Ирландски филм с участието на Килиън Мърфи открива кинофестивала Берлинале

OFFNews 15 февруари 2024 в 14:39 1037 0

Килиън Мърфи

Снимка Getty images

Килиан Мърфи

Кинофестивалът "Берлинале" ще бъде открит днес с прожекция на ирландски филм с участието на Килиън Мърфи, съобщи АФП. Мърфи е сред фаворитите за наградата "Оскар" за главна мъжка роля за "Опенхаймер".

Филмът Small Things Like These ("Малки неща като тези") е киноадаптация на бестселъра на ирландската авторка Клеър Кийган. Той е в включен в конкурсната програма и ще се бори за отличието "Златна мечка".

Председател на журито е мексикано-кенийската актриса Лупита Нионго.

Настоящото 74-о поред издание на кинофестивала представя еклектична програма с филми на режисьори и актьори от целия свят - както големи продукции, така и документални филми, политически ангажирани и независими такива.

В Small Things Like These ("Малки неща като тези") Килиън Мърфи работи с белгийския режисьор Тим Милантс. Мърфи и Милантс вече са работили заедно в сериала "Остри козирки".

В Small Things Like These ("Малки неща като тези") участват още британските актриси Мишел Феърли, позната от сериала "Война на тронове", и Емили Уотсън, играла в "Чернобил". Филмът разказва практиката на манастирите между 1920 и 1990 г. да дават за осиновяване извънбрачни деца и да експлоатират техните майки. Убедени сме, че тази драма за случилото се на най-уязвимите членове от обществото и за борбата срещу несправедливостта ще намери отглас сред публиката, каза италианецът Карло Шатриан, който е директор за последно издание на кинофестивала заедно с нидерландката Мариете Рисенбек. През следващата година Шатриан и Рисенбек ще бъдат сменени от американката Триша Тътъл.

След звездите, очаквани на "Белринале", е и легендарният американски режисьор Мартин Скорсезе, който ще получи почетна "Златна мечка" за цялостен принос.

Фестивалът е известен с политическата си ангажираност. Сега той се провежда повече от четири месеца след началото на конфликта между Израел и "Хамас". Преди откриването около 50 сътрудници на "Берлинале" подписаха открито писмо до директора на фестивала за приемане на по-категорична позиция във връзка с "атаката срещу живота на палестинците". Досега ръководството изразяваше "съчувствие към всички жертви в Близкия изток" и се безпокоеше от надигащата се антисемитска и антимюсюлманска вълна.

На фестивала ще бъде показан филмът No Other Land ("Няма друга земя"), осъществен от израело-палестински екип и посветен на разрушаването на Масафер Ята на Западния бряг от израелските власти.

Израелският режисьор Амос Гитай ще представи филма си по пиесата на Йожен Йонеско "Носорог" с участието на френско-швейцарската актриса Ирен Жакоб.

В надпреварата за "Златна мечка" е включен иранският филм "Любимата ми торта" на режисьорите Мариам Могадам и Бенташ Санаеха. Двамата творци нямат право да напускат Иран независимо от поканата на "Берлинале".

От френска страна участват филмите l'Empire ("Империята"), представляващ научно-фантастичен римейк на "Междузвездни войни" с режисьор Брюно Дюмон, и автобиографичният Hors du temps ("Извън времето") на Оливие Асаяс.

Досега "Златна мечка" не е била връчвана на продукция от африканския континент, но тази година регионът е добре представен в програмата. Мавританският режисьор Абдерахман Сисако участва с филма "Черен чай", а сенегалката Мати Диоп ще покаже документалният "Дахомей", разказващ историята на върнатите в Бенин заграбени по време на колониалния период кралски съкровища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!