Ексклузивно На живо в 16:00: Габриел казва отиваме ли на избори

Как да запазим културното си наследство? Урок от правителството на Италия

ОFFNews 29 май 2017 в 12:15 5428 1

Снимка Индипендънт

Може да получите правата за ползване на Castello di Montefiore, замък от 13-те век, ако предоставите подробен план за ремонта му и стратегия за привличане на туристи.

Събарянето на "Двойната къща" и окаяният вид на къщи на велики българи (например на Христо Смирненски и Пейо Яворов) отново поставиха въпроса как да пазим недвижимото си културно наследство. 

Италия, с хилядите ѝ запазени сгради от Античността, Средновековието и Ренесанса дава пример как държавата и частният сектор могат да си помагат в името на обществото, културата и историята.

За да запази от разрушение запустели исторически обекти, правителството на Италия реши да подари 103 от тях - замъци, манастири, кули и др. Сред тях са Castello di Blera в Лацио, замък от 11-ти век, недалеч от Рим, и Castello di Montefiore - замък от 13-ти век в региона Марче на Източна Италия, пише "Индипендънт".

Условието да станете собственик на историческа сграда в Италия е да представите план за ремонта и реставрацията ѝ, както и стратегия за привличане на туристи. Независимо дали ще превърне историческия обект в спа център, хотел или атракцион, бъдещият ползвател ще трябва помисли за цялостното развитие на местността, където е обектът му.

Идеята е част от италианския стратегически план за туризъм - инициатива, насочена към облекчаване на пренаселеността на най-популярните места в Италия, като Венеция, и насочването на туристи към по-неизвестни дестинации в страната.

"Проектът ще популяризира и подкрепя развитието на не толкова популярни туристически дестинации", каза Роберто Реджи от Агенцията за държавна собственост.

Всички сгради, определени за отдаване, се намират на исторически маршрути - пешеходни пътеки и велосипедни алеи, а Агенцията за държавна собственост се надява, че така ще насърчи разходките - пеша или на колело. 

Някои имоти са по продължението на пътя Апиан - път от римско време, който минава от Рим до Бриндизи. Други са в съседство с Via Francigena, древен път за поклонение от Рим до северната част на страната.

Идеята на правителството е да подпомогне и младите предприемачи, като с предимство са тези под 40 г. Тези, които представят най-добрия проект, ще получат правата върху имота за девет години, а след изтичане на периода ще има възможност за удължаване с още девет години. Най-добрите идеи ще бъдат възнаградени със специален договор, който им отдава имота за 50 години. 

Още 200 сгради са планирани за включване в проекта през следващите две години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови