникът на Варна Иван Портних.

"Нашето мото за Европейска столица на културата 2019 г. е „Русе – градът на свободния дух”, заяви кметът на дунавския град Пламен Стоилов. „Русе е кръстопътен и космополитен град с 20-вековна история. Едно остава вечно – неговият дух, като река Дунав, която дава настояще, но и обещава бъдеще.”

"Достойнствата ни са обусловени от богатото ни културно-историческо наследство с над 3200-годишна история. Над 30 първи неща за България са се случили в нашия град – като първото театрално представление", посочи кметът на Шумен Красимир Костов. По думите му, безспорно достойнство на проекта за кандидатурата на града е напълно реалистичен и е дело на шуменци. "Важно достойнство е възможността за включване на младите хора в атрактивна програма от събития”, заяви още Костов.

Кметът на Габрово Таня Христова каза, че градът има десетки достойнства като всички останали градове да бъде кандидат за столица на културата. Габрово е получил над 6000 рисунки с думички, мечти и надежди от малки деца. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки