Quantcast

8 града внесоха кандидатурите си за Европейска столица на културата 2019

Последна промяна на 18 октомври 2013 в 11:54 4443 6

Кметовете на градовете кандидати за Европейска куптурна столица  Снимка: Сергей Антонов
Кметовете на градовете кандидати за Европейска куптурна столица Снимка: Сергей Антонов

Кметовете на градовете кандидати за „Европейска столица на културата 2019” внесоха днес заедно кандидатурите си в Министерството на културата.

Апликационните си форми подадоха София (която кандидатства заедно с Благоевград, Перник и Кюстендил в обединена кандидатура на Югозападния регион), Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Русе и Шумен. Ден по-рано бе внесена кандидатурата на Пловдив.

Два града ще станат европейски столици на културата за 2019 година. Единият ще е български - от осемте кандидати, а другият - италиански. 

Победителите ще бъдат избрани от 13-членно жури от експерти, в което има шестима българи. Кой е градът ще стане ясно през втората половина на 2014 година, а още в средата на декември 2013 ще бъдат определени финалистите. Няма ограничение за техния брой.

Инициативата "Европейска столица на културата" представлява една от ключовите дейности на Европейския съюз в областта на културата, уточняват от Министерството на културата.

"Убедена съм, че София и Югозападният регион са достойни за Европейска столица на културата през 2019 г. Като използваме силните страни на всеки град, може да осъществим мащабно и вълнуващо европейско събитие през 2019 г. Организирахме 30 работилници за творчески идеи. Получихме 16 хиляди картички с идеи. Гледната точка на гражданите е тази, която не трябва да изпускаме. 23 000 автори създават съдържанието на интернет профила на София – Европейска столица на културата 2019 г. Темата ни – „Сподели София" е насочена към хората. Те говорят за своя град с ум и сърце", заяви на церемонията кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя допълни, че на 20 октомври в градината на Народния театър ще се проведе поредното събитие в подкрепа на кандидатурата – флашмоб за литературно четене.

Кметът на Пловдив Иван Тотев на свой ред коментира, че каузата на града в е обновяване и модернизиране. „Културната столица на Европа е прекрасна възможност за България, създава добър имидж. „Мотото на Пловдив е „Заедно”, тъй като Пловдив е специфичен град, в който от много години живеят различни етноси”, заяви той. 

"Неповторимият бургаски дух, мистерията на Странджа, хилядолетната история на Несебър и Аполония ще дадат блясък и цвят, така че Община Бургас да спечели състезанието за български град - кандидат за Европейска столица на културата", заяви кметът на Община Бургас Димитър Николов.

Велико Търново има важни за Европа коридори още от Средновековието. Той има значимо културно влияние на Балканите и целия православен свят. Във Велико Търново е положено началото на Втората и Третата българска държава”, посочи кметът на града Даниел Панов.

Варна е първият български град, който е заявил желание да се включи в инициативата. Известни сме като лятната столица на България благодарение на спектър от разнообразни, богати културни събития и наличието на добра инфраструктура. В нашата кауза повярваха още 12 общини, жизнено свързани с Варна. Имаме регионална подкрепа за нашата кандидатура. Варна е град на младите хора. Градът ни е сред финалистите за Европейска младежка столица през 2016 г. Гордеем се с историческото наследство, богатия културен календар”, каза градоначалникът на Варна Иван Портних.

"Нашето мото за Европейска столица на културата 2019 г. е „Русе – градът на свободния дух”, заяви кметът на дунавския град Пламен Стоилов. „Русе е кръстопътен и космополитен град с 20-вековна история. Едно остава вечно – неговият дух, като река Дунав, която дава настояще, но и обещава бъдеще.”

"Достойнствата ни са обусловени от богатото ни културно-историческо наследство с над 3200-годишна история. Над 30 първи неща за България са се случили в нашия град – като първото театрално представление", посочи кметът на Шумен Красимир Костов. По думите му, безспорно достойнство на проекта за кандидатурата на града е напълно реалистичен и е дело на шуменци. "Важно достойнство е възможността за включване на младите хора в атрактивна програма от събития”, заяви още Костов.

Кметът на Габрово Таня Христова каза, че градът има десетки достойнства като всички останали градове да бъде кандидат за столица на културата. Габрово е получил над 6000 рисунки с думички, мечти и надежди от малки деца. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.11 2013 в 20:24

Страна ,вкоято се живее със 150 евро на месец и човек не може да си позволи кисело мляко няма морално право пред собствените си граждани на подобен цинизъм!!!

18.10 2013 в 20:05

Daniel, нещо не сте схванал коментара. Освен това "пловдивчанка" е в женски род и се е информиралА отлично. Явно просто Вие не знаете за какво става дума. И как ще знаете. Пловдивските медии не биха позволили. Единици са тези, които представиха целия проблем и страната на протестиращите. Има страница във ФБ "Цар-Симеонова градина". Прочетете, особено ако сте пловдивчанин.

18.10 2013 в 18:55

Ako se beshe informiral predi da pishesh steshe da razberesh che za Evropeiska stolica se izbira vsyaka godina grad ot opredelena durjava - 2019 e imenno red na BG.

18.10 2013 в 17:53

Кметът на Пловдив първо да си даде сметка, че с "обновяването и модернизирането", което е подхванал Пловдив се отдалечава на светлинни години от столица на културата. Със нескопосаното саниране на ценни сгради, с двупръстовия асфалт, няколко плочки и теменужки номера няма да се отбие. Вече цяла България разбра колко милее за Цар- Симеоновата градина, която е паметник на културата, а той иска да направи паркинг под езерото. Това го няма в нито един парк в Европа. Нужно е да спре с грандоманщината и да се погрижи за общественото благо, за наличните разкопки и всичко, което е в обществен интерес. Стига заеми и пълнене на частни джобове ! Жалко за града ! Жалко ! Един от най-красивите градове се превръща в кичозен фалшификат.

18.10 2013 в 17:36

Кметът Иван Тотев в момента посяга на културния паметник на парковото и градинско изкуство Цар-Симеонова Градина в Пловдив! Въпреки забраната за строеж на паркинг там, той прокара НЕЗАКОННЕН проект за подземен гараж под самото езеро в парка! Въпреки протестите на културната общественост и Съюза на ландшафтните архитекти! Каква културна столица!!!? До 2019 в Пловдив няма да има нуто един културен паметник, всичко разпродават и обезобразяват като газят безогледно законите!.."Модернизират" парвенютата в паревенюта крадливи!

18.10 2013 в 12:01

Само Пловдив има минимален шанс. Ама надали.