Какво ядат от Вестерос до Есос – „Игра на тронове“ влезе в кухнята

OFFNews - Бургас 22 юни 2016 в 19:14 11318 0

Митичният свят на „Игра на тронове“ вече намери своето изражение и в кухнята. Трима българи от Бургас и двама ирландци от Белфаст създадоха сайт за готварски рецепти, провокирани от две свои мании – сериала и кулинарията.

Мария Кьосева, една от авторките на идеята, казва, че екипът е изключително разнороден откъм професионални занимания. Нейните съграждани Деница (инженер – химик) и Димитър (финансов експерт) работят по проекта с Денис (графичният дизайнер на сайта) и Патрик (който е професионален готвач). Определят се като ентусиасти, които са се намерили в Интернет.

„Сериалът е толкова красив, с толкова много разнообразие. И решихме, че подхожда много добре на разнообразието на кухнята на света. Надяваме се с този ни проект да накараме повече хора да видят това разнообразие и да го приложат в домовете си“, разказва Мария.

Рецептите всъщност са от световната кухня – от Иран до Ирландия. Но авторите на идеята насочват конкретни ястия към конкретни населени места в измисления от Джордж Мартин свят, както и към определени герои. Според българските фенове, Джон Сняг, например, обича да яде ванилов сладолед и да пие лимонада, която би събудила и мъртвите.

Лейди Олена си пада по салата с козе сирене и смокини, а Денерис предпочита да похапва конска пържола с боб. Българският актьор Захари Бахаров, чието име само се асоциира с кулинарно изживяване, получава специално внимание. Неговият герой Лобода има свое собствено меню и то не включва месо.

Кухнята на Дорн включва рецепти от Испания, Мексико, Южна Америка. Отвъд вала са Канада и Русия, Железните острови са Норвегия и Швеция, Лис – Етиопия.

Дотраките ядат конска пастърма, сърца, сирене. Изобщо – всичко, което степен, конен народ като прабългарите, би ял. Дотраките са горд конен народ, страховити воини. Разпознахме в тях прабългарите и просто трябваше да си ги вземем, преди унгарците да са се сетили. Ирландците от нашия екип пък си избраха Децата на Гората“, споделя Мария.

Сайтът http://na2na3.com/ е двуезичен – на езика на Вестерос и на дотраките. Всъщност – това са английски и български. Идеята на авторите му е да насърчат и готвенето вкъщи – като по-здравословно и по-евтино, но и като сплотяващо семейството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови