Багери бутат "Двойната къща", изпревариха живата верига за защитата й

ОFFNews 29 април 2017 в 13:22 24852 4

"Двойната къща на Митови" през 2014 г. Снимка: fadingsofia.rcss.eu

Започна разрушаването на 110-годишната „Двойна къща“ в центъра на София. Багерите бутат сградата в първия от трите почивни дни и изпреварват подготвената за тази вечер жива верига за защита на къщата. 

Разрушаването беше временно спряно от полицейска проверка, съобщи бТВ. Бившият министър на културата Вежди Рашидов твърди:

„Не съм разрешавал събаряне на никаква къща на булевард „Васил Левски“ в София. Не познавам нейния собственик. Националният институт за недвижимо културно наследство е направил проверка и след това е поискал от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности отмяна на статута на въпросната сграда със съответните аргументи. В експертния съвет влизат квалифицирани специалисти от различни институции. Техните заключения се оформят в протокол, който министърът на културата е длъжен да подпише. Министерството на културата не издава разрешения за събарянето на каквито и да е сгради. Заявявам отново, не съм вземал решение за отмяна на статут и за събаряне на сградата“, се казва в писмото.

Граждани планираха жива верига около "Двойната къща на Митови" - къщата, намираща се на бул. "Васил Левски" номер 19. Причината за инициативата е, че от ноември 2016 г. тя е с отменен статут на паметник на културата, а бизнесменът Киро Японеца възнамерява да я събори и да построи подземен паркинг на нейно място.

Инициативата се организира във фейсбук, а организаторите се определят като "свободни граждани, необвързани с нито една политическа сила или организация".

"Когато някой реши, че може да направи подземен паркинг на мястото на паметник на културата, когато някой с цялата си арогантност заявява, че ще запази този паметник на културата ако гражданите му го възстановят. Когато министър на културата еднолично решава, че паметник на културата не се вписва хармонично в пространството, няма начин да не заявиш позиция. За паметник на културата или подземен гараж? На 29.04.2017 от 18:00ч. заповядайте на бул. Васил Левски 19", написаха те на страницата на събитието във фейсбук. 

Гражданите също така са направили петиция, като подписите от нея са адресирани до президента Румен Радев, главния прокурор Сотир Цацаров, омбудсмана Мая Манолова, кмета на София Йорданка Фандъкова и общинския съвет на столицата.

Поставилите подписа си искат от властите незабавно да спират разрушаването на "Двойната къща",  да се разследва кой освен министър Вежди Рашидов участва в решението за отмяна статута на тази къща, да подадат оставки всички, допринесли пряко или косвено към състоянието на този паметник на културата както и незабавно разследване сделката относно покупко-продажбата й, както и изготвяне от страна на Столична община на списък с всички къщи, паметници на културата в подобно или близко състояние, както и незабавни мерки отностно реставрацията и консервацията им според Закона за културно наследство.

Архитект на къщата е Георги Тодоров, който я проектира за семейството си, на така наречения Рингов булевард в София (сега бул. Васил Левски), оформен след Освобождението и застроен с фамилните къщи на видни хора.

През 1976 г. къщата придобива статут на паметник на културата „за сведение”. И така получава защита от институциите - до 11 ноември миналата година, когато Министерството на културата неочаквано премахва статута между двата тура на президентските избори.

Собственик на имота от няколко години е Кирил Киров, по-известен като Киро Японеца, оцелял след няколко опита за покушения срещу него. Едно от тях става пред бизнес сградата до „Двойната къща”, която също е негова собственост.

Оказва се, че бизнесменът има планове да събори къщата и на нейно място да построи подземен паркинг. Именно това му действие предизвика гнева на гражданите, които се обединяват в жива верига, за да избегнат събарянето на историческата ценност на София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15614

4

OTBPAT

02.05 2017 в 09:45

Богат народ :)колко още има...

11738

3

KumaLisa

30.04 2017 в 13:48

И какво като е "двойната" къща? То тухла върху тухла не е останала, някакви комплексари си измислили реликви да си ги съхраняват.

14469

1

случайно прочетох

29.04 2017 в 13:56

Рашидов ще остане в историята ни, като най-НЕкултурният ни министър на културата и разрушител на паметници на културата!